Abalı'da kayak sezonu henüz açılmadı

Son yıllarda ülkenin en önemli kayak merkezlerinden biri durumuna gelen Gevaş İlçesi'ndeki Abalı Kayak Merkezi'nde kar yağışı olmadığından dolayı henüz sezon açılışı yapılamadı. Kayakseverler ise bir an önce yeterli kar düzeyine u

VAN 14.12.2017 11:21:18 0
Abalı
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Ocak 2010 yılında dönemin Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak tarafından hizmete açılan ve sonraki süreçte telesiyej bölümü de tamamlanan Gevaş İlçesi'ndeki Abalı Kayak Merkezi, birkaç yıldır bölge illerinden kayakseverlere de hitap ediyor. Ancak Aralık ayının ortalarına gelinmesine rağmen yeterli kar yağışı olmadığı için henüz sezon açılışı yapılamadı.
    Artos Dağı eteklerinde olan ve Van Gölü'ne nazır kayak yapılabilen Abalı Kayak Merkezi, son yıllarda ülkenin en güzel kayak merkezlerinden biri durumuna gelmişti.
    Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi'nin de özellikle sezon öncesi yol çalışmaları ve oto park çalışmaları yaptığı Abalı Kayak Merkezi'nde tek eksik kar olarak gösteriliyor.
    Gevaş İlçesi'nin Abalı Mahallesi'nde bulunan ve daha önce özel sektör tarafından işletilen tesisler, son iki yıldır Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyor.
    Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne geçmesi ve özellikle bu yıl Van Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle 6 metre sathi kaplama olan yolun, 12 metre genişliğinde sıcak asfaltla kaplanması ile çok daha iyi duruma gelen Kayak Merkezi, yeterli karın yağması ile birlikte sezona merhaba diyecek.
    Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları sayesinde, kayak merkezine bu yıl gelecek olan vatandaşlar, araçlarını park edebilecekleri 11 bin metrekarelik iki adet otopark alanı bulacak.
   Yaklaşık sekiz yıl önce 200 metrelik teleski tesislerinin açılışı dönemin Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve dönemin Valisi Münir Karaloğlu tarafından gerçekleşmişti.
    İki yıl sonra ise telesiyej bölümü hizmete girmiş ve tesislerde profesyonel kayakçıların kayak imkanı bulması sağlanmıştı.
Dönemin Valisi Münir Karaloğlu, "Karın sadece cefasını çeken bu bölge halkı bundan sonra sefasını da sürmeye başlayacak. Bu bölgede belki dünyada hiçbir kayak merkezine nasip olmayan bir manzara var. Van denizini seyrederek kayma şansınız var. Kayak merkezinin zirvesine çıkıldığı zaman Çatak tarafında da kayma şansı oluyor" ifadelerini kullanmıştı.
    Öte yandan bazı kayakçılar, Abalı ve çevresindeki dağlara kayakçıların helikopterlerle zirveye bırakıldıktan sonra kayma imkanının bulabileceği yeni bir sürecin de oluşması için yetkililerin destek sunması gerektiğini belirtiyor. Heliski denilen spor branşının son yıllarda ülkemizde de uygulandığını belirten kayakçılar, Gevaş ve Bahçesaray ilçesinin bu sporun yapılması için elverişli bölgeler olduğunu ifade ediyor.