6 BİN 900 İŞÇİ İSTİHDAM EDİLECEK

Van'da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin ardından, İl Özel İdaresi tarafından başlatılan 'Cazibe Merkezleri Projesi' kapsamında oluşturulan 'Tekstil Kent' ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiği belirtildi. Konuyla ilgil

VAN 27.04.2015 09:28:27 0
6 BİN 900 İŞÇİ İSTİHDAM EDİLECEK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'ın Gürpınar İlçesi 10'ncu kilometresinde 'Cazibe Merkezleri Projesi' kapsamında oluşturulan ve 34 bin metrekare kapalı alan üzerinde inşa edilen Tekstil Kent ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiği belirtildi. 
70 firmanın yer için başvurduğu Tekstil Kent'te 26 firmaya yer tahsisi yapıldı. Yer tahsisi yapılan firmalar Temmuz ayında Tekstil Kent'te üretim yapabilecek. Öte yandan 26 firmanın toplamda 6 bin 900 işçi istihdam edeceği belirtildi. Tekstil Kent Projesinin yaratacağı etki, katma değer ve istihdam açısından şimdiye kadar Van'daki en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Tekstil Kent'in son gelen ödeneklerle 50 Milyon TL'yi aşkın bir rakama mal olacağı ifade edildi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Tekstil Kent'in Temmuz ayında üretime geçecek bir ortama kavuşacağını belirtirken, projenin önemine dikkat çekti.

26 FİRMAYA YER TAHSİSİ YAPILDI
Tekstil Kent'te yer için 70 firmanın başvurduğunu belirten Demirci, ancak baz alınan kriterlere göre 26 firmaya yer tahsisi yapıldığını söyledi. Demirci: "Başvurularda belli kriterlere dikkat ettik. Bu kriterler; firmanın sağlayacağı istihdam sayısı, ihracat kapasitesi, daha önce bu işi Van'da yapıp yapmadığı, sermaye, öz kaynak durumu gibi faktörlerdir. 70 başvurudan aşağı yukarı 26 tanesine tekstil kentte yer tahsisi yapıldı. Yaklaşık 3-4 işletmelik yer de boş tutuluyor. Çok ciddi ve acil talep olursa onları da isteyen firmalara vereceğiz. Muhtemelen Mayıs ayının 6'sı ila 10'u arasında bir sözleşme taslağını kendilerine göndereceğiz. Bu sözleşme üzerinde mutabakata varılırsa firmalar ile daha sonra sözleşmeler imzalanacak" ifadelerini kullandı.

"1,5 AY GERİDEN BAŞLADIK"
Hava şartlarından dolayı biraz olsun gecikmenin yaşandığını dile getiren Demirci, "Hava şartlarından dolayı yarım kalmış işlemleri Mart ayında başlatamadık. Henüz Nisan ayının 15'i itibari ile sahaya girebildik. Çalışmalara yaklaşık olarak 1,5 ay geriden başladık. Ama Mayıs'ın sonu ya da Haziran'ın ilk haftasında tekstil kent fiziksel olarak hazır olacak. 30 Mayıs itibariyle doğalgaz taahhütleri bitecek. Diğer işlemler de Haziran'ın 15'ine kadar biterse işletme sahipleri Temmuz ayında üretime geçecek bir ortama kavuşmuş olacaklar. Dolayısıyla Tekstil Kent Temmuz ayı itibari ile çevre düzenlemesi, doğalgaz ve alt yapısı ile hazır duruma gelecek" dedi.

6 BİN 900 İŞÇİ İSTİHDAM EDİLECEK
"Temmuz ayı itibari ile bütün firmalar tekstil kentte üretim yapabilecek bir ortama sahip olacak" diyen Demirci, son olarak şunları kaydetti:
"Bir firma 100 ila 450 işçi arasında bir istihdam sağlayabilecek. Hatta bir firma talebini iki katına çıkardı. 900 işçi istihdam edeceğini söyledi. Bu rakam bizi sevindirdi. Toplamda ise 26 işletme yaklaşık olarak 6 bin 900 işçi istihdam edecek. Hali hazırda bin 500 işçi İŞ-KUR destekli eğitimlerde yetiştirildi. Gelen firmalar genel olarak İŞ-KUR'un eğitim desteğini almak istiyorlar. Dolayısıyla İŞ-KUR'dan yetişmiş işgücü desteğini alarak daha tasarruflu olarak işe koyulmak istiyorlar."