“ABD’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI KENDİSİNİ VURUYOR”

Terörizm uzmanı Merve Önenli Güven, 11 Eylül saldırılarının ardından, ABD ve Batı’nın yabancılara bakış açısında ciddi değişiklikler olduğunu belirterek, bunun Ortadoğu politikalarında net bir şekilde görüldüğünü ifade ett

VAN 12.09.2015 09:46:17 0
“ABD’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI KENDİSİNİ VURUYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00
Sputnik


RS FM’de yayınlanan ‘Dünya Panorama’ programına konuk olan, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Merkezi Başkanı Merve Önenli Güven, 11 Eylül saldırısının yıl dönümünde ABD’nin ve Batı’nın teröre bakışındaki değişikliği ve artan yabancı düşmanlığını değerlendirdi.

‘YABANCI DÜŞMANLIĞI NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR’

Güven, 11 Eylül’ün bir milat olduğunu anımsatarak, Batı’da artan yabancı düşmanlığının bu ülkelerin Ortadoğu politikalarında net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Göçmen krizine yönelik tepkilerin de bunu ortaya koyduğunun altını çizen Güven, “ ‘Göçmenleri kabul edersek Avrupa Birliği’nin (AB) Hıristiyan birliği bozulur’ açıklamasıyla aslında çok uzun zamandan beri gelen ‘din baskılı’ bakış açısını net bir şekilde görüyoruz” dedi.


‘ABD, IŞİD’İN BÜYÜK BİR TEHDİT OLDUĞUNUN FARKINDA’

Güven, ABD’nin IŞİD’in kendilerine kadar uzanabilecek büyük bir tehdit olduğunun farkında olduğunu belirterek, ABD Başkanı Barack Obama’nın  konuya ilişkin yaptığı açıklamalarının bunun kanıtı olduğunu kaydetti.


Güven’e göre IŞİD’in Batı’ya uzandığının diğer göstergeleri ise, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen terör saldırıları ile IŞİD’e katılan Avrupa kökenli militanlar.


‘GÜVENLİK ÖNLEMİ ALMAK YETERLİ DEĞİL’

11 Eylül saldırıları sonrasında ABD’de ve Avrupa’da kapsamlı güvenlik uygulamalarına geçildiğinin altını çizen Güven, “Bu güvenlik önlemlerini en fazla havalimanlarında ya da vize alımlarında görebiliriz. Fakat bunlar çözüm değil. Çünkü terörün yeri ve zamanı yok. Zaten, korkuyu da bu belirsizlik oluşturuyor. Eylemler devam ediyor” diye konuştu.


‘AVRUPA, TERÖR ENDİŞESİYLE GÖÇMENLERİ İSTEMİYOR’

“El Kaide, IŞİD gibi örgütlerin İslam’la bağdaştırıldığı için Müslüman göçmenlerin terörü Avrupa’ya taşıyabileceğinden endişe ediliyor” diyen Güven’e göre, sığınmacıların Avrupalı ülkelere alınmak istenmemesinin altında da bu terör kaygısı yatıyor.


‘TERÖR,  BÖLÜNMÜŞLÜKTEN BESLENİYOR’

ABD’nin Ortadoğu ülkelerinin toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik politikalarına dikkat çeken Güven, şunları söyledi:

“ABD’nin politikaları Ortadoğu ülkelerinde bölünmeye yol açıyor ve terör buradan besleniyor. ABD, ülkelerin bütünlüğünü zedeledikçe farklı gruplar ortaya çıkıyor. Aslında Batı, uzaktan müdahale ettiği topraklarda yaşanan krizin kendisini de etkileyeceğini görüyor.”