Ah nerede o eski ramazanlar!

Ramazan ayı Türkiye genelinde büyük bir heyecanla idrak edilirken her yıl bir önceki yıla göre işlerinin kötüye gittiğini ifade eden esnaf, “Nerede o eski ramazanlar” deyimini anımsattı.

VAN 16.06.2015 10:38:46 0
Ah nerede o eski ramazanlar!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yılmaz Sönmez / Van Olay

Ramazan ayı ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan çarşı esnafı işlerinin her geçen yıla göre düştüğünü ifade ederek, “Nerede o eski ramazanlar” deyimini anımsattı.
Ramazan ayına sayılı günler kala çarşı esnafı kuru gıda, hurma satan dükkânlar yoğun alışverişe sahne oluyor. Geçen yılki Ramazan alışverişine oranla daha az bir kesim tahin, pekmez, kuru gıda ve hurmaya kadar tüm dükkânlarda alışverişe hız vermiş durumda.
“Uzun günler için tahin ve pekmez tercih ediliyor”
Ramazanın gelmesiyle yiyecek olarak tahin ve pekmezin tercih edildiğini söyleyen Mustafa Aktaş isimli esnaf, “Ramazanda komposto malzemesi, hoşap için kayısı, siyah erik ve kuru üzüm en çok rağbet gören ürünlerdir. Malum bu ramazanda günler çok uzun, bu uzun günler için tahin ve pekmez tercih ediliyor. Çünkü tahin ve pekmez insanı kolay kolay acıktırmaz. Bunlar dışında vatandaşlar en çok iftar için hurmayı tercih ediyor.” dedi.
“7 liralık kayısı şuan 10 lira”

Ramazanın her yıl 10 gün geri gelmesiyle birlikte, o yıl yetişen ürünün daha tezgâhlarda yer almadığı için fiyatları yüksek bulan Aktaş, “Fiyatlar bu yıl çok yüksek, bunun sebebi ise ramazanın her yıl 10 gün öne doğru gelmesidir. Geçen yıllarda 10 gün önce yetişen yeni ürünler şuan daha yetişmemiş. Örneğin 7 liralık kayısı şuan 10 liradır. Kayısı şimdi ağaçta ancak ramazandan sonra fiyatı düşecektir.” şeklinde konuştu.  
“Her geçen ramazanda, bir önceki ramazanı özledik”
“Gelen gideni aratır” değimini anımsatan Aktaş, 20 yıl öncesini örnek vererek o yıllarda işlerinin daha iyi olduğunu söyledi.
Aktaş devamla,  “Van’da ramazan alışverişi son iki günde olur. Fakat geçen yıla göre bu ramazan durgun geçecek görünüyor. Bunun sebebi ise fiyatların bu yıl çok yüksek olması ve ürünün olmamasıdır. Gıda herzaman için zaruri bir ihtiyaçtır. Sonuçta insanlar her şekilde gıda tüketecektir. Bundan 20 yıl öncesine gidersek, ramazan alışverişi bir ay önce başlardı. Biz burada vatandaşa ürün yetiştiremediğimiz için 5 kişi çalıştırırdık. Biz bu durumda her geçen ramazanda, bir önceki ramazanı özledik.” İfadelerini kullandı. 
Aktaş son olarak, “Ramazanda özellikle kuru kayısı, çekirdeksiz üzüm, siyah erik, vişne kurusu, gün kurusu ve hurmanın tercih edilmesini tavsiye ediyorum. Ayrıca vatandaşımız kola tipi gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durmalarını rica ediyorum.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
“Her yıl olduğu gibi kuru gıdalar tercih ediliyor”
Salih Çivi, isimli bir diğer esnaf ise, “Bu ramazanda da her yıl olduğu gibi kuru gıdalar tercih ediliyor. Bizim müşterilerimiz, fiyatlarımızı uygun buluyor. Fakat bu değerlendirmeyi geçen yıla göre yaparsak arada çok fark oynuyor. Şuan yavaş yavaş bir hareketlilik oldu. İşin içinde gıda olunca insanlar mecbur yönelmek zorunda kalıyor, fiyatı yüksek veya uygun önemli olmuyor. Vatandaşın özellikle tahin ve pekmez almalarını öneriyorum. Ramazanda geleneksel en faydalı besin tahin pekmezdir diyebiliriz.” dedi.
İran hurmasına rağbet

Son olarak vatandaşın fiyatını uygun bulduğu için İran hurmasına yöneldiğini söyleyen Çivi, “Hurma çeşitlerimiz iran ve medine hurması diye iki çeşittir. Medine hurması İran hurmasına göre daha güzeldir. Medine hurması 25 lirayken, İran hurması 4 liradır. Vatandaşlarda uygun olduğu için İran hurmasına yöneliyor.” şeklinde konuştu.








Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ