2015 intiharlar yılı oldu

Kadın sorunları ve kadına yaklaşım açısından 2015 yılını değerlendiren Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, 2015 yılının özellikle Van'da kadın intiharlarının doruğa ulaştığı bir yıl olduğunu söyledi.

VAN 18.12.2015 10:23:03 0
2015 intiharlar yılı oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

2015 yılının sonuna yaklaşırken, çeşitli kurumlar yıla ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulunuyor.

Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan da, 2015 yılına ilişkin görüşlerini ve 2016 yılından beklentilerini gazetemize değerlendirdi.

İNTİHARLAR VE ŞİDDET YILI

2015 yılının özellikle Van'da adeta intiharlar yılı olduğunu belirten Gümüşhan, "Van'da 2015 yılına intiharlar damgasını vurdu. 40'ı aşan intiharların üçü erken yaşta evliliğin yarattığı psikolojiyle gerçekleşen intiharlardı. Bunun dışında genel olarak kadına yönelik şiddet bu yıl da tırmanıştaydı." dedi.

KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİK

Kadının maruz kaldığı bir diğer problemin küçük yaşta zorla evlilikler olduğunu anlatan Gümüşhan, "Sadece bölgede değil, tüm ülkede böyle bir sorun var. Ve ne yazık ki bu yıl da bu soruna bir çözüm bulunamadı. Hatta mahkemelerce verilen bazı kararlar bu tür evliliklerin önünü açan bir nitelikte bile oldu. Ve bu konuda yasal düzenlemelere gidilmedi." diye belirtti.

CİNAYET VE TEŞHİR

Kadın cinayetlerinde de bir tırmanış olduğunu ve özellikle kadın bedeninin teşhir edildiğini ifade eden Gümütşhan, şöyle devam etti:

"2015'te de ülke genelinde kadın cinayetleri devam etti. Şiddet devam etti. Çatışma ortamından da en fazla kadın zarar gördü. Öldürülen bazı kadınların teşhir edilmesi gibi durumlar yaşadık. Bu süre içinde kadına yönelik tercih edilen dilde de bir iyileşme görmedik. Sivil toplum kuruluşları da bu yaşananlar karşısında sesiz kaldı."

YARGININ TUTUMU

Kadına yönelik şiddet, cinayet ve küçük yaşta zorla evlilikler konusunda yargının da üzerine düşeni yapmadığını savunan Gümüşhan, "Bu konuda yargı üzerine düşeni yapmadığı gibi, bazı verdiği kararlarla aslında kadına yönelik olumsuz gelişmelerin daha da artmasına yol açtı diyebiliriz. Kimi kararlar suçu basit gösteren nitelikte oldu. Bana göre en iyi gelişme, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Merkezi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün küçük yaşta evlilikler konusunda yaptığı katkıydı." diye konuştu.

ÇATIŞMANIN OLMADIĞI BİR YIL

2015 yılında yaşanan eksiklerin gözetilerek, önümüzdeki yılın kadına yönelik ihlallerin tamamen kalktığı bir yıla dönüşmesini arzuladıklarını ifade eden Gümüşhan, şunları kaydetti:

"Bölgemizde şu an ciddi bir çatışma ortamı var. Bundan da en fazla zarar gören kadın ve çocuklardır. Aslında kadın ve çocuklar hayat pahalılığı, sosyal düzensizlik yüzünden zaten en fazla sorun yaşayan bir kesimdir. Bunun üzerine çatışma ortamının yarattığı olumsuzluklar eklenince bu durum ikiye katlanıyor. Bu nedenle öncelikle bu şiddet kültürünün yok olması gerekiyor."

AF KONUSU

Gümüşhan açıklamalarını şu şekilde tamamladı; "Haklarla ilgili doğru düzgün yasal tedbirler alınmalı. Cezaevleri kadın ve çocuklarla dolmuş vaziyette. Toplumsal barış ve sorunların çözümü için de, 2016 yılı içinde tutuklu ve hükümlü kadın ve çocuklar için bir genel affın çıkarılması bizce doğru bir adım olacaktır."