Ahlak: Değerler Eğitimi

Muhittin Kandırmaz

VAN 3.04.2018 08:30:12 0
Ahlak: Değerler Eğitimi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 "Çünkü sen, muhteşem bir ahlaka sahipsin" (Kalem 68:4).

 

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; yeryüzünde yaşayan canlılar içinde ahlaki sorumluluğu olan tek varlık insandır. Siz hiç bir hayvana ahlaksız hayvan diyemezsiniz. Çünkü hayvan ahlaken sorumlu değildir yani gerekirse ihtiyaçlarını görmek için ulu orta her yerde herşeyi yapar. Peki bir insan ulu orta yerde herşeyi yaparsa ne dersiniz? Amiyane tabirle 'Ahlaksız' dersiniz, çünkü insan ahlaken sorumludur. 

 

Şimdi gelelim baştaki ayete, ne diyor Rabbimiz? Hz.Muhammed'e (sav) "Sen muhteşem bir ahlaka sahipsin." Peki Hz. Muhammed (sav) bizim neyimiz olur? Evet, Allah'a Resûl'e Ahiret'e Kitab'a iman edenlerin örneği ve önderi..

 

"Doğrusu Allah Rasulü sizler için, Allah'a ait ve ahiret gününe umut besleyen ve Allah'ı sürekli hatırda tutan herkes için güzel bir örnek teşkil eder." (Ahzâb 33:21) Elbette bir çok örnekliği var en önemlisi güzel ahlakı. Peki bizi ne kadar ilgilendiriyor ahlak? Herkes kendisini bilir; okula gittik, çocuğumuzun derslerini sormaya. Ne diyoruz hemen? Dersleri nasıl?  Ya da karne geldiginde ilk baktığımız hangi dersler? Türkçe, matematik, fen vesaire. Önceliğimiz çocuğumuzun davranışlarına bakmak olmalı değilmiydi? Türkçe, matematik vs. de önemli şüphesiz. Hem zaten bize doktor lazım olursa parayı bastırıp Amerika'dan doktor getirtiyoruz. Mimar lazım olursa İngiltere'den getirtiyoruz ya... Adam lazım olursa elin adamı ancak senin ahlakını bozmak için gelir. Evet dostlar yarın rabbimiz bize soracak: "O gün insanoğluna önceledikleri ve erteledikleri bir bir haber verilecek." (Kıyâme 75:13) Oysa biz ahirete iman ettiğimizi iddia ediyoruz. Şöyle bir örnekleme yapalım; peşinize bir kameraman taksak bu kameraman sizi yirmi dört saat takip edip aralıksız kayıt yapsa ve bu kayıtları bir gün sonra toplu olarak insanlar izleyecek desek, o gün nasıl davranırsınız? Çok dikkatli davranırsınız değil mi? Hiç hata yapmamaya, yalan söylememeye, hırsızlık ve arsızlık yapmamaya, ibadetleri düzenli yapmaya çalışırız herhalde. Oysa kayıt yapan sadece insan yapımı ve üç boyutlu kayıt yapan basit bir kamera. Ya Allah'ın kamerası... Biliyor muyuz kaç boyutlu kayıt yaptığını? Belki de üç bin boyutlu.. Yani elinizi ayrı, ayağınızı ayrı, gözünüzü ayrı, kulağınızı ayrı, dilinizi ayrı, aklınızı ayrı, kalbinizi ayrı ve tüm ayrıntılarıyla kaydeden bir kamera. Ve bir gün bu kayıtları Rabbimiz bize izletecek. İşte o gün iş işten geçmiş olacak.

"O gün onların dilleri, elleri ve ayakları yapıp ettiklerinden dolayı kendileri aleyhine tanıklık edecektir." (Nûr 24:24) Öyleyse gelin ahlaklı ve sorumlu davranalım.

"Kuşkusuz bunda, ahiret azabından korkanların alacağı derin ibretler vardır: ki o gün tüm insanlığın toplandığı bir gündür; dahası her şeyin ortaya serildiği bir gündür." (Hûd 11:103) Kim ahlaklı ve sorumlu davranırsa mükafat onların olacaktır.

"Ölçme ve değerlendirme o gün hakkıyla gerçekleşir; sonuçta kimin sevabı tartıda ağır gelirse, işte o kesintisiz mutluluğa erişir." (A’râf 7:8) Rabbimiz bizi ahlaklı, erdemli, sorumlu davrananlardan eyle. Amin.

 

Selam,dua ve dua talebiyle.

HİLAL HABER