28 Şubatçıların Yargı Kararları İptal Edilsin!

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun 28 Şubat yargı kararlarının gözden geçirilmesi tavsiyesine sivil toplum kuruluşları ve aydınlardan tam destek geldi.

VAN 6.12.2012 13:52:01 0
28 Şubatçıların Yargı Kararları İptal Edilsin!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonunun 28 Şubat yargı kararlarının gözden geçirilmesi tavsiyesine sivil toplum kuruluşları ve aydınlardan destek geldi. STK temsilcileri başta Mirzabeyoğlu dâvâsı olmak üzere İslâmi dâvâların tamamında dönemin brifingci hakim ve savcılarının görev aldığını, İstiklal Mahkemelerini aratmayan kararlara, mağduriyetlere neden olduklarını belirttiler.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, cezaevinde Müslüman olup Salim Muhammed adını alan Carlos’un da avukatı olan Hasan Ölçer, Altay Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Kapar ve Ahde Vefa Platformu Sözcüsü Tayyar Tercan komisyonun tavsiyesinin dikkate alınmasını, 28 Şubat döneminde verilmiş yargı kararlarının gözden geçirilip mağduriyetlerin önüne geçilmesini istediler.

Ünsal: 28 Şubat Yargı Kararları İptal Edilsin

28 Şubat yargı kararlarının iptali için ciddi bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “Biliyorsunuz biz, Mazlum–Der olarak 28 Şubat yargı kararları iptal edilsin başlığı altında imza topladık. Halen de devam eden kampanyamızda yüz binlerce imza toplandı. Salih Mirzabeyoğlu 28 Şubat darbesinin sembol ismi ve bu gündemin merkezinde. Salih Mirzabeyoğlu dâvâsının bir an önce ele alınıp ona yapılan hukuksuzluğun giderilmesi lazım. Ne bekleniliyor, bu insanın cezaevinde çürüyüp gitmesini mi?” dedi.

Kaya: 28 Şubat’ın İcracıları Yargılanıyor

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya 28 Şubat’ın icracılarının ve planlayıcılarının yargılandığına, o icracıların direktifleri doğrultusunda cezaevlerine doldurulan mütefekkir ve aydınlarla ilgili halen somut bir adım atılmadığına dikkat çekti. Kaya, “Salih Mirzabeyoğlu İslâmi faaliyetlerinden dolayı bu süreçte yargılanan mağdur edilen pek çok isim arasında özellikle 28 Şubat hukuksuzluğunu net bir şekilde yansıtan mahkeme kararlarının bir anlamda belgesi olarak tarihe geçmiş durumda” şeklinde konuştu.

“Mirzabeyoğlu Dâvâsı Samimiyet Testidir”

Avukat Hasan Ölçer askeri vesayet ve müdahalelerle mücadele yönünde gerek toplumda, gerekse siyasal iktidardaki kararlılığın son derece olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Salih Mirzabeyoğlu dâvâsının bir samimiyet testi haline geldiğini ifade eden Ölçer, “Tüm bu sebeplerle derhal ve şartsız bir şekilde 28 Şubat olağanüstü yargısının hukuksuz bir şekilde mahkûm ettiği Salih Mirzabeyoğlu ve onun şahsında diğer mağdurlara da özgürlük sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Kapar: Güven Duygusunun Tesisi İçin Gerekli

28 Şubat yargı kararlarının iptal edilmesinin yargının kaybettiği güvenin yeninden tesis edilmesine katkı sağlayacağına işaret eden Altay Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Kapar, “Darbelerin yasal dayanağını hazırlayan, darbecilerle ilişkili olduğu için kamuoyunun güvenini kaybeden yargıya yeninden itibar kazandırılmalıdır. Hukukun iade-i itibarı sağlanmalı ve bu sosyal yara hızlıca çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

Tercan: Hükümet Bu Konuda Adım Atmalı

Ahde Vefa Platformu Sözcüsü Tayyar Tercan, “28 Şubat döneminde darbeciler Müslümanlara zulüm üstüne zulüm yapmışlardır. 28 Şubat yargı kararları hiçbir kayıt, şart ve talebe bağlı kalmaksızın, re'sen iptal edilsin” ifadelerini kullandı.