Açık oto pazarında kuru kalabalık...

'FİYATLARI SORAN ÇOK, ALAN YOK'

VAN 6.04.2015 09:44:28 0
Açık oto pazarında kuru kalabalık...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Açık Oto Pazarı, son haftalarda vatandaştan yoğun ilgi görmesine rağmen, alıcılar da satıcılar da satışların azlığından yakınıyor. Alıcılar fiyatları fazla bulurken, satıcılar ise çok ucuz fiyata araçlarını satmak istemelerine rağmen vatandaşın almaya pek yanaşmadığını söylüyor
              
                     Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük açık oto pazarlarından biri olan Van Açık Oto Pazarı, havaların ısınması ile daha fazla ilgi görmeye başladı. Önceki yıllara göre kapasitesini artıran pazarda en büyük şikâyet ise kuru kalabalık. Cumartesi günleri tıka basa dolan ve bölgenin birçok ilinden araç alım satımı yapanların mekânı haline gelen Van Açık Oto Pazarı, son aylarda kuru kalabalıklara ev sahipliği yapıyor. 

          "FİYATLARI SORAN ÇOK, ALAN YOK"
           Hemen hemen her Cumartesi günü Açık Oto Pazarı'nda alım satımla uğraşan ve Van'da yaklaşık on yıldır bu işi yapan Hasan Koyuncu, müşterilerin çoğunun sadece piyasa araştırması yaptığını ifade ederek, "Bazıları 'acaba ucuza bir araba bulup, sonra aldığım fiyatın üstünden bir paraya satabilir miyim?' bunun hesabını yapıyor. Bazıları da sadece fiyatı sorup gidiyor" diye konuştu. İyi bir alıcının sadece aracın modeli ve fiyatına bakarak karar veremeyeceğini anlatan Hasan Koyuncu, "Bazı sözde alıcılar satacağımız araca yanaşıp sadece fiyatını ve modelini soruyor. Bu, o kişilerin alıcı olmadığının en büyük göstergesi. Bırakın aynı aracın motor hacmi, kilometresi, hangi şehirde kullanıldığı ve daha önceki sahibinin ne iş yaptığını, aynı model ve aynı marka araçların üç-beş versiyonu var. Diyelim ki 2011 model Renault Fluence marka bir araç var. Kilometreleri aynı olsa bile, aracın şehir plakası aynı olsa bile, aynı araçların kullanıcıları diyelim ki memur olsalar bile bu araçların fiyatları arasında bazen 8-10 bin TL fark olabilir. Çünkü o araçların versiyonları farklı. Pahalı olan ve özellikli olan aracı, siz kontak kullanmadan kapısını açıp kapattığınız gibi, düğmeye basarak çalıştırabiliyorsunuz. Pahalı aracın çelik tekerleri bulunduğu gibi, hava yastıklarının sayısı fazla. Yine pahalı araçta açılır tavan ve yol bilgisayarı bulunuyor. Söz konusu aynı model, aynı marka ama pahalı olan araçta fren sisteminden tutun da, vites özelliklerine, yol tutuş özelliğine kadar çok daha fazla özellik bulunabiliyor" diye konuştu.
Koyuncu, söz konusu kalabalığın kimseyi yanıltmaması gerektiğini belirterek, "Açık oto pazarının kalabalık olması kimseyi yanıltmasın. İnanın aylardır doğru dürüst alım-satım olmuyor. Eğer birileri birkaç araç alıyorsa, satan insan çok ama çok zor durumda kaldığı ve oldukça ucuz fiyata vermek durumunda kaldığı için ortada bir ticaret dönüyor. Yoksa inanın araç alan da, satan da Van'da şu an ekonomik bir krizin olduğunu çok iyi biliyor" ifadelerini kullandı. 

                     Van'da krizin son zamanlarda baş göstermeye başladığını anlatan vatandaşlar ise, "Son zamanlarda kentte yaşanan depremlerden dolayı bir ekonomik sıkıntı baş göstermeye başladı. İnsanlar kredi çektiği için ödemeleri yapmaya çalışıyor. Borcu başka bir borçla ödeme çabası içine giren bizler, devletten vergiler ve sgkların affedilmesini istiyoruz. Van esnafı özellikle son zamanlarda büyük sıkıntılar yaşıyor. Devletimiz bir-iki yıllık vergi ve sgk ödemelerine af getirmeli. Bunların ötelenmesi kesinlikle çözüm değil" yorumlarını yaptılar. Bölge: Bişar Ulutaş