200 Kişilik Kontenjana 2 Binden Fazla Kişi Başvurdu

YÖK tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi için ayrılan 200 kişilik pedagojik formasyon eğitimi için 2 binden fazla kişi başvurdu.

VAN 5.10.2012 20:37:10 0
200 Kişilik Kontenjana 2 Binden Fazla Kişi Başvurdu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 YÖK tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi için ayrılan 200 kişilik pedagojik formasyon eğitimi için 2 binden fazla kişi başvurunca izdiham yaşandı. Pedagojik formasyon eğitimini almak için sabahın erken saatlerinde şehir dışından ve şehir içinden gelen yüzlerce öğrenci Eğitim Fakültesi binasında sıraya girdi. Başvuruların son gün olması nedeniyle yoğunluk had safhadayken öğrenciler YÖK`ün belirlediği kontenjana tepki gösterdi.


Başvuru Yapanlardan 40 Lira Alındı
Iğdır`dan Van`a gelmek için yaklaşık 5 araç değiştirdiğini söyleyen Türk Dili ve Edebiyatı Mezunu Ebubekir Seyran, ayrılan kontenjana tepki göstererek, " Formasyon alamadığımız için birçok mağduriyet yaşıyoruz. Bunda öte, formasyon aldıktan sonra da ne olacağı belli değil. Atamalarımız yapılmıyor. Binlerce öğrenci boşta kalıyor. Sabahtandır bu kuyrukta sürünüyoruz. YÖK, eğer gerçekten formasyon almamızı isteseydi 200 kişi yerine daha fazla kişi alırdı. Buraya yaklaşık 2 bin kişi başvurmuş. Başvuru yapanların hepsinden de 40 lira alındı. ÖSS sınavı mı bu? Resmen bizden kazanıyorlar" dedi.


"YÖK Adil Davranmıyor"
Bilal Şahin adlı başka bir öğrenci ise YÖK`ün adil davranmadığını söyleyerek, "formasyona başvurmak için 100 üzerinden 65 not ortalaması esas alınmış. Bazı öğrencilerin not ortalaması yüksek olduğundan dolayı formasyon önceliği onlara tanınıyor. Ortalaması düşük olan ise her zamanki gibi boşta kalıyor. YÖK`ün, herkesi düşünerek kararlarını alması gerekir. Şimdi burada 2 bin kadar kişi başvurdu. Bunlardan bin sekiz yüz kişi para yatırmasına rağmen yerleşemeyecek. Sistem bu şekilde olduğu sürece binlerce üniversite mezunu boşta kalmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Öte yandan, bu yıl pedagojik formasyon eğitimi için YÖK, yüzde 40`ının Milli Eğitim Bakanlığı`nın ihtiyaç duyduğu alanlar olan, Rehber Öğretmen, Okul Öncesi, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Teknoloji ve Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı, Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği, Görsel Sanatlar Resim, Müzik, Matematik için kaynak gösterilen alan mezunlarına ayrılmasına, kontenjanın yüzde 60`ının ise bu alanlar ile birlikte Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı`nın 80 sayılı kararında yer alan tüm alanlarda öğretmenliğe kaynak olarak gösterilen program mezunlarına ayrılmasına karar vermişti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi için ayrılan 200 kişilik kadronun yüzde 50`si Yüzüncü Yıl Üniversitesi`nden mezun olanlar için ayrılırken kalan diğer yüzde 50 ise diğer üniversitelerden mezun olanlar için ayrılmıştı. (Fırat Arslan-İLKHA)