3. Van Gölü Bisiklet Festivali başlıyor

Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen 3. Van Gölü Bisiklet Festivali yarın start alıyor. Festival kapsamında Van Gölü’nün yaklaşık 450 kilometre olan etrafı bisikletle dolaşılacak.

VAN 3.08.2021 12:34:45 0
3. Van Gölü Bisiklet Festivali başlıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından ilki 2018 yılında gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilen, pandemi nedeniyle Van Gölü Bisiklet Festivali’nin 3’üncüsü yarın başlıyor.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteklediği festivale, Van Büyükşehir Belediyesi ve kıyı şeridindeki belediyeler katkı sunuyor.

450 KİLOMETRE PEDALLANACAK

Van Gölü’ne ve havzaya dikkat çekilmesi amacıyla gerçekleştirilen festivale katılacak olan sporcular Van Gölü etrafını bisikletle dolaşacak ve yaklaşık 450 kilometrelik bir mesafeyi pedallayacak.
Konaklanarak gerçekleştirilecek olan festival etkinliğinin bir hafta süreceği tahmin ediliyor. 

HER BÖLGEDEN KATILIM VAR

Festivalle ilgili bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Türkiye’nin hemen her yerinden katılım olacağını söyledi. 
Festivale katılmak üzere gelecekler için Best Van Turizm'in bisikletlerin taşınmasında kolaylık sağlayacağı belirtildi.

FESTİVAL PLANLAMASI

Festival kapsamında Van Gölü etrafında bisikletle yapılacak tur için çıkış noktası Van Kalesi olacak.
Planlamaya ilişkin bilgi veren Özel, “Geleneksel hale getirdiğimiz festivalimiz 4-11 ağustos tarihleri arasında olacak. Türkiye’nin her yerinden sporcular katılıyor. 4 Ağustos Çarşamba günü Van Kalesi’nde toplanacağız. Burada bir araya geleceğiz. Perşembe günü de yola çıkacağız. Yaklaşık 7 gün sürecek. Gevaş, Bitlis Tavan, Ahlat öyle devam edecek yolculuk. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yanında etkinliğimiz son bulacak. Buradaki temel amacımız Van Gölü’ne, korunmasına, güzelliklerine ve turizm yönünden havzadaki tarihi ve doğal güzelliklere dikkat çekmektir.”  

VAN GÖLÜ KIYI ŞERİDİNDE TEMİZLİK YAPILDI

Bu arada, Vangölü Aktivistleri Derneği Bitlis Şubesi öncülüğünde, Bitlis’in Ahlat ilçesinde kıyı temizliği gerçekleştirildi, katılımcılara Van Gölü’nün önemi anlatıldı. 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde, 1 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve havzadaki birçok STK, üniversite, belediye ve kurumların katılımıyla “Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı ve Van Gölü Sempozyumu” gerçekleştirilmişti.
Sempozyum ardından "Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" adı altında bir çalışmanın startı verilmişti.
Bu kapsamda hem belediyeler hem sivil toplum örgütleri ve çevreciler farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyor.
Bu çalışmalardan birini önceki gün Ahlat sahilinde Vangölü Aktivistleri Derneği Bitlis Temsilciliği gerçekleştirdi.
Kıyıda temizlik faaliyeti gerçekleştirildi. 
“Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” tişörtleri giyen ve pankartları taşıyan dernek yöneticileri, temizlik faaliyetine katılanlara çevrenin korunması, temizliği ve Van Gölü’nün havza ve bölge için önemi anlatıldı. 
Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, kıyı şeridinde yapılan temizlik faaliyetine ilişkin olarak şunları söyledi:
 “Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın’ şiarıyla kıyı temizliği yaptık. Vangölü Aktivistleri ‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı'  paydaşıdır. Eylem plan çerçevesinde halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalık çalışmaları yapıyoruz.  O çalışmalardan biri olan Van Gölü kıyısında Bitlis’in Ahlat ilçesinde bir kıyı temizliği yapılarak farkındalık oluşturuldu.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi