9. Gezegen'e 1,5 Ayda Ulaşıldı

Yılın 8 ayı kar yüzünden dünya ile irtibatı kesilen ve bu sebeple '9.Gezegen' diye anılan Van'ın Bahçesaray ilçesinin yolu bu sene 1,5 aylık sürede açıldı.

VAN 19.02.2013 20:08:32 0
9. Gezegen
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yılın 8 ayı kar yüzünden dünya ile irtibatı kesilen ve bu sebeple '9. Gezegen' diye anılan Van'ın Bahçesaray ilçesinin yolu bu sene 1,5 aylık sürede açıldı. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 24 saat esasına göre çalışmasıyla açılan yolda, kar kalınlığı yer yer 8 metreyi buluyor.

Bahçesaray'ın, Van merkez ile ulaşımını sağlayan 110 kilometrelik yolun 44 kilometresi, coğrafi şartlar ve çetin kış koşulları dolayısıyla yılın 8 ayı ulaşıma kapanıyor. İlçe halkı, ulaşımını bu süre zarfında, Van-Tatvan- Hizan güzergahı olan 245 kilometrelik yoldan sağlıyor. Her yıl mayıs ya da haziran aylarında açılabilen Bahçesaray- Van yolu, geçtiğimiz sene 20 Mart'ta açılmıştı. Van- Bahçesaray yolunun 2 bin 985 metre rakımlı Karabet geçitindeki kurp iyileştirilmesi ve yol genişletme çalışmaları sayesinde bu yıl 19 Şubat'ta açıldı.

Çalışmaları yerinde görmek için kar mücadelesinin yoğunlaştığı 97-98. kilometrede çalışanlarını ziyaret eden Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, hava koşulları uygun olduğu takdirde 24 saat esasına göre kar ve tipi ile mücadele ederek yolu açtıklarını söyledi.

Karla mücadelelerinin zor şartlar altında ve her an oluşabilecek çığ tehlikesine karşı kontrollü yapıldığını belirten Gülhaş, "Yolun trafiğe açılabilmesi ve açık tutulabilmesi için 10 adet iş makinesinden oluşan 25 ekiple Çatak istikametinden, 4 iş makineli ekip de Bahçesaray istikametinden gelerek karla mücadele çalışmaları yapılıyor." dedi.

Karabet geçidinde yer yer kar kalınlığının 3 -5 metre, tipi yapan ve çığ gelen kesimlerde ise 7 -8 metreyi bulduğunu aktaran Gülhaş, her an çığ tehlikesi altında çalışıldığı için ekiplerini dikkatli olmaları konusunda uyardığını belirtti. Yolun şu an itibariyle açık olduğunu aktaran Gülhaş, "Ancak zaman zaman düşen çığlardan dolayı kapanıyor. Hazırda bekleyen ekiplerimizde anında müdahale ederek en kısa sürede açıyorlar." diye konuştu.

KUSKUNKIRAN GEÇİDİYLE 1 SAATLİK YOL 2 DAKİKAYA DÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim 2012'de açılışını yaptığı Kuskunkıran geçidiyle kış aylarında bir saat süren yolun iki dakikaya düştüğünü aktaran Müdür Gülhal, böylelikle trafikte rahatlama olduğunu söyledi.

Tünelle birlikte yol rakımının 300 metre düştüğünü aktaran Gülhaş, "Tünel yapılmadan önce 20-25 gün boyunca kapalı kalıyordu. Zaman zaman tipi ve yoğun kar yağışından dolayı geçit vermiyordu. Sürücüler Kuskunkıran'ı nasıl geçeceğini kara kara düşünüyordu. Kış aylarında en iyi olduğu durumlarda bir saate yakın sürüyordu. Şu an 2 dakika. Tünelde buz önleyici sistem de var. Dolayısıyla buzlanma tehlikesi de olmuyor. Doğunun batıya açılan bir penceresi diye düşünülebilir." ifadelerini kullandı.