`10 Milyon Suriyeli Yardım Bekliyor`

Dünyanın hiçbir yerinde Suriye`deki savaş kadar acımasız bir savaşın olmadığını söyleyen İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Suriye`deki savaş nedeniyle şu ana kadar 60 binin üzerinde insanın öldüğünü, 10 milyonun üzeri

VAN 24.02.2013 12:35:17 0
`10 Milyon Suriyeli Yardım Bekliyor`
Tarih: 01.01.0001 00:00
AK Parti Van İl Gençlik Kolları tarafından `Dün Erciş, Van`a; bugün Hama Humus Şam`a sloganıyla Suriyelilerle dayanışma gecesi düzenlendi. Geceye, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras, İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ve AK Parti il ve ilçe teşkilatı katıldı.
 
Programda selamlama konuşması yapan AK Parti Van Gençlik Kolları Başkanı M. Eyüp Acar`ın ardından kürsüye gelen Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve il başkanı Abdullah Aras, Suriye`deki katliamlara dikkat çekti. Birleşmiş Milletlerin ve Batı`nın Suriye konusundaki vurdumduymaz tavrını eleştiren Kayatürk ve Aras, Suriyeli vatandaşlara yardım etmenin gerekliliğini vurguladı.
 
Ardından kürsüye gelen İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, yıllardır dünyanın birçok yerinde muhtaç insanlara yardım faaliyetinde bulundukların belirtti. Dünyanın birçok yerinde savaşa şahit olduklarını söyleyen Oruç, ancak Suriye`deki yaşanılan savaşın bir benzerinin dünyada var olmadığını söyledi.
 
"10 milyondan fazla insan dışarıdan gelecek yardımı bekliyor"
Suriye`de insanların her gün öldürüldüğüne dikkat çeken Oruç, "Bu kadar acımasız bir yönetim hiçbir yerde görmedik. O seyrettiğimiz rakamlar da maalesef her gün artıyor. Bugün, Suriye`de kaybettiğimiz insanların sayısı 60 bini geçti. Kaybolanların sayısı, 100 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. Hapishanelerde 400 binden fazla insan yaşıyor. Biz, en kötü hapishane şartlarının Özbekistan`da olduğunu bilirdik. Suriye`dekileri dinlediğimizde Özbekistan`dakiler hiç kalıyor. İsrail`de yaşanlar bile şu anda Esed`in yaptıklarından daha iyi. Evlerini kaybedenlerin sayısı 6,5 milyonun üzerinde… Hedef olan evlerin sayısı 3 milyonun üzerinde… Sürekli yardıma muhtaç insanların sayısı 10 milyonun üzerine çıktı. 10 milyondan fazla insan, dışarıdan gelecek yardımla hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Ve buraların birçoğu tıpkı Gazze gibi ambargo altında. Hiç kimsenin girmesine müsaade edilmiyor. Humus bu şehirlerden bir tanesi. Aylardır buraya dağ yollarından, patikalardan yiyecek bir şeyler sokulabiliyor. Onun dışında hiçbir şey sokulmuyor. Sadece Humus`ta öldürülen kardeşlerimizin sayısı 15 binin üzerinde.1982`deki Hama katliamında katledilenlerin sayısı 50 Bin`in üzerindeydi. Şimdi o rakamın da üzerine çıkıldı" dedi.
 
"Ekmek sırasına girenler hayatlarını kaybetti!"
Suriye`deki Müslümanlara yardım etmemiz gerektiğini söyleyen Oruç, Esed`in, halkı zor durumda bırakmak için fırınların hedef aldığını hatırlattı. 200`den fazla fırının bu şekilde vurulduğunu söyleyen Oruç, "Fırınlarda ekmek beklemek için sıraya girenler hayatlarını kaybettiler. Yoğun bir şekilde bizlerin başta un ve unun yanında diğer gıdaları göndermemiz gerekiyor. İstediğiz kadar malzemeyi istediğiniz zaman ulaştırabiliyorsunuz. Suriye`nin içinde de bir ağ artık oluştu. Şam`dan en güneye kadar, doğudan en batıya kadar bütün noktalarını artık gönderdiğimiz yardımları ulaştırma imkanımız var. Suriye halkının yanında duracağız" şeklinde konuştu.
 
Program, Grup Yürüyüş`ün seslendirdiği ezgi ve marşlarla sona erdi. (Fırat Arslan - İLKHA)