1 AYDA 20 YENİ LOKANTA

Lokantacı fırıncılık yapıyor

VAN 18.09.2013 10:45:58 0
1 AYDA 20 YENİ LOKANTA
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da son dönemlerde sayıları hızla artan Fırıncılar ve Lokantacılar arasında birbirinin meslek alanına müdahale tartışması yaşanıyor. Bazı lokantacıların iş yerinde fırın açarak ekmek satışında bulunması buna mukabil fırıncıların da lokantacılık yapmaya başlaması dikkat çekiyor. Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanlığı Sekreteri Soner Soylu, konuyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ve sorunu kısa sürede çözeceklerini söyledi.


Haber: Oktay CANDEMİR

Van´da kayıtlı 150 fırıncı ve 200´e yakın lokanta bulunuyor. Yılda en az 20 yeni lokanta ya da fırının açıldığı kentte bu durum çeşitli sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Mesleki standartlara uyulmamaması ve iki meslek grubunun birbirinin işini yapması gibi durumlar lokantacı ve fırıncı esnafını da sıkıntıya sokuyor. Bunun yanı sıra son yıllarda artan tandır fırıncılığı da henüz bir düzenlemeye kavuşmuş değil. Halkın sağlığını yakından ilgilendiren bu konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanlığı Sekreteri Soner Soylu, kendilerinin sadece gözlem yapabildiklerini denetleme konusunun ise Van Belediyesi, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapıldığını kaydetti.

" MESLEKİ STANDARTLARA UYULMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Van´da 150´ye yakın fırının bulunduğunu ve bunların denetimi için Van Büyükşehir Zabıta ekipleri ile işbirliği içinde bulunduklarını ve sık sık kontrole çıkarak gözlemlerde bulunduklarını ifade eden Soylu, "Günlük 2 milyondan fazla ekmeğin tüketildiği bir kentte yaşıyoruz. Mesleki standartlara uyulması için elimizden gelen çalışmayı yürütüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan biride lokancıların ve fırıncıların birbirinin alanına müdahelesidir. Şimdi bir lokanta kendi işyerinde fırın açabilir ama ürettiği ekmekleri dışarıya satarsa sıkıntı oluyor. Keza fırınlarında son zamanlarda lokantacılık yapmaya başlaması bir sorun. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

"HALK EKMEĞİ UYGULAMASI GÜNDEMİMİZDE YOK"
Büyükşehir statüsüne kavuşan Van´da halk ekmek fırını uygulamasının başlatılmasına ilişkin henüz herhangi bir çalışma içinde olmadıklarını söyleyen Soylu, Van´da ekmek fiyatlarının da diğer kentlere göre son derece uygun olduğunu ve ekmeğe zam gibi bir konunun da gündemde olmadığını kaydetti. Soylu ekmeğin gramajı konusunda ise bir iki münferit hadise dışında herhangi bir sorun olmadığını ifade etti.

"TABLOİD YEMEĞİN FİYATINI BİZ BELİRLEDİK"
3 çeşit yemeği uygun fiyata vatandaşa veren lokanta ve sayıları hergün artan dürümcülere de dikkat çeken Soylu, "3 çeşit yemek bir tablot uygulamasıdır. Onun fiyatınıda biz belirledik. Onlar bizim belirlediğimiz fiyatın altında halka yemek veriyorlar. Öğrenci kenti olmamızdan kaynaklı dürüm diye tabir ettiğimiz yiyeceğe olan ilgide çok fazla." diye konuştu.