Ağrı'da Yerel Seçimler İptal Edildi

Ağrı'da 30 Mart yerel seçimleri sabah karşı iptal edilirken 1 Haziran'da yeniden yapılacak. Seçimi BDP 10 oy farkla AK Parti'nin önünde tamamlamıştı.

VAN 6.04.2014 11:10:37 0
Ağrı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ağrı İl Seçim Kurulu'nun, Ağrı'da Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı "Yerel seçimlerin iptali" kararını kabul ettiği ve yerel seçimlerin 1 Haziran'da yeniden yapılacağı bildirildi.

1 HAZİRAN'DA TEKRAR YAPILACAK

BDP'nin yerel seçimlerin iptali yönündeki itirazını değerlendiren Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, itirazı kabul ederek kararı İl Seçim Kurulu'na gönderdi. Ağrı İl Seçim Kurulu da yerel seçimlerin iptalini ve 1 Haziran'da yeniden yapılmasını kararlaştırdı.

"SEÇİMİN YENİDEN YAPILMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİK"

BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık ve Ak Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan, konuya ilişkin Adliye Sarayı önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Sakık, oyların yeniden sayılmaya başlanmasında gördükleri noksanlıklar ve ortamın gerginleşmesinden dolayı Merkez İlçe Seçim Kurulu'na seçimin yeniden yapılması için talepte bulunduklarını söyledi.

"ÖNDE OLMAMIZA RAĞMEN YENİLENMESİNİ İSTEDİK"

Taleplerinin olumlu karşılandığını ve seçimin 1 Haziran tarihinde yapılması için karar alındığını belirten Sakık, şöyle konuştu:

"İl Seçim Kurulu'nun, oyların yeniden sayılmasıyla ilgili verdiği bir karar vardı. 30 saat süren sayımdan sonra 24 sandıkta yapılan sayımdan bizim 150'ye yakın oyla önde olmamıza rağmen, biz bu sürecin bu şekilde gitmemesi için yani şehrin gerginliği, buradaki halkımızın duyarlılığından dolayı, bu akşam bütün arkadaşlarımızla bir durum değerlendirmesi yaparak seçimlerin ertelenmesi konusunda talebimiz olmuştu. İlçe Seçim Kurulu da bu kararı yerinde görerek konuyu İl Seçim Kurulu'na aktardı. İl Seçim Kurulu da seçimin 1 Haziran'da yeniden yapılması konusunda karar kıldı."

AK PARTİ ADAYI ARSLAN: BİZ DE AYNI TALEPTE BULUNDUK

AK Parti'nin adayı Hasan Arslan da seçimin iptali için BDP'nin yaptığı talepten 4 gün önce kendilerinin aynı konuyla ilgili taleplerinin olduğunu dile getirdi.

"İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİK"

Seçime şaibe karıştığını ve bunun için seçimin iptal edilmesi gerektiğini Ak Parti olarak daha önce dile getirdiklerini hatırlatan Arslan, şunları kaydetti:

"30 Mart yerel seçimleri öncesi ve sonrasındaki süreçte seçim esnasında yaşanan sıkıntıları ve seçim neticesinde yaşanan sıkıntıları 3 ana başlık altında topladık. Özelikle 1 Nisan'da Ağrı belediye yerel seçimleriyle ilgili ilk sayım ve iptal dilekçesini Ak Parti vermiş bulunmaktaydı. Çünkü biz mevcut seçimlerin öncesinde, sonrasında, seçimin adil yapılmadığını, İlçe Seçim Kurulu'na verdiğimiz ilk dilekçeyle bunu dile getirdik. Seçimin şaibelerle dolu olduğunu izah ettik. Bugün netice itibarıyla BDP'nin de yapmış olduğu itirazı biz zaten 4 gün önce yapmış bulunmaktaydık. Ak Parti'nin ne kadar haklı olduğunu, bu seçimin meşrutiyetini ne kadar kaybettiği bizden 4 gün sonra anladılar. Buna rağmen kamuoyunun rahatlaması ve bizlerin de amacı olan şaibenin ortadan kalkması noktasında talebiz vardı. Bunun da oluştuğu için hedefimize ulaştık."

BDP 10 FARKLA KAZANMIŞTI

31 Mart Pazartesi günü BDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı 10 oy farkla adayları Sırrı Sakık'ın kazandığını bildirmiş, bu karara Ak Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın itiraz etmişti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itirazlar neticesinde bazı sandıklardaki oylar yeniden sayılmıştı.

Ak Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan da Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yaptıkları tüm oyların yeniden sayılmasına ilişkin itirazlarının oy çokluğuyla reddedildiğini bildirmişti. 4 Nisan Cuma günü Ak Parti İlçe Başkanı Zeynel Yerlikaya'nın itirazını değerlendiren Ağrı İl Seçim Kurulu Başkanlığı, 196 sandıktaki oyların yeniden sayılmasına karar vermişti. Oyların sayımı 2 gündür sürüyordu.

VALİ'DEN AÇIKLAMA VAR

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, "İl Seçim Kurulu kararıyla ortaya çıkan sonucun Ağrı halkı tarafından sabır, hoşgörü, saygı ve olgunlukla karşılanacağına inancımız tamdır" dedi.

İl Seçim Güvenlik Kurulu'nda basın toplantısı düzenleyen Vali Tekinarslan, burada yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarına olgunlukla büyük bir saygı gösterilmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

"KAZANAN BARIŞ VE HUZUR OLSUN"

Ağrı'daki seçimlerin iptaliyle ilgili kurulların kararını verdiğini belirten Tekinarslan, "İlin valisi olarak bu şehirdeki bütün insanların her türlü mesuliyetini kendi üzerinde hisseden bir insan olarak kazanan her zaman huzur olsun barış olsun, kazanan her zaman Ağrı halkı olsun arzusundayım. Biz halkla Hak davası içerisinde vazifemizi yapmaya çalışıyoruz. İki aylık bu dönem içerisinde güzel bir yarış oldu" diye konuştu.

"SONUCUN HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Tekinarslan, 30 Mart'ta yaşanan yoğun tipi ve kar yağışına rağmen alınan tedbirlerle ilde oy verme işlemlerinin sükunetle tamamlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Seçim sonuçları merkez ilçe dışında diğer ilçe ve beldelerimizde netleşmiştir. Bu vesile ile seçim takvimi boyunca asayiş ve güvenlik faaliyetlerine her türlü desteği veren ve seçim sonuçlarını büyük saygı ve olgunlukla karşılayan tüm Ağrı halkına teşekkür ediyor, seçim sonuçlarının ülkemize, ilimize, halkımıza ve tüm adaylara hayırlı olmasını temenni ediyorum."

"PARTİLERİN İPTAL TALEBİ KABUL EDİLDİ"

Anayasa'nın 79. maddesi uyarınca seçimlerin yargı organlarının genel yönetimi ve denetimi altında yapıldığını anımsatan Tekinarslan, "İlimiz merkezinde seçime katılan adayların ve siyasi partilerin yasal başvuruları neticesinde İl Seçim Kurulu tarafından oyların yeniden sayılmasına karar verilmiştir ancak 4 Nisan günü yeniden başlanan oy sayımı neticesinde tarafların seçimin iptali yönündeki dilekçeleri üzerine 6 Nisan'da İl Seçim Kurulu tarafından (yerel seçimler) iptal edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"ORTAMI BOZACAK HADİSE OLMADI"

Seçimlerin genel yönetiminden sorumlu seçim kurullarından ve adli makamlardan gelen talepler uyarınca il merkezinde, kolluk birimleri tarafından adliye binası ve çevresinde gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını vurgulayan Tekinarslan, seçim dönemi süresince kentteki huzurlu ortamını olumsuz yönde etkileyebilecek hiçbir hadisenin meydana gelmediğini söyledi.

Tekinarslan, oy verme gününden sonra ilde huzur ve güven ortamını bozmak isteyen bazı kişiler tarafından kamuoyunu yanlış yönlendirmeye ve taşkın saldırgan eğilimler kazandırmaya yönelik birtakım girişimlerde bulunulduğunun bilindiğini belirtti.

"ADAYLARA BAŞARILAR DİLİYORUM"

"İl Seçim Kurulu kararıyla ortaya çıkan sonucun Ağrı halkı tarafından sabır, hoşgörü, saygı ve olgunlukla karşılanacağına inancımız tamdır" diyen Vali Tekinarslan, şöyle devam etti:

"Güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla aldığımız her türlü önleyici güvenlik tedbirini sabırla ve sükunetle karşılayan çok değerli Ağrı halkının vakur ve saygın tutumu her türlü övgüyü hakketmektedir. Ayrıca mahalli idareler seçimlerinde yüksek bir saygı ve rekabetle yarışan tüm siyasi partilere, tüm adaylara, özelde de il belediye başkanlığı seçiminde yarışan adaylara ve onlara gönül verenlere şimdiye kadar hukuk dışı hiçbir eyleme fırsat vermedikleri için teşekkür ediyor ve yinelenecek seçimde adaylara başarılar diliyorum."