74 YAŞINDA ÇOBAN ŞAİR

EZBERiNDE 150 ŞiiR VAR!

VAN 7.01.2014 09:50:26 0
74 YAŞINDA ÇOBAN ŞAİR
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da oturan ve uzun yıllar çobanlık yaparak geçimini sağlayan 74 yaşındaki Mehmet Babat isimli vatandaş, ezberinde 150 Kürtçe şiir olduğunu söyledi.

Haber: Adil HARMANCI
Mehmet Babat, 1940 yılında Şırnak´ın Uludere ilçesine bağlı Hilal köyünde dünyaya geldi. Dört yaşında iken babasını kaybeden Babat, 1965 yılında da 14 nüfuslu ailesiyle birlikte
Van´a göç etti.
Van´da geçim sıkıntısı yaşayan ailesine yardımcı olmak için çobanlık dâhil birçok işi yaptığını belirten Babat, "Babam öldükten sonra evin tek çalışanı bendim. İki kardeşim daha vardı, ancak  eve hiçbir katkıları olmuyordu. Çalışmak zorunda olduğum için de okuyamadım. Hayatım hep çalışmakla geçtiği için daha sonra okuma yazma kurslarına da gidemedim" dedi.

YAŞADIKLARI ŞİİRE YÖNELTTİ
Ailece büyük sıkıntılar yaşayan, 1993 yılında köyünün yakılması ise yarasına adeta tuz basan Babat, yaşadıklarını ve gördüklerini bu tarihten itibaren şiire dönüştürüyor.
Dörtlük mısralar halinde söylediği Kürtçe şiirlerini gittiği her ortamda tekrarlayınca çevrenin ilgisiyle karşılaşan Babat, şiire olan merakını şöyle anlatıyor:
"Benim hayatım acılarla dolu. Onları anlatmayacağım, sadece şiir kısmını anlatacağım. Köyüm boşaltıldığı sırada ben oraya gittim. O güzelim civar köylerden dumanlar yükseliyordu. Bizim köyden yaşlılar, kadınlar, çocuklar ağlayarak kaçışıyordu. Bu benim çok zoruma gitti. Çok ağladım. Köyüme dair, göç edenlere dair birçok şiiri o dönemde söyledim ve hepsi de şimdi ezberimde."
YAYINLATMAK İSTİYORUM
Şiirlerini yayınlatmak istediğini ancak yardımcı olacak birilerini bulamadığını da anlatan Babat, "20 yıldır şiirlerimi beynimde taşıyorum. 1993 yılından bu yana unutmamak için söylemeye çalıştığım 150 civarındaki şiir beynimde duruyor. Küçük çapta olanlarını saymıyorum. Ben bunları artık yazılı hale getirmek istiyorum. Yaşlandım artık, birkaç sene sonra hepsini unuturum.
 Eğer biri bana yardımcı olursa, ben söylerim o yazar, sonra da kitap haline getirilirse çok iyi olur. Çocuklarımız, gençlerimiz okusun!"
Babat, şiirlerin yanı sıra çok sayıda öykü ve hikâye bildiğini ve bunları da kitaplaştırmak istediğini kaydetti. 

MUSA ANTER´E METHİYE


Diyarbakır´da öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter, eski DEP Batman Milletvekili Mehmet Sincar, Kürt siyasetçiler Leyla Zana ve Remzi Kartal için de şiirler besteleyen Babat´ın Musa Anter için söylediği bir dörtlük şöyle:

"Kanê Musa kanê Enter
Ka zanayê dîrok ji der
Dilê meda derd û keder
Ka Musayê heftê salî"