137 yıl önce yapılan tarihi bina tanıtılıyor

Vangölü Aktivistleri Derneği, sosyal medyada, Bitlis’te 1885 yılında inşa edilen ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) tarafından restorasyonu yapılan tarihi binanın tanıtımı gerçekleştiriyor.

VAN 24.02.2022 11:35:57 0
137 yıl önce yapılan tarihi bina tanıtılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sosyal medya platformlarında Van Gölü havzasına dair turistik değerlerin tanıtımına ağırlık veren Vangölü Aktivistleri Derneği, bu hafta “Dikkat Köşesi” adı altında, Bitlis’te bulunan 137 yıllık tarihi binanın tanıtımına yer veriyor.  

TARİHİ BİNAYA DAİR

Yapılan paylaşımlarda tarihi binaya ilişkin şu bilgiler yer alıyor:
“Bitlis Mahallebaşı Mevkiinde bulunan tescilli yapı 1885 yılında inşa edilip, farklı farklı alanlarda kullanılmıştır. En son ise defterdar konağı olarak kullanılmış. Son restorasyonu BETAV tarafından Mimar Cahit Üstündağ ve Mimar Ergün Şimşek’e yaptırılmıştır. Restorasyon sonrası yapı 2021 yılında ‘BETAV Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Kültür Evi’ olarak Bitlis’e kazandırılmıştır.”

ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI

Yapılan restorasyon ve diğer düzenlemeler ardından ziyaretçi sayısında artış olduğuna dikkat çekilen paylaşım metninde, “Bilim ve Kültür Evinde Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserleri yer alıyor. Bilim ve Kültür Evi açıldığı günden bu yana her yaş grubundan öğrencilerin uğrak yeri haline geldi. Tarihi bir yapı olması sebebiyle Bitlis’e gelecek yerli - yabancı turistlerin istifade edebileceği farklı alan olacağı kesin. Böylesine tescilli tarihi bir yapıyı restore ederek Bitlis’e kazandıran Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı’na, Vangölü Aktivistleri olarak teşekkür ediyoruz. Yıllardır  eğitim alanında Bitlis’e sayısız destek ve yatırım yapan BETAV’ın son yıllarda Kültürel Miras noktasında yaptığı çalışmalar tüm Bitlisliler gibi bizleri de heyecanlandırmakta .” İfadeleri yer alıyor. 

 PROF. DR SEZGİN’E DAİR

Paylaşım metninde kültür evine adı verilen Prof. Dr. Fuat Sezgin’e ilişkin de şu bilgiler aktarılıyor:
“Bitlis'te 24 Ekim 1924'te dünyaya gelen Prof. Dr. Fuat Sezgin ömrünün büyük çoğunluğunu İslam ve Bilime Adamıştır. Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği de dâhil olmak üzere çok sayıda ödül ve nişana layık görülen Sezgin’e; Erciyes Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanları verildi. Frankfurt am Main Goethe Plaketi, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslâmi Bilimler Kitap Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile taltif edildi. Prof. Sezgin’in öncülüğünde kurulan İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2016 Özel Ödülü’ne lâyık görüldü. Arapça, Süryanice, İbranice, Latince ve Almanca başta olmak üzere toplam 27 dil bilen Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018’de İstanbul’da vefat etti ve Gülhane Parkı’ndaki İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin bahçesine defnedildi. Vefatının ardından, 2018/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2019 yılı ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ olarak ilân edildi.” 
Haber: Adil HARMANCI