Acılar da ağıtlar da aynı!

Van'da dün iki cenaze toprağa verildi. Biri Silopi ilçesinde yapılan saldırı sonucu hayatını kaybeden Vanlı asker, diğeri Kobani'de IŞİD'e karşı verdiği mücadele sonucu hayatını kaybeden Vanlı bir YPJ'li. Her ikisi için de cenaze töre

VAN 6.08.2015 11:10:33 0
Acılar da ağıtlar da aynı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 "Yeter artık! 

Barış istiyoruz barış"

Haber: Fazıl ERÜŞ

Dün Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na yapılan silahlı saldırıda yaşamını yitiren Tnk. Er Abdulhalik Araz için Van'da tören düzenlendi.

Yukarı Norşin Camii'nde öğle namazına müteakip düzenlenen cenaze törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de katıldı. Cenaze töreninde kısa süreli sloganın ardından sitem eden Araz'ın bazı yakınları; "Yeter artık. Biz kardeşiz. Barış istiyoruz barış. Sizler de barış isteyin" diye haykırdı.

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki saldırıda hayatını kaybeden Tank Er Abdulhalik Araz, memleketi Van'da düzenlenen törenin ve kılınan namazın ardından Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Van Valisi İbrahim Taşyapan, askeri erkan ve kurum müdürlerinin katıldığı törende Araz'ın yakınları gözyaşlarına hakim olamayarak, dakikalarca tabuta sarılarak ağladı. Bakan Eker de Araz'ın babasının koluna girerek teselli etmeye çalıştı.
Kılınan cenaze namazının ardından naaş omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı. Bu sırada arka tarafta bazı kişilerin "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları attığı görülürken, şehit yakınlarının da "Cenaze üzerinde siyaset yapılmasın, acımız zaten bize yetiyor, cenazeye saygı gösterilsin. Yeter artık yeter. Biz barış istiyoruz barış. Biz kardeşiz. Siz de barış isteyin" diye karşılık verdi.
Gruptan bazı kişilerin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sitem ederek; "Bilal'i gönder askere Bilal'i" diye bağırdıkları duyuldu.
Ardından Araz'ın naaşı, Kürtçe ağıtlar eşliğinde Van'ın Tuşba ilçe sınırları içindeki Akköprü Mezarlığı'na defnedildi.

YPJ'li Yalçın toprağa verildi

Rojava'nın Hesekê bölgesinde DAİŞ çetelerine yönelik başlatılan operasyonlarda yaşamını yitiren ve 26 Temmuz'dan bu yana cenazesi Habur sınır kapısında bekletilen 13 YPG-YPJ'liden biri olan Fidan Yalçın'ın (Jiyanda Çarçela) cansız bedeni Van'da düzenlenen törenle toprağa verildi.

Yalçın'ın Gevaş girişinde araç konvoyuyla alınan cenazesi daha sonra Yeni Mahalle Mezarlığına getirildi. Burada cenazeyi omuzlara alan halk "Şehit Namırın" sloganları ile Yeni Mahalle mezarlığına kadar yürüdü.
Cenaze törenine DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van Milletvekilleri Yurdusev Özsökmenler, Adem Geweri, Tuğba Hezer, Remzi Özgökçe, HDP-DBP İl İlçe Yöneticileri, Belediye Eş Başkanları ve halk katıldı. Burada kısa bir konuşma yapan MEYA-DER Başkanı İbrahim Alkan, Kürt halkının büyük zaferler elde ederken, büyük bedeller de ödediğini söyledi.
Alkan, 13 YPG-YPJ'lilerin günlerce Habur Sınır Kapısında bekletilmesini de kınadı. Alkan'ın ardından söz alan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, "Cenazelerimiz 10 gün boyunca Bakanlar Kurulu Kararı ile sınırda bekletildi. Bu ne ahlaki, ne insani, ne de İslamidir. Bu bir zulümdür ve biz de bu zulümlerin karşısında eğilmeyeceğiz. Mücadelemizi daha da yükselteceğiz." ifadelerini kullandı.
HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer de 13 cenazenin 10 gün sınır kapısında bekletilmesini kınayarak; "Bu tutum devletin Kürdün ölüsünden de, dirisinden de korktuğunu gösteriyor. 13 savaşçı insanlığın onurunu ayaklar altına almaya çalışan barbar IŞİD çetelerine karşı savaşarak can verdiler. AKP işte bu yüzden cenazelerimizi günlerce vermedi. Bu yapılan hiçbir ahlaka ve dine sığmaz. Bizler de buna karşı birlik olacağız." şeklinde konuştu.
Cenazede ayrıca artık anaların ağlamaması, kan dökülmemesi talepleri dillendirildi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş