ABD'li komutandan Kobani itirafı!

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Lloyd Austin, IŞİD'e karşı stratejilerinin işler halde olduğunu, ancak örgütü geriletmek ve yok etmek için 'stratejik sabır' gerektiğini söyledi. Austin, IŞİD kuşatmasındaki Kobani'

VAN 18.10.2014 10:48:06 0
ABD
Tarih: 01.01.0001 00:00



Austin, ABD Savunma Bakanlığı’nda(Pentagon) düzenlendiği basın toplantısında, IŞİD’e yönelik operasyonlarda odak noktalarının Irak olmayı sürdürdüğünü ve hava saldırılarının etkisini gösterdiğini vurguladı.

Austin, “Şu anda Suriye’de yaptıklarımız esasen Irak’taki şartları şekillendirmek için. Iraklılar kendi ülkelerindeki ve sınırlarındaki durumu daha iyi kontrol altına aldıklarında, bu, sorunların yerel olarak sınırlandırılmasına yardım edecektir” diye konuştu.

Ağustos’un başlarından itibaren devam eden hava saldırılarının IŞİD’in üzerinde etkisinin görüldüğüne işaret eden Austin, bu saldırıların ABD’nin bölgedeki tüm çalışmalarının sadece bir parçası olduğunu kaydetti. Saldırıların terör örgütünün spesifik kapasitelerini hedef aldığına değinen Austin, sivil ölümlere ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:
“Çok sayıda masum sivili mi öldürdük, özellikle Sünniler’in bulunduğu alanlarda? Bu noktada şu anda çok farklı bir yerde olacağımızı söylemenin doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü bunu doğru bir şekilde yaptık, bölgedeki Sünni Arap ortaklarımızın desteğini aldık ve birlikte ilerleme sağlıyoruz.”

Austin, hava saldırılarında IŞİD’in haberleşme cihazları, komuta merkezleri, taşıtlar, tanklar, ağır silahlar ve silahlı araç taşıyıcılarının yanı sıra örgüte gelir kaynağı sağlayan kontrollerindeki petrol rafinelerinin de hedef alındığını bildirdi.
Hava saldırılarının örgütün gücünü geriletmeye devam edeceğini vurgulayan Austin, “Odak noktamızı ve yaklaşımımızdaki disiplini korumalıyız. En önemlisi, ileriye dönük stratejik sabrımızı sürdürmek zorundayız. IŞİD’i yok etme kampanyası zaman alacak ve bu yolda, özellikle kampanyanın başlarında bazen aksaklıklar olacaktır” diye konuştu.

Austin, Türkiye-Suriye sınırında tampon bölgeye yönelik bir soru üzerine, şu anda bunu düşünmediklerini belirterek, asıl görevleri olan Irak’ın güvenliğini sağlamaya odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Austin, son günlerde IŞİD ile Kürt güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Kobani’yle ilgili ise “Kobani’nin düşmesi mümkün” dedi.

KOBANİ SAVAŞI 1 AYI GERİDE BIRAKTI

Rojava’nın Kobani kentinde Kürt savaşçılarıyla IŞİD örgütü arasındaki savaş 32’nci gününe girdi. IŞİD, kent merkezinden çekildi.

Rûdaw muhabiri Ömer Kalo, Kobani’de bugün öğleden sonra da hava saldırısı yapıldığını bildirdi. Çatışmalar ise, 3 cephede de yer yer devam ediyor.

Milliyet