700 ADET ARILI KOVAN...

Van Büyükşehir Belediyesi ile DTK Ekonomi Komisyonu paydaşlığında Gevaş ilçesine bağlı Geliye, Töreli, Anaköy, Daldere ve Yanıkçay mahallelerinde komün sistem ile yürütülen 'Arıcılığı Geliştirme Projesi' hayata geçirildi. Van'da

VAN 24.07.2015 09:55:07 0
700 ADET ARILI KOVAN...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi ile DTK Ekonomi Komisyonu paydaşlığında Gevaş ilçesine bağlı Geliye (Qarqara), Töreli (Exte), Anaköy (Xorotis), Daldere (Qarqar) ve Yanıkçay (Arpet) mahallelerinde komün sistem ile yürütülen "Arıcılığı Geliştirme Projesi"ne hayat verildi. Proje kapsamında toprağı olmayan ya da az bir toprağa sahip olan yoksul çiftçiler için bir geçim kaynağı sağlanırken, projeden elde edilecek ilk hâsılat Kobanê'ye gönderilecek. Gevaş ilçesine bağlı Geliye Qarqara'da başlatılan "Arıcılığı Geliştirme Projesi"nin yapıldığı mahalleler Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Av. Bekir Kaya ile Büyükşehir belediyesi personeli ve mahalle sakinleri tarafından ziyaret edildi. Yapılan ziyarette Eş Başkanlar arı kovanlarını kontrol ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

700 ADET ARILI KOVAN...

Yapılan proje hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık, yeni yaşam felsefesine uygun kominal bir sistemle arıcılık projesini yürüttüklerini belirterek, belediye olarak kırsal alana verdikleri önemle çiftçilerin tarımsal alanda üretmeyi, istihdam etmeyi ve paylaşmayı sağlayan her türlü çalışmaya destek sunma kararlılığında olduklarını ifade etti. Gerçekleştirilen projenin de bunun örneği olduğunu belirten Kayalık, topoğrafik yapısı, bitki örtüsü ve florası dikkate alınarak projenin bölgeye ne kadar uygun olduğunun tespit edilerek dört mahallede hayata geçirildiğini söyledi. Yapılan proje kapsamında 700 adet arılı kovan ve 210 adet boş kovan ile bir arıcılıkta olması gereken bütün malzemelerin dört mahalleye teslim edildiğini ifade eden Kayalık, projenin teknik ve mali boyutu ile çiftçi örgütlenmesi, meclislerin oluşturulması çalışmalarının, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Demokratik Toplum Kongresi Ekonomi Komisyonu paydaşlığında gerçekleştirildiğini aktardı.

ÇOBAN: NORMALLEŞME ÇABALARI YÜRÜTÜYORUZ

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Çoban, kentlerde uzun yıllar bir savaş yaşandığını ve bu savaşın kentlerdeki birçok dokuyu yok ettiğini ifade ederek, bunların sonucunda kentlerin kuraklaştığı, kısırlaştığı, insanların yoksullaştırıldığı ve hayvanların bile öldürüldüğünü söyledi. Çoban, "Biz normalleşme çalışmaları yürütüyoruz. Kaybettiklerimizi yeniden kazanmaya çalışıyoruz. Bunun için emeği geçen kurum ve kuruluşlarımız, şahıslarımız var. Onların önünde saygıyla eğiliyorum. Köylerimizi terk ettik, şehirlerde de bize uygun yaşamlar örülmedi. Kent ve köylerimizin birçok değerini savaş götürdü. Yeniden bunları örerken Kobanê'de süren mücadeleyi, direnişi ve zaferi de selamlıyorum. Burada üreteceğimiz balların ilk hâsılatını hiç dokunmadan Kobanê'deki yurttaşlarımıza, yoldaşlarımıza göndereceğiz. Zaferin üçüncü yılında böyle bir adım emek sarf edenler için önemli bir durum olacaktır" dedi.

İLK HASILAT KOBANE'YE

Eş Başkan Çoban'dan sonra konuşan Anaköy Mahalle Muhtarı Remzi Akti, bölgenin vatandaşı olarak, projeyi kendilerine sunduğu için, emeği geçen Büyükşehir Eş Başkanları ve Tarımsal Hizmetleri Daire Başkanlığına teşekkür etti. Akti, ilk hâsılatı Kobanê'ye hibe edeceklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından Eş Başkanlar mahalle sakinleriyle birlikte yemek yedi daha sonra ilçeden ayrıldı.

/ Haber MerkeziKaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -