10 Dernek Hakkında Açılan Kapatma Davası Reddedildi

Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından kentte faaliyet yürüten aralarında Van Kadın Derneği'nin de (VAKAD) bulunduğu 10 dernek hakkında terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddiasıyla açılan kapatma davası, ikinci duruşmada mahkeme

VAN 17.05.2013 18:10:27 0
10 Dernek Hakkında Açılan Kapatma Davası Reddedildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından kentte faaliyet yürüten aralarında Van Kadın Derneği'nin de (VAKAD) bulunduğu 10 dernek hakkında terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddiasıyla açılan kapatma davası, ikinci duruşmada mahkeme tarafından reddedildi.

Van'da 5 ay önce, 'Van-Mezopotamya'da Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği', 'Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Demokratik Hukuk ve Yardımlaşma Derneği', 'Van Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Kültür Derneği', 'Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği', 'Van Kadın Derneği', 'Van Hacıbekir Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği', 'Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Özgür Toplum Derneği', 'Yenimahalle Özgür Halk Derneği', 'Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Van Şubesi', 'Akköprü Mahallesi Demokratik Halk Derneği' hakkında PKK terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddiasıyla kapatma davası açıldı.

Van 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kabul edilen ve 2 ayrı klasörden oluşan davanamenin ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya avukatlar ve haklarında kapatılma davası açılan dernek üyeleri katıldı. Saat 10.00'da başlayan duruşmada söz olan VAKAD Avukatı Müjde Tozbey Erden, Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) hakkında arama kararı alındığını ancak VAKASUM değil VAKAD'ın arandığını söyledi. Avukat Erden, dosyada derneğin kapatılmasını gerektirecek deliller bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Hakkında kapatılma davası açılan Van-Mezopotamya'da Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Van MEYADER) avukatı Nazvan Mızrak da derneğin kuruluş amacını anlattı. Avukat Mızrak, derneğin, normal ölümler dışında işkencede, faili meçhullerde, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ile yardımlaşmak için kurulduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katıldıklarını söyledi.

ŞEHİT TÖRENLERİNE DE KATILIYORMUYDUNUZ?

Mahkeme Başkanı, avukatın konuşması sırasında araya girerek, derneğin aynı şekilde şehit ailelerinin cenazelerine katılıp katılmadığını sorarak, "Cenaze ayrımı yapmadan insani bir görev olarak insanların cenazelerine katılınabilir. Bunu insani bir görev olarak düşündüğüm için soruyorum. Cenaze çok farklı bir şey. Bunun suç olmasına kendi açımdan katılmıyorum. Acaba teröristlerin cenazesine katılan dernekler, aynı hassasiyetle şehitlerin cenazelerine katılıyorlar mıydı? Bunu merak ettiğim için soruyorum. Çünkü avukatların sunduğu hiçbir yazılı savunmada şehit cenazelerine katılmaya ilişkin ifadeye rastlamadım. Yardım yapmak için kurulan derneklerin amaçlarında samimi olduklarına inanamıyorum. Çünkü Van'da o kadar yardıma muhtaç aile, çocuk, kadın var ki bu dernekler hangilerine ulaşabildi" dedi.

DAVA REDDEDİLDİ

MEYADER yöneticileri, Van'da şehit olan asker ve polis cenazelerine katıldıklarını ve cenaze ayrımı yapılmasının doğru olmadığını söylediler. Avukatların yaptığı savunmanın ardından mahkeme başkanı 10 derneğin kapatılması talebinin reddine karar verdi. Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan avukatlar, mahkemenin verdiği kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bu kararın ülkemizdeki barış sürecine ve demokrasi mücadelesine ciddi katkı sunacağını düşündüklerini söyledi. - Van