7 Kilise'yi Ermenilere verecek

Fatih Altaylı, Van’daki Yedi Kilise’nin kullanım hakkını Patrikhane'ye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

VAN 3.10.2012 15:38:56 0
7 Kilise
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Yukarı Bakraçlı Köyü'nde restore edilmek istenen Yedi Kilise'nin tapusunun Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'ya ait olduğunun ortaya çıkması üzerine, Türkiyeli Ermeniler, Altaylı'nın kiliseyi geri vermesi için kampanya başlattı.

"BAKANLIK İSTESİN HEMEN VEREYİM"

Taraf gazetesinin haberine göre; Nadya Uygun adlı vatandaşın başlattığı kampanya kapsamında Altaylı'ya gönderilen mailde, "Türkiye'de çok ünlü bir gazetecisiniz. Kendinizi rezil ediyorsunuz. Dürüst, aklı başında ve uygar bir insanın yapacağı tek şey elindeki tapuyla Türkiye Ermeni Patrikhanesi'ne başvurup, kiliseyi ilgili vakfa devretmektir" denildi. Fatih Altaylı ise Ermeni vatandaşlara cevaben gönderdiği mailde, "Ben evimi bile tamir ettirmekten aciz bir adamım. Malla mülkle de işim olmadı hayatım boyunca. Buyurun. Patrikhane talep etsin, bu kiliseyi hemen hibe edeyim. Kültür Bakanlığı istesin, hemen vereyim" dedi.

"BİZİM ACILARIMIZI KANATMAYIN"

Taraf'ın haberiyle, Van'ın Yukarı Bakraçlı Köyü'ndeki Ermeni Kilisesi'nin Fatih Altaylı'ya ait olduğunun ortaya çıkması üzerine, Ermeni vatandaşlar bir mail kampanyası başlatarak, kilisenin Patrikhane'ye iadesi için yüzlerce mail gönderdi. Altaylı'ya gönderilen mailde, "Bir düşünün, siz bir Müslüman Türksünüz ve bir Ermeni kiliseniz var. (...) Sizi sağduyuya davet ediyoruz. Her ne yapacaksanız, elinizi çabuk tutun, bizim acılarımızı daha fazla kanatmayın ve bizimle alay etmeyin" denildi.

"KİLİSENİZ SİZİNDİR"

Fatih Altaylı ise Ermenilere cevaben gönderdiği mailde, kiliseyi geri vereceğini açıkladı. Altaylı mailinde, "Bugüne kadar ne bir kurum, ne de Ermenilere ait bir vakıf arayıp da 'Şunu tamir edelim' demedi. Ben evimi bile tamir ettirmekten aciz bir adamım. Malla mülkle de işim olmadı hayatım boyunca. Eğer bir girişimde bulunmak istiyorsanız, benden size her türlü destek gelir. Buyurun. Patrikhane talep etsin, bu kiliseyi hemen hibe edeyim. Kültür Bakanlığı istesin, hemen vereyim. (...) Kiliseniz sizindir. Ne zaman isterseniz, gerekli her türlü yardımı yapmaya, kiliselerin kullanım hakkını, sonsuza kadar Patrikhane'ye devretmeye hazırım" dedi.

HABERTÜRK ÖNÜNDE PROTESTO

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi bir grup dün Beyoğlu'ndaki Habertürk binası önünde Fatih Altaylı'yı protesto ederek, kiliseyi geri vermesi çağrısında bulundu. "Hani bu kilisenim ilk sahibi", "Bu miras soykırım ödülü", "Gasp edilen kiliseler geri verilsin" dövizlerinin taşındığı eylemde yapılan basın açıklamasında, "Soykırımı inkâr eden ve soykırıma uğratılan köylerden birinin varisi çıkan Fatih Altaylı'dan Yedi Kilise'yi geri vermesini talep ediyoruz. Tapu kayıtlarının açılmasını, 1915'ten sonra el konulan Ermeni mallarının iadesini istiyoruz. Hepimiz Ermeniyiz" denildi.