ABD’de “beyaz maske”siz isyan!

'Gençler maskenin zulme ve sömürüye karşı bir mesaj taşıdığını dillendiriyorlar. Aynı kesimlerin,Brezilya ve Türkiye’de yaşandığına inandıkları zulmün, “siyah ve beyaz kadar tartışılmaz bir şekilde ayırt edilir hali” şuan

VAN 2.10.2016 11:09:23 0
ABD’de “beyaz maske”siz isyan!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Zafer Burakmak

 Guy Fawkes maskesini görmeyenimiz yoktur. 1605’te Katoliklere zulmeden dönemin İngiltere parlementosuna bombalı saldırı planlayan Guy Fawkes adlı subayı sembolize eden maskeyi.Katliamlara uğrayan Katoliklerin bir çığlığı olan subay Guy Fawkes, İngiltere parlemento binasını havaya uçurmaya çalışırken yakalanmış ve yıllarca vatan haini ilan edilmişti. 

78242

Son yıllarda ise Fawkes’in, Katoliklere zulmünü sürdürmek hatta artırmak isteyen İngiltere Kraliçesi’nin bir senaryosunun kurbanı olduğu ileri sürüldü. 

Ancak yüzyıllardır İngiltere’de Fawkes’in yakalandığı 5 Kasım günü Guy Fawkes günü olarak anılır. Fawkes’i temsil edenmaskelerin takıldığı kuklalar ateşe atılarak lanetlenir.

Ta ki; Guy Fawkes’ten esinlenerek çekilen Amerikan-Alman ortak yapımı “V for Vendetta” filminde Fawkes’i sembolize ettiği tahayyül edilen bugünkü maske kullanılana dek. İngiltere’nin, en büyük vatan haini olarak her yıl lanetlediği bir şahıs, ABD tarafından özgürlük savaşçısı olarak dünyaya tanıtıldı. Filmden sonra ince hatlı beyaz maske, tüm otoritelere başkaldırmayı, sömürüye isyanı ve özgürlüğü sembolize eder oldu.

Bu sembolizm öyle bir yayıldı ki; dünyanın farklı coğrafyalarında farklı akımların sokak eylemlerinde eylemcileri temsil etti. Diktatörlere karşı sokağa dökülen Ortadoğu gençlerinden, çalışma saatleri için ayaklanan Fransızlara kadar. Türkiye’de Gezi eylemlerinden, PKK’nin bölgede başlattığı 6-8 Ekim olaylarına, hatta Brezilya’daki hükümet karşıtı ayaklanmalara değin birçok farklı coğrafyada görüldü. Görüldüğü her eylemde ise, yüzlerini perdeleyen gençlerin buna yüklediği sömürü ve otoriteye isyanın yanında farklı kesimler tarafından özellikle ABD’nin imzası olarak yorumlandı. Çünkü kimi Ortadoğu ülkeleri ile Brezilya, Fransa ve Türkiye’de sahnelenen eylemlerin ABD merkezli olduğu tezleri savunuluyordu.

78243

Ancak maskeyi yüzlerinde gururla taşıyan gençler ise, bunun zulme ve sömürüye karşı bir mesaj taşıdığını dillendiriyorlar. Aynı kesimlerin, Ortadoğu, Brezilya ve Türkiye’de yaşandığına inandıkları zulmün, “siyah ve beyaz kadar tartışılmaz bir şekilde ayırt edilir hali” şuan ABD’de yaşanıyor. Silahsız siyahilerin polis kurşunlarıyla katledilmeleri üzerine birçok eyalette insanlar sokaklara dökülmüş durumda. Yayılan olaylar, 5 eyalette OHAL ilanlarını getirdi. Medyanın görmezlikten geldiği çatışmalar, korkutucu seviyelere yükseldi. Öyle ki; siyahilerin belli bölgelerde toplanıp silahlanmaları çağrısı bile yapılıyor. Hatta eyaletlerarası petrol transfer eden boru hattına bombalı saldırı yapıldı. Bu ürkütücü gelişmeleri CNN vermedi tabi, BBC gündemleştirmedi ve bu yüzden dünya yeterince haberdar değil. Ancak ABD’deki bu olayların diğer coğrafyalardaki çatışmalardan farkı yine de sadece medyanın sansürü değil. İlgi çekici bir diğer fark ise yukarıda sözünü ettiğimiz sömürü ve zulme karşı isyanı “sembolize ettirilen” maskenin kullanılmaması. ABD’den -her ne kadar sansürlenerek verilse de- servis edilen hiçbir karede siyahilerin ve vicdanlı beyazların döküldüğü sokaklarda “V for Vendetta maskesine” rastlamıyoruz. Maskenin kullanılmamasının nedeni, zulüm seviyesinin düşüklüğü yada isyanın pasifliği değil elbet. Beyazların gazabına uğrayan siyahların beyaz bir maske takmak istememeleri de tartışılabilir farkındayız. Ancak tartışılamayacak tekbir gerçek var o da; ABD sokaklarındaki çatışmaların ABD’nin çıkarına hizmet etmediğidir