78'lilerden “12 Eylül“ protestosu

12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü nedeniyle 78'liler Derneği Van Şubesi tarafından yapılan açıklamayla 12 Eylül darbesi protesto edildi.

VAN 12.09.2015 18:35:05 0
78
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Gün dolayısıyla 78'liler Derneği Van Şubesi tarafından Cumartesi günü Ahmedê Hanî Parkı'nda basın açıklaması yapıldı.
Açıklamaya dernek üyeleri, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir grup vatandaş katıldı.

12 EYLÜL'ÜN TAHRİBATLARI
Açıklamayı 78'liler Derneği Van Şube Başkanı Şemsettin Takva yaptı. 12 Eylül 1980 darbesi ile ülkede ve toplumda yaşanan tahribatlara değinen Takva, şunları söyledi:
"12 Eylül hakkın, hukukun ayaklar altına alındığı, vicdanın ve merhametin para etmediği bir uygulamanın adıdır. Evler, işyerleri basılıyor, insanlar tutuklanıyor, akıl almaz işkencelerden geçiriliyordu. Her yer kan, her yer gözyaşı ve her yer cehennemi bir atmosfer içindeydi."

"YARIM İNSAN OLARAK ÇIKTILAR"
Tutuklananların uzun süre içeride tutulduklarını ve haksız cezalara maruz kaldıklarını ifade eden Takva, "Verilen cezalar alabildiğine ağır ve hukuktan yoksundu. Çokça insan cezalarını tamamlayıp yarım insan olarak dışarı çıktılar ama bu sefer de medeni haklarını kullanamaz durumuyla yüz yüze geldiler. Medeni haklarından mahrum cezası alan bizler bu sefer de sürgün cezasıyla karşılaştık." diye konuştu.

"BUGÜN YAŞANANLAR DARBE GİBİ"
12 Eylül darbesinin üzerinden 35 yıl geçtiğini ancak bugün yaşanan birçok durumda darbe günlerinin tahribatını gözlemenin mümkün olduğunu söyleyen Takva, şöyle devam etti:

"Bugün Silvan'da, Yüksekova'da, Şemdinli'de ve son olarak Cizre'de yaşananlar o günlerin acısını hatırlatan görüntülerdir. Biz artık bu tür görüntülere tanıklık etmek istemiyoruz. Sokağa çıkma yasakları, güvenlik bölgeleri, sıkıyönetim söylemleri bu toplumun hak ettiği şeyler değildir. Ülkenin yakın tarihinde en azından 12 Eylül gibi bir tecrübesi var, bu tecrübeden yola çıkarak sorunların bu şekilde çözümünü beklemekteyiz."
Açıklamanın ardından grup daha sonra sessizce dağıldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı