Ağırdır: Kürtlerin yüzde 90'ı yeşil kartlı

KONDA yöneticisi Bekir Ağırdır, İmralı ile görüşmeler, Sinop ve Samsun'da yaşananlar ve yeni süreci analiz etti..

VAN 25.02.2013 13:04:16 0
Ağırdır: Kürtlerin yüzde 90
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cumartesi günü İmralı'ya giden ikinci BDP heyetinin ilk yaptığı açıklamalar Kürt sorununun çözülmesi ve PKK'nın silah bırakması sürecinde ilerleme olduğu yönünüde. Siyaseten her şey olumlu giderken hafta içinde BDP/HDK heyetinin Sinop ve Samsun'da uğradıkları saldırılar 'çözüm sürecine toplumda yeterince destek yok mu?' sorusunun sorulmasına yol açtı. Kürt sorunu konusundaki gelişmeleri, Türk sorunu tartışmasını ve AK Parti-BDP yakınlaşmasını yaptıkları kamuoyu araştırmaları ile yakından takip eden KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin yönetcisi Bekir Ağırdır dikkat çekici analizlerde bulundu.

Yenişafak'tan Murat Aksoy'a konuşan Ağırdır, Karadeniz'de BDP'lilere saldırıyı milliyetçilik değil lümpenleşme olduğunu ileri sürerek, partilerin milliyetçik refleksleriyle ilgili de şaşırtan anket sonuçları açıkladı. Kürt sorununa ekonomik eşitsizlik temelinde de yaklaşılması gerektiğini savunan Ağırdır, Kürtler'in yüzde 90'nının yeşil kartlı olduğuna işaret etti.

KARADENİZ MİLLİYETÇİ DEĞİL

Hayır, değil. Bugün az ya da çok Türkiye'nin farklı bölgelerinde bu durum var. Türkiye'nin farklı yerlerinde karşımız açıkan bu tür sorunları asayiş olayları olarak algıladığımız için fazla dikkatimizi çekmedi. Bizim yaptığımız araştırmalarda Karadeniz'de 'milliyetçilik' olarak tanımlanan durum özellikle öne çıkmış değil.

TEHLİKE LÜMPENLEŞMEDE

Mesele bizim araştırmamızda 'Devlet için kurşun atan da kurşun yiyen de şereflidir' ifadesine katılıyor musunuz diye sorduğumuzda MHP'ye oy vereceklerin yüzde 72'si, AK Parti ve CHP'ye oy vereceklerin ise yüzde 67'si 'katılıyorum' demiş. Yine 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' ifadesine katılıyor musunuz diye sorduğumuzda MHP'lilerin yüzde 90'ı, AK Parti'lilerin yüzde 76'sı, CHP'lilerin de yüzde 68'e yakını 'evet' demiş. Yani tüm partilerin tabanında bu ruh hali, bu ezber var. Türkiye'de milliyetçilik yükseliyor tespitinin aslı milliyetçiliğin lümpenleşmesidir ki bu daha tehlikelidir.

KÜRTLERİN YÜZDE 50'Sİ AK PARTİ'YE OY VERİYOR

Kürtlerin yüzde 50'si AK Parti'ye oy veriyor.. Eğer CHP ve MHP'nin yaptığı gibi AK Parti de Kürtleri terk etseydi ne olurdu? Bütün Kürtlerin oy verdiği parti BDP olsaydı nasıl bir Türkiye konuşuyor olurduk? Bunu herkesin düşünmesi lazım. Bu açıdan AK Parti Kürtleri Türkiye'de tutan, Türkiye'yi bir arada tutan partidir. Bu büyük bir şans ve imkandır. Kürtleri sistemin ve ülkenin içinde tutan parti, ortak yaşama iradesini var eden AK Parti'dir. AK Parti'nin Kürt sorununu çözme, bunu İmralı ile görüşerek ve açık biçimde yapması ve BDP'yi de sürece dahil etmesi sadece Türkiye için değil AK Parti için de büyük bir kırılmadır. Buradan geri dönüş zor.

KÜRTLER'İN YÜZDE 90'I YEŞİL KARTLI

Karadenizde işsizlik oranı Türkiye ortalamasında belki 1-2 puan yüksek olabilir ama Güneydoğu'da bu oran 5 puana daha fazladır. Türkiye ortamasında işsizlik yüzde 9. Kürtlerde ortalama yüzde 20. Türkiyede Yeşil Kart sahiplerinin yüzde 90'ı Kürt. Güneydoğu'da bazı illerde hanelerin yarısına devlet yardımı olmasa giren gelir sıfır. Kürt sorunu bugüne kadar sadece şehitler ve terör üzerinden anlatıldığı için bunlar görülmüyor. Oysa gerçek bunlar. Kürt sorununun mağduru sadece Kürtler değil. Türklerdir de. Sinoplular da Samsunlular da Kürt sorunundan mağdurdurlar. 

ERGENEKON EN ÇOK KARADENİZ'DE ADAM DEVŞİRMİŞ

Neden Karadeniz bu kadar öne çıkıyor? Çözüme en çok karşı çıkan bölge olarak da ifade ediliyor?

Ben öyle olduğu kanaatinde değilim. Karadeniz'i diğer bölgelerden farklı kılan özelliği yüksek oranda göç veren bölge olmasıdır. Geride kalanlar ise ağırlıklı olarak daha geleneksel hayat tarzı içinde olanlar. Yani dindarlığın değil, geleneksel değerlere bağlı muhafazakârlığın daha yoğun olduğu bir bölgedir. Karadeniz'i farklı kılan tek nokta geçmişte adına Ergenekon, kontrgerilla, derin devlet adına ne diyeceksek o yapıların bu bölgede daha etkili çalıştıkları ve daha çok insan devşirdikleridir.