Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: “Van'a Bölge Adliye Mahkemesi kurulacak”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a geldi. İlk durağı Van Adliye Sarayı olan Bakan Gül, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, beraberindeki Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti

VAN 1.03.2019 14:33:04 0
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: “Van'a Bölge Adliye Mahkemesi kurulacak”
Tarih: 01.01.0001 00:00

“VAN'A BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KURULACAK”

Adliye Sarayı'nda Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin tarafından karşılanan Bakan Gül, burada basına kapalı olarak yargı mensuplarıyla bir araya geldi. Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Gül, Van’a önümüzdeki aylarda bölge adliye mahkemesinin kurulması için karar aldıklarını söyledi. Gül, “Van’da bölge adliye mahkemesi hizmete başlayacak. Böylece güven veren adalet bağlamında yargının daha adil, hızlanması ve güvenin artması anlamında bir adım daha atılmış olacak. Bölgemize ve Van’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
28 Şubat Post Modern Darbenin yıl dönümü olduğunu da hatırlatan Bakan Gül, “28 Şubat günü darbe girişimi yaşandı. Türkiye demokrasiye ne zaman yaklaştıysa, hep darbelerle demokrasi kesintiye uğratılmak, hatta ortadan kaldırılmak istenildi. 27 Mayıs, 12 Mart muhtırası, 28 Şubat, 27 Nisan e-muhtıra ve 15 Temmuz darbe girişi, hep demokrasinin ortadan kaldırılmasına yönelik karşımıza çıktı. ‘Bin yıl sürecek’ denilen bu darbe, aradan çok uzun süre geçmeden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milletimizin desteğiyle tüm uygulamaları sona erdirilmiş. 28 Şubat’tan günümüze çok önemli mesafeler kat edilerek, Türkiye’nin demokrasisi güçlendirilmiştir. Bu uğurda demokrasinin daha da güçlenmesi için mücadelemiz sürecektir. Bugün artık darbecileri yargılayan bir yargı var. Geçmişte 28 Şubat brifinglerine selam duran, darbecileri ayakta alkışlayan, ‘sizi buraya tıkayan güç böyle istiyor’ diyen, ülkenin seçilmiş başbakanını idam sehpasına götüren, bir sağdan bir soldan gençlerimizi idam sehpasına götüren zihniyet, darbecinin yanında duran bir yargı vardı. Ama bugün 15 Temmuz darbe girişimi, 28 Şubat darbecilerini yargılayan bir yargı var. Yargı daha önce darbecilere selam dururken, bugün darbecileri yargılayan bir yargı var.” ifadelerini kullandı.

“TEMEL ÇİZGİMİZ, ADALETTEN VE HAKKANİYETTEN AYRILMAMAKTIR”
Bu ülkede yargıyı bir güç manivelası olarak gören zihniyetlerin hep olduğunu dile getiren Bakan Gül, “Tüm bu mücadele yapılırken, temel çizgimiz adaletten ve hakkaniyetten ayrılmamaktır. Bu ülkede yargıyı bir güç manivelası olarak gören zihniyetler hep oldu. En yakın zamanda FETÖ bunun temel göstergesidir. FETÖ’cüler kendisinden olmayanları fişleyerek, dinleyerek, usulsüz bir takım deliller oluşturarak, kumpaslarla Türkiye’de sandıktan çıkmayan bu anlayışı iktidara getirmek için 17-25 Aralık darbe girişimini yaptılar. Türkiye’de bir korku imparatorluğu oluşturarak, yargıyı bu güç alanlarında bir manivela olarak kullanmaya çalıştılar. Ama bugün yargı önünde hesap vermektedirler. Bizim yargımız; adaletten şaşmadan, hakkaniyetten şaşmadan bu mücadelesini vermektedir. Aksi takdirde bir öncekilerden farkımız olmaz. Hiçbir şekilde, zerre kadar hukuktan taviz vermeden, hukuk sınırları içerisinde kalarak, hukuki güvenceyi koruyarak bu mücadele verilecektir. Bu mücadeleyi verirken de masum ile suçluyu ayırt ederek, mücadeleyi bihakkın yapmak en önemli kırmızı çizgimizdir. Diğeri de kararlılıktır. Kararlı bir şekilde Türkiye’nin demokrasisini, hukukunu, anayasasını geri itmek isteyenlere karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bugün bu mücadeleyi yapmaktayız. Bugün adliyelerde yaptığımız çok önemli reformlarla elbette tüm sorunları çözdük diyemeyiz. Yargı mensuplarımızın bu konuda hem nicelik itibariyle, özellikle FETÖ’cülerin tasfiyesiyle birlikte yeni alınan hakim ve savcıların tecrübelerini arttırma, onların eğitimlerini arttırma bizim temel yaklaşımımız. Bu hususlarla ilgili yapılacak çok önemli adımlar var. 1 Ocak tarihi itibariyle başlattığımız uygulama bunlardan biridir. Yargıda hedeftir uygulamasını başlattık. Bugün Van Adliyesinden çıkan vatandaşlarımız, davasını açtığında eline mahkeme tevziyesinden bir belge verilmektedir. ‘Davanız şu kadar süreçte sonuçlanacaktır.’ Bu güven veren adalet, çok önemli bir gelişmedir. Vatandaş davasının ne kadar süreceğini, ne zaman biteceğini önceden öngörebilmektedir. Hukuki öngürülebilir adalet çok önemli bir reformdur. Vatandaşlarımız adliyeden girerken ve çıkarken huzur ve güven içerisinde girip çıkacaktır. Bunu da hep beraber sağlayacağız. Eksikliklerimizi gidereceğiz, nitekim hakim ve savcı olmak için 70 barajını getirdik. Bu da Cumhurbaşkanımızın onaylamasıyla yürürlüğü girdi. Diğer çalışmalarla yargıya güveni her geçen gün arttırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ÇERMİK'TEKİ HADİSE

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde halı sahada maç yapan Çermik Cumhuriyet Savcısı ile öğretmenler arasında yaşanan gerginliğin ardından 9 öğretmenin karakolda bekletilmesiyle ilgili sorulara da cevap veren Adalet Bakanı Gül “Diyarbakır Çermik ilçesinde talihsiz bir olay yaşandı. Bunun bilgisini alır almaz gerekli incelemeler yapıldı. İlk bilgilere göre halı sahadaki maç saatinin çakışmasından kaynaklı; bir gözaltı olmadığı, ama karakolda tutulduğuna ilişkin. Cumhuriyet savcımızın sözlü münakaşası olduğu hususlar ifade edildi. Ancak bu konu ile ilgili HSK Başkanı olarak benim imzamla kurulumuz inceleme başlatmış durumdadır. Hukukun cumhuriyet savcısına tanıdığı yetki sınırları aşıldı mı? Olayın gerçek mahiyeti tüm neticesiyle ortaya çıkacaktır. Elbette bunun neticesinde de tüm süreç takip edilecektir. Yargı mensuplarımızın da hiç kimsenin de hukukun üzerinde olmadıklarını bu vesileyle ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

“KONUNUN TAKİPÇİSİYİM”

Yargı mensuplarının hukuku uygulamak ve dağıtmakla yükümlü kişiler olduğunu dile getiren Bakan Gül, “En fazla özeni göstermesi gereken de yargı mensuplarımızdır. Bu tür arizi hadiselerde esasen yargı mensuplarımıza, yargıya bir töhmet, bir leke bırakmaktadır. Bu konuda en özelli davranması gereken yine meslektaşlarımızdır. Mesleki ve etik kurallar, hakim ve savcılarımızın onurunu ve itibarını temsil etmesi için getirilmiş prensiplerdir. Başta tüm yargı mensuplarımız bu etik ve meslek ilkelerine elbette uymalıdır. Hakimler Savcılar Kurulumuz (HSK) da bu çerçevede, bu ilkelere uyulup uyulmadığını, bu hususlarla ilgili tüm çerçeveyi belirleyerek bir sonuca varacaktır. Mesleki statüsü ne olursa olsun herkes kanun önünde eşittir. Hiçbir meslek, hiçbir şekilde bir imtiyaz, bir ayrıcalık doğurmamaktadır, doğuramaz. Bu anayasamızın temel normlarından biridir. Bu hususla ilgili yargı mensuplarımızdan elbette bu ve benzeri hadiseler, tabi gerçek boyutu ortaya çıkacaktır. Hiçbir şekilde esasen haksızlığa uğradığında gidilecek kapı olan adalet, yargı, yargı mensuplarının, bütün vatandaşların ne olursa olsun daha özenli, daha meslek ve etik ilkelerine uygun davranması bizim beklentimiz. Elbette bu konuda da her türlü neticeyi hep birlikte takip edeceğiz. Adalet Bakanlığı ve HSK başkanı sıfatıyla bu konunun da yakinen takipçisi olacağım. Asla görmek istemediğimiz, duymak istemediğimiz hususlardır. Umarım her geçen gün çıtayı yükselterek, bu ve benzeri hadiselerle yargı mensuplarımızın da başta töhmet altında kalmayacağı, yargıya güvenin daha da artacağı bir neticeyi hep beraber ortaya çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından Adliye Sarayı'ndan ayrılan Bakan Gül, Van Valiliği'ni ziyaret etti. Burada Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakan Gül, daha sonra Vali Mehmet Emin Bilmez ile bir süre görüştü.

Bakan Gül, Valilik ziyaretinin ardından da AK Parti İlçe Seçim Bürolarının açılış programlarına katıldı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül daha sonra Van'dan ayrıldı. Haber: M.Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi