130 bisikletçi, Van Gölü için bir araya geldi

Van Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi ile Vangölü Aktivistleri işbirliğinde düzenlenen 2’inci Van Gölü Bisiklet Festivali start aldı. Festival kapsamında, Türkiye’nin farklı illerinden gelen gönüllü bisikletçiler, Van Gölü kir

VAN 22.07.2019 19:17:45 0
130 bisikletçi, Van Gölü için bir araya geldi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Etkinlik kapsamında ilk olarak Atatürk Kültür Parkında bir araya gelerek kamp kuran ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gönüllü bisikletçiler, ilk olarak İpekyolu Belediyesi tarafından kahvaltıda ağırlandı. Kahvaltı sonrası katılımcılar, 2’inci Van Gölü Bisiklet Festivalinin start alacağı İskele Caddesi üzerinde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) binasının önünde toplanmak üzere pedal çevirmeye başladı. Burada toplanan gönüllü bisikletçiler, Van Gölü ile ilgili mesaj verdikten sonra, pedala basarak, parkurun ilk etabı olan Gevaş iline doğru hareket etti. Festivale çeşitli illerden 130 gönüllü bisikletçi katılıyor. Festival kapsamında göl kıyısında zaman zaman kamplar kurulacak ve 5 günün sonunda tüm göl etrafı bisikletlerle geçilmiş olunacak.

ÖZEL: VAN GÖLÜ BİR DEĞERDİR, HERKESİN SAHİP ÇIKMASI LAZIM

Start alanına ulaşan gönüllüler burada kısa bir mola verdiler. Hareket öncesi konuyla ilgili açıklama yapan Vangölü Aktivistleri Dernek Başkanı Erdoğan Özel: “Bu sene 2’incisini düzenlediğimiz Van Gölü Bisiklet Festivalindeyiz şuanda, bu yıl katılım oldukça yüksek. 130 kişiye yakın bir katılım var. Ülkemizin farklı illerinden gelen bisikletçilerimiz var. Geçen sene yaptığımız festivalın aslında bir devamını yapıyoruz, bunu geleneksel hale getireceğiz. Amacımız Van Gölü'nün maviliğini, Van Gölü'nün doğal güzelliklerini, tarihi yerlerini ve bizim kültürel zenginliklerimizi tanıtmak, ilk önceliğimiz budur. Van Gölü Van’da, Bitlis’te, ülkemizde ve dünyada önemli bir değerdir. Bu değere bütün insanlığın sahip çıkması lazım. İlk önce biz Vanlılar ve Bitlisliler ve ülkemizde yaşayan insanlar olarak bu doğal güzelliği korumak zorundayız. Kapalı bir havza gittikçe kirleniyor, bunun önüne geçilmesi lazım. Biz de, bu etkinliklerle bunun farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz. Diyoruz ki! 'İlk önce biz kirletmeyeceğiz' daha sonrasında da yetkililerden bir talebimiz var; Van Gölü Koruma Kanunu da eğer ki çıkarsa ve bizler kirletmesek bu maviliği, bu zenginliği, bu güzelliği gelecek kuşaklara taşıyacağız. Burda bize destek olan Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van AB Bilgi Merkezi’ne özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Aramızda olan ve diğer illerden gelen, Edirne’den tutun, İzmir’den, Sivas’tan, Kayseri’den ülkemizin her tarafından arkadaşlarımız burda, gönül dostlarımız Van Gölüne sahip çıkmak için, bu farkındalığı yaşatmak için bizlere destek oluyorlar. Hepsine teşekkür ediyoruz. Son olarak 'Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın' diyoruz”dedi.

ORUÇ: HEM KİRLİLİĞE, HEM GÜZELLİĞE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ

Van TSO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç da, yaptığı açıklamada, Van Gölü’nün kirliliğine ve aynı zamanda Van Gölü havzasının güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla Vangölü Aktivistleri Derneği işbirliği ile festivali gerçekleştirdiklerini söyledi. Oruç; "Van Gölü temiz kalsın, mavi kalsın, kirlenmesin sloganı ile kamuoyunda bir farkındalık oluşturmak ve aynı zamanda Van Gölü Koruma Kanunu’nun çıkması yönünde taleplerimizi dile getirmek üzere festivali gerçekleştiriyoruz. 5 günlük kamp programımızın startını verdik. Programımız İpekyolu'nda başladı ve Van Gölü’ne sınırları olan Edremit, Gevaş, Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Erciş, Muradiye ilçelerimizle devam edecek. Festivalimiz Tuşba ilçemizde son bulacak. Festivalimize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.. 

ÇELİKTAŞ: VAN’IMIZ GÜZEL ETKİNLİKLERLE, GÜZEL FESTİVALLERLE ANILSIN

Daha sonra konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş ise, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gönüllü katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında  şunları söyledi: “Başta bu organizasyonu düzenleyen Van Ticaret ve Sanayi Odamız ve AB Bilgi Merkezi Büromuz, gönül dostlarımız Vangölü Aktivistlerine teşekkür ediyorum. Bu önemli etkinliğimizde, Van’ımızın güzel değerlerini ülkemize tanıtmak, Van Gölüne dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak adına gerçekten burada olan arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Brada sizi görmekten onur ve şeref duyuyoruz. İnşallah 3’üncüsünü de seneye düzenleyeceğiz. Van’ımızın ön yargısını gerçekten kırmamız lazım, Van’ımız güzel etkinliklerle, güzel festivallerle dile gelsin istiyoruz. Gerçekten Van bu coğrafyada güzel bir il, gölümüz de hepimizindir. Van’ın maviliğini, güzelliğini, Van Denizimizin kirlenmemesini öne almamız lazım. Sizi bu şekilde görmemiz bizi gerçekten duygulandırıyor. Hepiniz tekrar hoş geldiniz, 5 gün sürecek olan bu festivalimiz inşallah düzenli olur. Van Gölü etrafında artık yürülebilir, bisikletle festival yapılabilir, gezilebilir, gece kamp yapılabilir, bunu bütün Türkiye görecek.”

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gönüllü bisikletçiler, “Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” sloganları eşliğinde Van Gölü için pedal çevirmeye başladı. Bisikletçilerin ilk dinlenme yeri Edremit oldu.

İLK VARIŞ NOKTASI EDREMİT
İlk varış noktası olan Edremit ilçesine gelen gönüllü bisikletçiler, burada Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ın ev sahipliğinde ağırlandılar. Türkiye’nin farklı illerinden katılım sağlayan 130 gönüllü bisikletçi, Edremit Kent Meydanı’nda Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile birlikte ‘Van Gölü Temiz Kalsın Kirletilmesin’ sloganıyla mesaj verdi.

SAY: DESTEKLİYORUZ
Başlatılan etkinlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Denizi’nin Allah’ın bir nimeti olduğunu belirtti. Farkındalık ve duyarlılık oluşturan bu tür hareketleri desteklediklerini ve içerisinde yer almaktan geri kalmadıklarını ifade eden Başkan Say, “Bu anlamda icraat yapacak adımlar da atmamız lazım. Bunun en önemli ayağı da alt yapıdır. İleri biyolojik arıtma tesisi faaliyete geçtiği zaman ve Edremit’in de altyapı sorunu çözüldüğünde bu kirlenmemiz büyük bir oranda azalacaktır. Her yaş grubunun yer aldığı misafirlerimizle birlikte Van Gölü’nün de inşallah farkındalığını oluştururuz ve bu mirası sonraki kuşaklara ter temiz bırakırız” dedi.
Yapılan açıklamaların ardından toplu hatıra fotoğrafının çektirilmesi ile birlikte Türkiye’nin farklı illerinden gelen gönüllü bisikletçiler, ikinci varış noktalarına gitmek üzere pedal çevirmeye devam etti.
Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi