6-8 Ekim'in Van'daki hatıraları...

6-8 Ekim 2014 tarihlerinde ülkenin birçok yerinde meydana gelen Kobani olayları esnasında çeşitli kurum ve kuruluş binaları ateşe verilmişti. Aradan dokuz ay geçti, ancak Van'da ateşe verilen iki katlı PTT binası boşaltılmış haliyle söz

VAN 7.07.2015 13:03:44 0
6-8 Ekim
Tarih: 01.01.0001 00:00

IŞİD terör örgütü tarafından Irak ve Suriye'de birçok masum insanın öldürülmesi ve özellikle Kobani kentindeki katliamlar, Türkiye'de de olayların yaşanmasına yol açmıştı. 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında ülkenin çeşitli şehirlerinde protesto gösterileri yapılmış, söz konusu olaylar yakıp-yıkmayla sonuçlanmıştı. Olaylar esnasında kamu binaları, araçlar, bazı Kur'an kursları yakılmıştı. Söz konusu tarihlerde olayların çığırından çıkması sonucu, birçok kentte ve bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

Olayların üzerinden tam dokuz ay geçti. Van'da o tarihlerde yakılan iki katlı PTT binası, boşaltıldıktan sonra harabe görüntüsü ile dikkat çekiyor. Söz konusu binaya bakanlar o günleri hatırlıyor.

Yine yakılan yüzlerce yerlerden biri de Van'ın en önemli caddelerinden İpekyolu üzerindeki Volkswagen yetkili satıcı firması olan Sardurlar Otomotiv'e ait iş yeri. Söz konusu işyerinde dört sıfır araç ateşe verilmişti. Olaylardan kısa süre sonra iş yerinin çevresi tel örgülerle kapatılmıştı. Ama aynı işyerindeki reklam tabelasında logoyu simgeleyen kırık bölüm hala duruyor.

Öte yandan Van'da Kızılay'a ait kan toplama araçlarının yakılma görüntüleri ise, ulusal televizyon kanallarından aylarca yayınlanmıştı.

Bu arada söz konusu olaylarda camları kırılarak yağmalanan birçok işyerine kepenk sismetinin takıldığı görüldü. 6-8 Ekim olaylarında ülke genelinde ölen 50 kişinin çoğu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşlardı.

Bölge: Fehmi Tekdur