'ACINDIRMA YÖNTEMİ'

Okulların tatil olması ile birlikte Van'da sokakta çalışan çocuk sayısı arttı. Kent merkezinde yaşları 8 ile 15 arasında değişen çocukların kimi ayakkabı boyacılığı yaparken, kimisi de peçete satıyor. Bazıları da ellerindeki tart?

VAN 24.06.2015 13:53:31 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Türkiye, çocuk işçiliği sıralamasında dünya ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Ülkemizde neredeyse her 5 çocuktan biri çocuk işçi konumunda. Çocuk işçinin en yoğun olduğu bölgelerden biri Doğu Anadolu iken, en fazla olduğu iller arasında Van da yer alıyor. Bunun da en önemli nedeni Van'ın kırsaldan ve bölgeden göç alması olarak görülüyor.

'ETKİLİ TEDBİRLER ALINMALI'
Çocuk işçiliği konusunda bir çözüm bulunmazken, özellikle Van'ın en işlek caddeleri okulların tatil olması ile birlikte çalışan çocuklardan geçilmiyor. Bu trajik durum karşısında etkili ve kalıcı tedbirlerin alınamadığı görülüyor. Duyarlı vatandaşlar, çocukların yerinin sokak olmadığını belirterek, etkili tedbirlerin biran evvel alınması gerektiğini belirtiyor.

'TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR'
Aile bütçelerine katkıda bulunmak ve okul harçlıklarını kazanmak için cadde ve sokaklarda çalışan çocuklardan kimi ayakkabı boyacılığı yaparken, kimisi de peçete satıyor. Büyük bir çoğunluğu da ellerindeki tartıyla köşe başlarında çalışarak harçlıklarını kazanıyor. Günlük ortalama 8 ile 10 TL arasında para kazanan çocuklar gün boyu birçok tehlike ile karşı karşıya da kalıyor.

'ACINDIRMA YÖNTEMİ'
Ayrıca işsizliğin giderek arttığı ve çocukların ailelerini geçindirmek için sokak işlerine yöneldiği Van'da ilginç görüntüler de ortaya çıkıyor. Yaptığı işten kâr elde edemeyen bazı çocuklar ise, önlerine koyduğu kırık tartı ile bu kez de acındırma yöntemine başvuruyor.

'ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYORLAR'
Gün boyu sıcak demeden çalışan çocuklar tatil nedir bilmezken, trafik ışıkları altında bekleyen ve araba camı silen çocuklar da sürücülere zor anlar yaşatıyor. Seyir halinde olan araçların önüne aniden çıkabilen çocuklar ölüme resmen davetiye çıkarıyor.

'GÖZ YUMULMAMALI'
Konuyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlar çocuklara sahip çıkılması gerektiğini belirterek, ailelerin daha duyarlı olması yönünde uyarılarda bulundu. Yetkililere de seslenen vatandaşlar, "Kentimizde artan çocuk işçilere paralel olarak, çocuk ölümlerinin, tacizlerinin artmasından endişe ediyoruz. Bu nedenle çocuk işçilere göz yumulmamalıdır. Ayrıca bu konuda gerekli ne tedbirler varsa alınmalıdır" şeklinde konuştu.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş