1 bardak çay 2 TL oldu

Van’da kahvehanelerde 1.50 TL'den satılan 1 bardak çayın fiyatına yaklaşık yüzde 33 oranında zam yapılarak 2 liradan satılmaya başlandı. Ekmeğin 1.80 TL'den satıldığı Van'da bir bardak çay fiyatının 2 TL'ye yükse

VAN 24.11.2021 11:15:38 0
1 bardak çay 2 TL oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Son zamanlarda ürünlere uygulanan zamlardan çay fiyatları da nasibini aldı. Van'da kahvehanelerde 1.50 TL'den satılan 1 bardak çay, yaklaşık yüzde 33'lük zammın ardından 2 TL'ye satılmaya başlandı. Vatandaşlar, yapılan zam oranını yüksek bulurken, Van Kahveciler Kıraathaneciler Ve İnternetçiler Esnaf Odası Başkanı Niyazi Budak, zammın yetersiz olduğunu ve yeni bir zammın daha yapılabileceğini açıkladı.
Van Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Esnaf Odası Başkanı Niyazi Budak, kahvehanelerde 1 bardak çay fiyatının 2 TL'ye yükseltilmesinin sebebini, maliyetlerin yükselmesine bağladı. Budak: “Maalesef ürünlere sürekli zam geliyor. Böyle olunca biz de mecburen çaya zam yapmak durumunda kaldı. Bizler de zamma karşıyız ama tüm ürünlere zam gelince mecburen böyle bir karar aldık. Esnafımızın giderleri çok. Her şeye zam gelince doğal olarak esnaflarımız da zam talebinde bulunuyor ve bu da doğaldır. Yaptığımız 50 kuruşluk zam maalesef esnafımızın giderlerini karşılamaya yetmiyor. Bu sebeple çaya ikinci bir zam daha yapma teklifinde bulunacağız” dedi.
Esnafların 1.5 yıldır çaya zam yapmadığını belirten Budak; "Kira fiyatları yüksek. Bunun yanında son zamanlarda kira fiyatlarına zam yapıldı. Girdi maliyetleri yine zamlandı. Bundan dolayı çaya yaptığımız 50 kuruşluk zam esnafı tatmin etmiyor. Böyle devam ederse Ocak ayından sonra ikinci bir zam daha yapma durumumuz olacaktır. Çünkü kuru çaya, şekere, tüpe, doğalgaza, elektriğe, su ve dükkân kiralarına zam geldiği için bu artış da kaçınılmaz oluyor.” ifadelerini kullandı.

“MALİYET YÜKSEKLİĞİNDEN DOLAYI ZAM KAÇINILMAZ OLUYOR”

Esnafın girdi maliyetinin çok yükseldiğini, bunun da çaya yansıdığını belirten Budak: “Biz eskiden 50 lira günlük yevmiye karşılığı eleman çalıştırabiliyorduk ama şimdi 100 liraya eleman bulamıyoruz. İşyerlerimizin kiraları yükseldi, elektrik zamlandı, doğalgaz fiyatları arttı, şeker çok zamlandı, diğer giderler aynı şekilde yükseldi. Kahvehaneci esnafımız sabah erkenden çay ocağını açarak rızkını kazanmaya çalışıyor. Giderleri de çok olunca haklı olarak zam istiyor esnafımız. Bir bardak çayın maliyet açısından 2 lira olması şaşırtıcı olabilir ama sıfırdan hesapladığımız zaman giderler çok, tüm giderleri eklediğimizde esnafı kurtarmıyor desek inanın. Bizler de istiyoruz ki esnafımız ucuz çay satsın ama öyle bir şansımız yok. Onun için vatandaşlarımız kusura bakmasın, bu zamları keyfi olarak yapmıyoruz. Maliyetlerden dolayı bu zamlar kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.

“VATANDAŞ HAKLI ANCAK ZAM DA GEREKİYORDU”

Görüşlerine başvurduğumuz Kardeşler Çay Evi sahibi Dolayı Öztürk de, yapılan zammın giderleri karşılamadığını söyledi.
Öztürk: “Çay fiyatlarına zam yapılmasına vatandaşlarımızın tepki göstermesi doğal. Hayat şartları zorlaştı. Ancak şekere zam geliyor, çaya zam geliyor, doğalgaza zam geliyor, elektrik çok zamlandı, personel giderleri çok arttı. SGK primleri var, kiralar yükseldi. Esnafın giderleri arttı. Böyle olunca haliyle bunu mecburi olarak çay fiyatlarına yansıtıyor. Şuan kendi yağımızda kavruluyoruz” dedi.
Kahvehanelerin günlük giderlerini karşılayabilmesi için esnafın satması gereken çay miktarının bulunduğu muhite göre değiştiğini söyleyen Öztürk: “Bazı bölgelerde bulunan kahvehaneler yüksek miktarda kiralar öderken, bazı bölgelerde ise daha az kira ödeyen esnaflarımız var. Diyelim ki 15 bin lira kira ödeyen bir esnafın günlük en az bin bardak çay satması lazım. Çünkü giderleri çok. Normal kira ödeyenler ise günlük 200-300 bardak çay satarsa masrafını kurtarır. Sonuç olarak bu zamlar kaçınılmaz oldu” ifadelerini kullandı 

1 bardak çay 2 TL oldu

Özel Haber: M. Selim KURT