5 Bin 475 Depremzede Daha Konut Sahibi Oldu

Van depremleri sonrası Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Edremit ilçesi ile Bostaniçi beldesinde yaptırılan 5 bin 475 konutun kura çekimi, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da katıldığı törenle yapıldı.

VAN 6.10.2012 15:56:38 0
5 Bin 475 Depremzede Daha Konut Sahibi Oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van depremleri sonrası Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Edremit ilçesi ile Bostaniçi beldesinde yaptırılan 5 bin 475 konutun kura çekimi, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da katıldığı törenle yapıldı.

Kura çekimine katılmak için sabah saatlerinde uçakla Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, törenin yapılacağı Anadolu Öğretmen Lisesi salonuna geçti. Burada halkın sevgi gösterileri arasında salona geçen Bakan Atalay, bir süre vatandaşları selamladı. Programın açılış konuşmasını yapan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, yaşanan depremin ardından çok yol katedildiğini ifade ederek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermiş olduğu sözler doğrultusunda Van ve Erciş'te toplam 17 bin 41 konutun yapıldığını dile getirdi. Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile depremin yıl dönümünde genel bir tören düzenleyeceklerini ifade eden Karabel, Van ve Erçiş ilçesi ile köylerde tüm konutların depreme dayanıklı yapıldığını kaydederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan'ın konuşmasının ardından Van Valisi Münir Karaloğlu, 2011 yılında yaşanmış olan büyük felaketlerin ardından depremin 39. günü konut seferberliği başlatıldığını anlattı.

"DEPREMİN YARALARINI SARMAK İÇİN EL BİRLİĞİNDE ÇALIŞTIK"

Daha sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün kalıcı 5 bin 464 konutun kurasının çekileceğini belirtti. Edremit'te özellikle çok güzel bir şehir kurulduğunu belirten Atalay, "Edremit'in yamaçlarında Van Denizi'ne tepeden bakan ve büyük bir özenle yapılmış, çevre düzeni, sosyal donatıları tamamlanmış evler sahiplerinin olacak. Hepiniz için hayırlı olsun. Bir yıl önceye bakarsak acı günleri hatırlamak istemeyiz ama bugünlere o acı günlerden geldik. Geçen yıl Van, tarihinin en acı günlerinden birini yaşadı. Sadece Van değil Türkiye yaşadık. Van ile birlikte hem devlet hem millet Vanlı oldu. Devletin en büyük kademeleri Vanlı oldu, milletimizin 75 milyonu Vanlı oldu. O günlerden bu günlere geldik, hepimiz seferber olduk. Türkiye'de adete Van seferberliğine katıldı. O günlerden bugüne bizler depremin yaralarını nasıl sararız diye el birliği ile çalıştık" dedi.

"EĞER DEPREM OLURSA ANINDA MÜDAHALE EDECEĞİZ"

23 Ekim tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile bütün yatırımların bitişinin ilan edileceğini de sözlerine ekleyen Beşir Atalay, o gün ölülerin yad edileceğini, mevlitler okutacaklarını belirtti. Ak Parti'nin bir özleminin olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay şöyle konuştu:

"Genel Başkanımızın, iktidarımızın bir özeliliği var. Biz söz verdiysek mutlaka canımız pahasını yerine getiririz. Hiç aldatmadık, hiç aldatmayız. Biz eğer söz verdiysek yaparız. Biz söz verdik, ta ilk günlerde, 'Kalıcı konutların teslimini yapacağız' dedik ve 4 Eylül günü burada ilk kuramazı yaptık, şimdi peyderpey yapılıyor. 2012 yılında Türkiye'de afet stratejisinde büyük bir değişim olacak. Şimdi onu gerçekleştiriyoruz. Afet ile ilgili benim başkanlığımda çok yoğun çalışmalar yapılıyor. Önce Deprem Kurulu'nu topladık, deprem strateji planını hazırladık. Deprem eylem planını çıkardık. Bütün bunları gözden geçirdik sonra Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Resmi Gazete'de yayınladı. Deprem sigortasını çıkardık. Deprem sigortası olmadan o konutlara ne su bağlanacak ne elektrik verilecek. İkincisi yeni bir deprem yasası çıkardık. Deprem riskine karşı alınan tedbirler haziran ayında çıktı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza verildi. İlk yıkımlara 4 Eylül'de başladık. Bu şu demek oluyor, Türkiye'nin her şehrinde bu tür konutlar yıkılacak. Bu kolay, göze alınır bir şey değil. Herkes kolay kolay göze alamaz. Yıkılacak, daha yenileri yapacak ve hiçbir vatandaşımız evsiz kalmayacak, daha iyi evlere sahip olacak. Başka türlü afet ve depremle mücadele edemeyiz. Allah göstermesin eğer Türkiye'nin herhangi bir yerinde deprem olursa daha çabuk müdahale edeceğiz. Bununla ilgili stoklar yaptık. Eğer deprem olursa, biz anında müdahalemizi yapacak alt yapıyı hazırlıyoruz. Herkes kendi görevini bilip harekete geçecek. Şuan öyle bir yapılanma içerisindeyiz."

"HİÇ KİMSEYE ALDIRMADAN ÜLKENİN HER KÖŞESİNE HER HİZMETİ GÖTÜRECEĞİZ"

Konuşmasında, güçlü bir milletin üzerinden gelemeyeceği işin olmadığını ama birliğin güçlü tutulması gerektiğini ifade eden Atalay, "Biz Türkiye'de bütün kardeşlerimiz dini, dili, ırkı kültürü ne olursa olsun bütün kardeşlerimizi kendi müktesebatı ile, değerleri ile yaşayabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye değişti devlet değişti. Ak Parti güçlü bir devlet oluşturuyor. İnsan değeri her şeyden önce insan değeri. Bir tane insanımız bile dışlanmış olmayacak. Devletimiz geçmişi ile yüzleşme peşinde. Geçmişi düzeltirken vatandaşımıza karşı hiçbir haksızlık, hiçbir hukuksuzluk olmayacak. Bunu yapanlar olursa devlet bunu sorar. Birileri de hala bunlar olmasın, kardeşlik gelişmesin diye çaba sarf ediyor. Türkiye mesafe alıyor, büyüyor güçleniyor. Türkiye'de çoğulcu yapı için daha alacağımız mesafeler var. Herkesin hakkı hukuku kendi anasının ak sütü gibi helaldir. Ama birileri kayak merkezi yapıyor, birileri Yüksekova'ya hava alanı yalpamsın diye şantiyeleri basıyor, iş makinelerini yakıyor. Biz ne istiyoruz hava alanı her yerde olur, Yüksekova'da da olur Hakkari'de de olur. Ama terör unsurları buraların yapılmaması için oralara dinamitler koyuyor, tehdit ediyor. Ama bizim bir stratejimiz var. Hiç kimseye aldırmadan ülkenin her köşesine her hizmeti götüreceğiz. Ülkemizi her kösesinde hayat standartları aynı olacak biz bütün vatandaşlarımızın hakkının, hukukunun savunucusuyuz, koruyucusuyuz. Bölgede en fazla oyu biz alıyoruz. Birileri Kürtlerin, hakkının temsilcisiz diye çıkıyor. Onlar sadece kardeşliği bozmaya çalışıyor. Türkiye'de bin yıldır süren, komşusunun bile bilmediği, soyunu sopunu araştırmadığı bir kardeşlik vardı. Bırakın Kürt'ü, Türk'ü, Hristiyan öyle yaşıyordu. Niye insanlar birbirlerine karşı bu sevgileri bu duyguları terk ediyor. Biz yine bunları oluşturmaya çalışıyoruz. Hepimiz gelip geçiciyiz. Ama kim hayırlı bir şey bırakırsa orada kalır. Biz onları bırakmaya çalışıyoruz ve onun için ben bazı kardeşlerimden, bölgedeki kardeşlerimden gerçekten kendi haklarına hukuklarına sahip çıkmasını istiyorum. Başbakan bir konuşma yaptı ve 'Önce siz haksızlığa siz karşı çıkın, ülkemizi bu prangalardan, bu belalardan temizleyelim' dedi" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından kura çekimine geçildi. Salonu dolduran depremzedelerin heyecanlı bakışları arasında, Bakan Atalay ve diğer protokol üyeleri birer kura çekimi yaptı. Bakan Beşir Atalay, daha sonra salondan ayrılıp Van Valiliğine geçti.