AB Bilgi Merkezlerinden halka açık etkinlikler...

Türkiye'deki Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı, 15 Eylül Dünya Demokrasi Günü münasebetiyle AB'nin temel değerlerini oluşturan demokrasi ve insan hakları konusunda bilinç oluşturulması ve tartışılması amacıyla 20 ilde halka açık e

VAN 14.09.2015 17:35:42 0
AB Bilgi Merkezlerinden halka açık etkinlikler...
Tarih: 01.01.0001 00:00
Düzenlenen etkinlikler arasında üniversite ve liselerde eğitim oturumları, üniversite öğrencilerine ve genel kamuoyuna yönelik seminerler, sivil toplum temsilcileri, hukukçular ve akademisyenlerle tartışma panelleri, sanatsal etkinlikler ve sergiler yer alıyor.
Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği dünya genelinde insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü geliştirme ve koruma ideali üzerine tesis edilmiştir. İnsan haklarına saygı duyulmayan bir ortamda sürdürülebilir barış, kalkınma ve refahtan söz edilemez. Bu kararlılık Avrupa Birliği'nin tüm iç ve dış politikalarının temelini oluşturmaktadır. Avrupa Birliği, sınırları içinde ve AB üyesi olmayan ülkelerle ilişkilerinde evrensel insan haklarını desteklemekte ve savunmaktadır. Özellikle katılım sürecindeki aday ülkelerde AB, katılım için gereken "Kopenhag kriterleri"'nin bir tanesi olarak demokratik kurumların işleyişine ve insan haklarına saygı gösterilmesine özel bir önem atfetmektedir. BM Genel Kurulu 2007 yılında, demokrasinin dünya çapında yaygınlaştırılması ve pekiştirilmesi amacıyla 15 Eylül'ün Dünya Demokrasi Günü ilan edilmesine karar vermiştir. Bu yılın teması olan "Sivil Toplum Alanı" demokrasinin işlerliği bakımından güçlü ve özgür şekilde faaliyet gösterebilen bir sivil toplumun önemine işaret etmektedir. Demokratik değerler konusunda bilinç düzeyini arttırmak ve Türk kamuoyunu bu konudaki tartışmaların bir parçası haline getirmek amacıyla AB Bilgi Merkezleri Ağı, arasında gazeteci ve fotoğrafçı Coşkun Aral ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıçlarından Rıza Türmen gibi isimlerin de yer aldığı birçok siyasetçi, hukukçu, akademisyen ve Afro-Türk ve Roma gibi farklı toplulukların temsilcilerinden oluşan bir dizi konuşmacıya davette bulunmuştur. Ağ bu etkinlikleri Milli Eğitim Bakanlığı ile ülkenin dört bir yanındaki üniversiteler, liseler, barolar, STKlar ve yerel kurumlarla işbirliği içinde düzenlemektedir. Demokrasi Günü etkinlikleri, Delegasyonun AB Bilgi Merkezleri Ağı'nın Türkiye kamuoyuna ulaşmak amacıyla yıl boyunca düzenlemekte olduğu pek çok etkinliğin bir parçasıdır. Gerçekleştirilen diğer çalışmalar arasında tartışma oturumları, kültürel etkinlikler, sergiler ve çocuklara yönelik faaliyetler de yer almaktadır. Delegasyon ilk AB Bilgi Merkezini 1996 yılında Gaziantep'te açtı. O günden bu yana Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'da da yeni merkezler açıldı. Bu merkezler, yerel ortaklar olan ticaret ve sanayi odaları ve üniversitelerle işbirliği yapılarak faaliyetlerini sürdürmekte ve kamuoyunu AB hakkında bilgilendirmektedir" denildi.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi