'2022'de İranlı turist beklentisi çok fazla'

2020 yılı ile birlikte bu yıl da pandemiden dolayı yeteri kadar İranlı turisti misafir edemeyen Van, bu yöndeki beklentilerini 2022 yılında karşılamaktan yana umutlu. Uzun süre Kapıköy Sınır Kapısının kapalı kalmasından dolayı İranl

VAN 22.11.2021 10:57:08 0
'2022'de İranlı turist beklentisi çok fazla'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İran hükümeti tarafından, Kapıköy Sınır Kapısının karşısındaki Razi Sınır Kapısının erken saatlerde kapatılmasından dolayı Van’a beklenen sayıda İranlı turistin giriş yapmadığını söyledi.
Pandemiden dolayı uzun bir süre çift taraflı giriş-çıkışlara kapalı kalan Kapıköy Sınır Kapısı, Ekim ayında yeniden açıldı. Kapının açılmasının ardından İranlı turistler Van’a giriş yapmaya başladı. Ancak İran hükümeti tarafından, Razi Sınır Kapısı'nın erken saatlerde kapatılması nedeniyle şuana kadar beklenen kadar İranlı turistin Van'a gelmediği belirtiliyor. Ancak buna rağmen belli oranda İranlı turistin Van'a geldiği ve bazı otellerde doluluk oranının yüksek seviyelerde olduğu kaydedildi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “Şuan belli başlı otellerimiz dolu ama sonradan açılan ve İran’da tanınmayan otellerimiz henüz doluluk oranına ulaşmış değil. Çünkü İranlılar bildikleri otellere gidiyorlar, bu nedenle bazı otellerimizin doluluk oranları yüzde 100’ü bulurken bazı otellerimiz yüzde 70-80 bandında çalışıyor” dedi.

“İRAN, KAPISINI ERKEN SAATTE KAPATIYOR”
Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, şunları söyledi: “Ekim ayında kapımız açıldı, eskisi gibi hem yaya hem de araç giriş çıkışı devam ediyor. Tabi araçlar derken şahsi araçlar giriş-çıkış yapabiliyor. Eskiden kendi ilimizde bulunan minibüslerle oradan turistleri getirebiliyorduk, buradan götürebiliyorduk. Şuan İran’ın uyguladığı bir kısıtlama var. Bizim minibüslerimiz giriş yapamıyor ama kendi şahsi araçları ile gelebiliyorlar. İran’ın gün içerisinde biraz erken kapatmasından şikâyetçiyiz. İran, gümrük kapılarını saat 14.30’da kapatıyor, bu da daha az turistin gelmesine sebep oluyor.”

“BAZI OTELLERİMİZ DOLU, BAZILARI YÜZDE 70 BANDINDA”

VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, Van’a günlük giriş-çıkış yapan İranlı turist sayısının değişkenlik gösterdiğini belirterek, bunun da sebebini şöyle açıkladı: “ Günlük giriş-çıkışlar her zaman aynı olmuyor. Çünkü İran’ın hafta başı ve hafta sonları var. Bizde Cumartesi -  Pazar hafta sonu iken onlar Salı günü gelip Cuma günü çıkış yapıyorlar. O yüzden gün bazında değerlendirecek olursak net bir sayı söylemek çok mümkün değil, Her gün aynı miktarda turist gelmiyor. Geçen ay sadece Kapıköy Gümrük Kapımızdan 16 bin İranlı turist giriş yapmıştı. Şuan belli başlı otellerimiz dolu ama sonradan açılan ve İran’da tanınmayan otellerimiz henüz istenen doluluk oranına ulaşamadılar. Çünkü İranlılar bildikleri otellere gidiyorlar, bu nedenle bazı otellerimizin doluluk oranları yüzde 100’ü bulurken bazı otellerimiz yüzde 70-80 bandında çalışıyor.”

“DAHA FAZLA GELMEYE BAŞLADILAR”

Yüksel, açıklamalarının devamında; “Sınır kapımız pandemiden dolayı yaklaşık 19 ay kapalı kaldı. COVİD-19 salgınının ilk görüldüğü ülkelerden birisi İran’dı. İran ekonomisi pandemi ile beraber çok sarsıldı, insanların satın alma güçleri düştü. Pandemi döneminde İran’da ekonomik bir kriz vardı, para birimleri bizim para birimimiz karşısında çok değer kaybetti. Bu değer kaybı onların buraya daha az gelmesine sebep olmuştu ama son zamanlarda bizim kendi paramızın onların para birimine karşı değer kaybetmesi ile daha fazla gelmeye başladılar” ifadelerini kullandı.

 “3 KATEGORİDE TURİST GELİŞİ SÖZ KONUSU”

“Van’a gelen İranlı vatandaşları 3 ayrı kategoride değerlendirebiliriz” diyen Yüksel, şöyle konuştu: “ Bir kısmı sadece bavul ticareti için gelip alışverişini yapanlardan oluşuyor. Bu gruptakiler her hangi bir eğlence mekânına gitmez, aldığı ürünleri kendi ülkesine götürüp satar. Gelen bir kesim gençlerden oluşuyor. Bu kesim her ülkeye gider, yılda belki de 5-6 ülkeye giderler, alışveriş yaparlar, onlar eğlenmek için, tarihi yerleri gezmek için gelirler. En büyük kısmı oluşturan kesim ise, ürünler pahalı olduğu için kendi ülkelerinde alışveriş yapmak istemeyip, belli aralıklarla Van'a gelenler. Bazıları 3 ayda bir, bazıları 6 ayda bir gelir. Bunlar hem alışveriş için gelirler, hem de turizm amaçlı gelirler. Van şehrini çok severler çünkü vatandaşlarımız onlara karşı çok misafirperver olurlar. Bu sebeple vatandaşlarımıza ayrıca çok teşekkür ediyorum.”

“2022 YAZ MEVSİMİNDE DAHA ÇOK GELECEKLER”

Pandemiden dolayı otel sahiplerinin ayakta kalabilmek için oda fiyatlarında indirime gittiğini kaydeden VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, “Başka ülkelerin vatandaşları gezmeye gelirken, İran vatandaşları hem alışveriş için hem de turizm için gelirler. Bunların gelmeye başlamasıyla birlikte otel fiyatları 2021 yılında tekrar güncel fiyatına yükseltilmiş oldu. Bu bizim için can damarı diye nitelendireceğimiz bir misafir portföyüdür. O yüzden 2022 yaz mevsiminde daha çok geleceklerine inanıyorum. Şuan sezon kış olması nedeniyle çok fazla İranlı gelemiyor, ilkbahar ve yaz aylarında çok fazla geleceklerdir. Hem konaklama sektöründe olan esnaflarımız hem de ticaret yapan esnaflarımız için çok faydalı olacaktır. Nevruz onlar için bayram, bu sebeple şuan bile Nevruz Bayramı için rezervasyon yapmak isteyen İranlı vatandaş sayısı çok fazla” diye konuştu.  

Özel Haber: M. Selim KURT