AĞIR YAPTIRIMLAR SÖZ KONUSU

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan İnci Kefali Balığını korumaya yönelik Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir adım attı. Av yasağı

VAN 30.04.2015 09:07:56 0
AĞIR YAPTIRIMLAR SÖZ KONUSU
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasak olduğu halde bilinçsiz avcılar tarafından avlanarak satılan ve kimi vatandaşlar tarafından da alınan inci kefali zaman zaman ekmek fırınlarında da pişiriliyor. Ancak son yıllarda inci kefali balığını korumaya yönelik yapılan çalışmalar bu durumu biraz olsun azaltmışa benziyor. Özellikle kendi alanlarıyla ilgili ihmal yaşanmamasına özen gösteren Fırıncılar Odası, kentteki bütün fırınları uyararak av yasağı boyunca balık pişirilmemesi gerektiğini deklare etti.

ÖRNEK DAVRANIŞ
Artık fırıncılar inci kefali av yasağı döneminde daha bilinçli. Bu bilincin oluşmasında emek harcayan Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası da İnci Kefali Balığının korunması yolunda geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yine örnek bir davranış sergiledi. İnci Kefali Balığını korumaya yönelik Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası fırıncılara uyarı afişleri astırarak av yasağı döneminde kesinlikle İnci Kefali Balığının pişirilmemesi uyarısında bulundu.

VAN'IN DEĞERİNİ YOK ETMEYİN !..
Fırıncılar Odası, av yasağı boyunca fırınlarda inci kefali balığının pişirilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğini duyurdu. Fırıncılar Odası'nın attığı bu adım büyük önem taşırken diğer yandan tüm üyelerine bu konuda uyarı mesajı atması da dikkat çekti. Buna uymayan fırınlar hakkında her türlü yaptırımı uygulayacaklarını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil; "Ne olur Van'ın bu değerini yok etmeyin" yakarışında bulundu.

AĞIR YAPTIRIMLAR SÖZ KONUSU
Yasağa uymayan üyelerine yönelik ağır yaptırımlar uygulayacaklarını belirten Tuncil, "İnci Kefali bu kentin ortak değeridir. Bu değere hep birlikte sahip çıkmalıyız. Van'ın bu değerini yok etmeyin. Herkes bu konuda duyarlı olsun. Fırıncı esnafımız bu konuda duyarlı. Ama pişiren fırıncı esnafımız olursa da ağır yaptırımlar uygulayacağız. İnci Kefali Balığı Van için önemlidir. Bu balığı pişiren esnafımız varsa da bilinçsiz olduğu için bunu yapıyordur. Kesinlikle kar amaçlı böyle bir şeyi yapacağını sanmıyorum. Bu nedenle bizde bu uyarı afişlerini hazırladık ve Van'daki fırıncılarımıza gönderdik. Bu uyarımıza uyacaklarından da eminiz. Bu vesileyle kendilerine duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

KAMUOYU OLUŞMALI
İnce kefali balığının kaçak avlanmaması için kentteki bütün yapıların duyarlılık göstermesi ve bu konuda kamuoyu oluşturması da isteniyor. En az Van kahvaltısı kadar önemli bir sembol olan inci kefalinin korunması için, kahvaltı adına yapılan atılım ve çabaların bu balık için de yapılması büyük önem taşıyor. Oluşturulacak olan kamuoyu ile birlikte inci kefali satışının ve alışının son derece düşürülmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor.
Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş