15 yıldır çanta tamiratı yapıyor

Van’ın merkez İpekyolu İlçe sınırları içerisinde yer alan İran Çarşında 18 metrekarelik dükkanında yaklaşık 15 yıldır çanta ve bavul tamiratı yapan Sağlam Çanta Tamirat Atölyesi sahibi Murat Sağlam, mesleği ile ilgili hedefinin

VAN 25.03.2021 10:39:36 0
15 yıldır çanta tamiratı yapıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sağlam, hedefinin bir imalat atölyesi açmak olduğunu belirterek, ancak bunun için yeteri kadar sermayeye sahip olamadığını dile getirdi. Kendisine destek sağlanması durumunda en az 15-20 kişi çalıştırarak kent ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacağını ifade eden Murat Sağlam, ilgili makamların kendisine destek sağlamasını talep etti.
 Sağlam Çanta Tamirat Atölyesi sahibi Murat Sağlam: “Benim tek hedefim var, imalat yapmak istiyorum. Bunu gerçekleştirebilirsem 15-20 kişi çalıştırabileceğim, bu mesleği öğretebileceğim geniş bir yer açmak istiyorum. Sermayem olmadığı için gerekli ekipmanları almam mümkün değil. Üretim yapabilmem için makinalara ve geniş bir yere ihtiyacım var. Bavul ve çanta imalatı yapabilirsem kent ekonomisine ve istihdamına büyük bir katkı sağlayabilirim. Ayrıca bu Van’da bir ilk olur. Bu konuda yetkililerimiz destek olursa üretime ve istihdama katkı yapmak isterim" diye konuştu.

“BU İŞİ ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ YAPIYORUM”

Sağlam Çanta Tamirat Atölye sahibi Murat Sağlam, bu alanda Van’da tek olduğunu söyleyerek; “Bu işi çocukluğumdan beri yapıyorum. Tam 15 senedir esnafım. Bir dönem Antalya’da çanta ve bavul imalatı da yaptım, daha sonra Van’a dönmeye karar verdim. Van’a gelince bavul ve çanta imalatına iki yıl boyunca devam ettim ama beklediğim gibi olmadı, yani tek başımaydım, usta bulamadım. Bu sebeple bırakmak zorunda kaldım. İmalatı bırakınca yeniden tamir işiyle uğraştım. Bayan çantası, çocuk çantası, sırt çantası ve bavul tarzında tüm çantaları tamir ediyorum. Van’da benim gibi sadece işi bavul ve çanta tamiri olan başka esnaf yok ama terziler ve ayakkabı tamircileri de tamir işi yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

“HASAR ALAN ÇANTALARI VE BAVULLARI TAMİR EDİYORUM”

İnsanların yaptığı seyahat sonrası özellikle uçak yolculuğu başta olmak üzere tüm seyahatlerde bavul ve çantaların çeşitli yerlerinden hasar alabildiğini ve bu sebeple tamire ihtiyaç duyulduğunu belirten Sağlam, şunları kaydetti: “Seyahatte kullanılan çantalar, bavullar hasar alabiliyor. Özellikle bavulların tekerleri kırılabiliyor, fermuarlarında patlama olabiliyor ve çekçekleri bozulabiliyor. Genelde bu şikayetler üzerine tamir yapılıyor. İşlerimiz bu anlamda pandemi öncesi yoğundu, insanlar seyahat ediyordu ve bir şekilde dediğim gibi ürünleri hasar görüyordu, biz de bunları tamir ediyorduk. Diğer bir taraftan öğrencilerin çanta ve bavul tamirat işleri oluyordu. Memleketlerine gidip döndükleri zaman ürünleri hasar gördüğünde tamirat için bize geliyorlardı. Bu anlamda gelen müşterinin eli boş dönmemesi için her türlü tamir malzemesini iş yerimde bulundurmaya çalışıyorum.”

“PANDEMİ İŞLERİMİZİ ÇOK ETKİLEDİ”

Pandeminin tüm sektörleri olduğu gibi kendi işlerini de olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Sağlam: “ Pandemi süreci beni çok etkiledi. Özellikle üniversitelerin kapanması beni ekstradan etkiledi çünkü işimiz yoğunluklu olarak öğrenci üzerinedir. Yani öğrenci yoksa benim işim de yoktur. Şuan sadece gündelik tamir işleri yaparak ayakta kalabiliyorum. Mesela sırt çantası veya bayan çantası tamir için gelirse çalışıyorum, yani dikiş makinem çalışıyor. Onun dışında sadece oturuyoruz. Bu aralar bavullar gelmeye başladı, az da olsa bir kıpırdanma var. Ama üniversite açılmazsa bizim işimiz yoğun olmuyor. Bir sene boyunca okulların kapalı oluşundan dolayı pandemi bizi çok etkiledi” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM YAPMAK VE İSTİHDAMA KATKI SUNMAK İSTİYORUM”

Destek bulabilirse Van’da imalat atölyesi açmayı düşündüğünü söyleyen Sağlam, bu konuda kendisine destek verilmesini talep etti. Sağlam, şöyle konuştu: “Benim amacım Van’da bir imalathane atölyesi açmak ve böyle bir yer açabilirsem en az 15-20 kişi istihdam ederim ve bunların hepsini usta yapabilirim. Bunu bir dönem denedim ama olmadı, çünkü tek başımaydım ve desteğim yoktu. İmalatı bırakmamın tek nedeni tek başıma olmamdı. Bir çanta veya bavul imalatı yapmak için çeşitli süreçlerden geçilmesi gerekiyor. Bunun kesimidir, baskısıdır ve dikimi gibi birçok süreçten geçmesi gerekiyor. Tek başınıza yapamazsınız bunu, çok zor. Tek hedefim var, imalat yapmak istiyorum. Dediğim gibi bunu başarabilirsem yanımda 15-20 kişi çalıştırabileceğim, bu mesleği öğretebileceğim. Geniş bir yer açmak istiyorum. Sermayem olmadığı için şimdilik bunu gerçekleştirmem çok zor. Bavul ve çanta imalatı yapabilirsem kent ekonomisine ve istihdamına büyük bir katkı sağlayabilirim, ayrıca bu Van’da bir ilk olur. Bu konuda yetkililerimiz destek sunarsa, ben üretim yapmaya ve istihdam sağlamaya hazırım.”
Özel Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi