Vatandaş Tuşba’nın isim değişikliği önerisine sıcak bakmıyor

Van’ın son zamanlarda gündemini meşgul eden konulardan bir tanesi Tuşba İlçesi’nin isim değişikliği oldu.

TUŞBA 8.01.2020 11:56:04 0
Vatandaş Tuşba’nın isim değişikliği önerisine sıcak bakmıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın son zamanlarda gündemini meşgul eden konulardan bir tanesi Tuşba İlçesi’nin isim değişikliği oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş’ın ‘İlçenin adı Zeve olsun’ önerisinden sonra kent kamuoyunun çokça tartıştığı isim değişikliklerine üniversite ve farklı birçok kurum, kuruluş da eklendi. O tartışmalar sürerken vatandaşlar o değişiklik konusunu Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi.

Kentin son dönemlerde gündemini meşgul eden konuların başında yer alan Tuşba ilçesinin isim değişliği konusunda vatandaşlar da sözünü söyledi. İlçe sınırları içerisinde bulunan Zeve Şehitliği’nin adının yaşatılması adına ve ilçenin isminin Zeve olması ile birlikte adının daha değerli bir anlam kazanacağı yönündeki fikirleri vatandaş veto etti. Mevcut isim olan Tuşba’nın Van’ın tarihinden geldiğini ve eski Van şehrinin adı olması hesabı ile daha değerli bir anlam ifade ettiğini belirten vatandaşlar isim değişikliğini gereksiz buldu. Vatandaşların birçoğu isim değişikliğine gitmek yerine ilçenin ihtiyacı olan hizmetlerin üzerinde durulması gerektiğini savundu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlar “Tuşba için isimden önce değişmesi gereken başka şeyler var, alt yapısı, çevre düzenlemeleri gibi. İlçenin yüzlerce sorunu varken bunların göz ardı edilip başka yapılacak bir şey yokmuş gibi isminin değiştirilmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Van’ın eski adı olan Tuşba ilçesinin ismi devam etsin değiştirilirse Van’ın tarihi ismi kaybolur.” İfadelerini kullandılar.

“İLÇEYE KAZANDIRILACAK YENİ BİR DEĞERİN ADI ZEVE OLSUN”

Vatandaşlardan Çekdar İtah Zeve isminin ilçede kurulacak bir başka değere kazandırılabileceğini belirterek “Bana göre tuşba ismi değiştirilmesin çünkü tuşba ismi çok güzel hiç gerek yok değiştirilmesine. Sonuçta çok güzel bir anlam da ifade ediyor tarih açısından. Ayrıca böyle bir ismin kullanılması isteniyorsa farklı bir şekilde kullanılsın. Tuşba’da kurulacak bir ormana, bir parka ya da vatandaşın ihtiyaç duyduğu bir yapıya da bu isim verilebilir. İsim değişikliğinden önce ihtiyaç duyduğumuz şeyler var.” Dedi.

“İNSANLAR TUŞBA İSMİNE AŞİNA”

İnsanların Tuşba konusunda bir kulak aşinalığı olduğunu ve bunun değiştirilemeyeceğini belirten Sedat Temur adlı vatandaş ise “Tuşba ilçesinin tarihi bir geçmişi olmasına rağmen birçok medeniyete sahip tarihi izleri de var. Tuşba ilçesinin isminin değiştirilip Zeve konulması durumunda o ilçede doğup büyüyen insanlar Zeve ismini duyunca bilmediği çok şey olur. Kısacası Tuşba ismi tarihi yansıtıyor ve insanlar bu ismi benimsemiş durumda böyle isim değişikliklerine gerek olmadığını düşünüyorum.” Diye ekledi.

“İSİMDEN ÖNCE DEĞİŞMESİ GEREKENLER VAR”

Tuşba ilçesi için isimden önce değişmesi gereken noktalar olduğunu belirten vatandaşlardan Ercan Akbulak “Tuşba ismi değiştirilmesin çünkü güzel bir isim ve eski dönemlere ait kültürü yansıttığı için değiştirilmemeli. Bunun yerine ilçenin içerisindeki imkânlar potansiyeller değiştirilirse daha mantıklı olur. Tuşba için isimden önce değişmesi gereken başka şeyler var, alt yapısı, çevre düzenlemeleri gibi.” Şeklinde konuştu.

“BURAYA HARCANACAK EMEK HİZMET İÇİN HARCANMALI”

İsim değişikliği konusunda atılacak adımların başka çalışmalar için atılması gerektiğine inanan Fırat Güneş isimli vatandaş ise “İsim değiştirilmesi kâğıt üzerindeki gibi kolay değil isim değiştirilmesine hiç gerek yok oraya harcayacakları emekleri bence o ilçenin daha iyi bir görünüme ve imkâna kavuşması için harcasınlar.” Dedi.

“İNSANLAR TUŞBA İSMİNE ALIŞKIN”

Tuşba ilçesinin ismine herkesin alıştığını ve böyle kalması gerektiğini belirten Vedat Uyar isimli vatandaş ise “Tuşba ilçesinin ismi Zeve olsa ne olur olmasa ne olur bence hiç gerek yok değiştirilirse bambaşka bir alışma süreci başlar o yüzden isminin herkesin alıştığı gibi Tuşba kalması bence en mantıklı olanıdır.” Diye ekledi.

“İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK YOK”

İlçenin başka sorunları varken kulak verilmesi gereken noktanın isim değişikliği olmadığını belirten vatandaşlardan Celalettin Algüzel “Bence hiç değiştirilmesin ilçenin şu anki ismi güzel isim değişikliğine gerek olmadığını düşünüyorum. İlçenin yüzlerce sorunu varken bunların göz ardı edilip başka yapılacak bir şey yokmuş gibi isminin değiştirilmesine gerek olmadığını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

“OTOGAR DEĞİŞSİN, YOLLAR DEĞİŞSİN, ÇEVRESİ DEĞİŞSİN”

Tuşba için değiştirilebilecek şeyler arasında Otogar’ın, alt yapının olduğunu belirten Murat Tosun adlı vatandaş ise “Bana göre Tuşba ismi çok güzel hiç değişmesin Zeve ismi bu il için yabancı geliyor. Bence Zeve ismi bu ilçede kurulacak başka şeyler için de değerlendirilebilir. Değiştirilecek bir şey varsa Tuşba’nın yolları değiştirilsin, Tuşba içerisinde bulunan Otogar değiştirilsin, yine bu ilçenin içerisinde bulunan ölü alanlar değerlendirilsin.” Dedi.

“TUŞBA İSMİ TARİHTEN GELİYOR”

Tuşba isminin tarihten geldiğini belirten Yonca Bayar isimli vatandaş ise “İlk devletlerin ve Urartu’nun başkenti olan Tuşba isminin tarih içerisinde kaybolmasını istemediğimden yaşatılmasını istiyorum. Bu yüzden Tuşba ismi olarak kalması hem vatandaşlar hem de Van adına daha iyi olacaktır.” Diye konuştu.

İLÇENİN ZENGİNLİKLERİNİ KONUŞALIM

Tuşba’nın isim değişikliği ile ilgili görüş bildiren bir esnaf ise, “Bence ilçenin yeni bir ilçe olması çok önemli konuların konuşulmasını gerektiriyor. Benim gördüğüm yeni kurulan ilçelerden bir ilçenin sahip olması gereken şeylerden en azına Tuşba sahip. Diğer iki ilçe şehir merkezleri, ticari alanları, yaşam alanlarından Tuşba’dan çok fazla bir yere sahip. Bu sınırlar belirlenirken böyle görülmüş. Ama Tuşba biraz dezavantajlı olarak belirlenmiş gibi. Tuşba şu an sadece Sanayi sitesinin olduğu şekilde bir izlenime sahip. Halbu ki tatil beldeleri, üniversite ve organize sanayi bölgesi bu ilçede. İlçeye bir de iyi bir şehir merkezi ve yaşam alanları kazandırılırsa daha iyi olur. Bunlar varken isim konusunu gündeme almamak gerek.”

“TUŞBA ZEVE’DEN DAHA ANLAMLI”

Tuşba isminin Zeve’den daha büyük bir anlam ifade ettiğini belirten Kerem Kılıç adlı vatandaş ise “Zeve ismi benim için anlamsız bir kelime en azından Tuşba’nın ne anlama geldiğini biliyorum tarih açısından. Muhtemelen Tuşba içerisinde bulunan şehitlikten dolayı bu ismin konması teklif ediliyordur ama Tuşba isminin geldiği yer de Van için çok önemli bir anlam ifade ediyor.” Dedi.

“VAN’IN TARİHİ DOKUSU KAYBOLMAMALI”

Van için Tuşba isminin önemli bir anlam ifade ettiğini belirten vatandaşlardan Serhat Kaya ise “Van’ın eski adı olan Tuşba ilçesinin ismi devam etsin değiştirilirse Van’ın tarihi ismi kaybolur. Zeve olursa kimse anlamaz Van’ın bir ilçesi olduğunu, bence hiç değiştirmesinler.” Diye ekledi.

İSİMDEN ÇOK, TUŞBA’NIN TESİSİ KONUŞULSUN

İlçe sakinlerinden Mahmut Balcı adlı bir vatandaş ise, “Van’daki isim değişiklikleri konusunu ben de sosyal medyadan takip ettim. Bence de doğru bir durum değil. Sürekli olarak bir şeylerin isimlerini hele de ilçe, köy gibi yerlerin isimlerini değiştirmek doğru değil. Bu o ilçedeki birçok kesimi doğrudan etkiliyor. Bunun yerine ilçeye neler kazandırılmalı? Neler yapılmalı? Bunu sormak, bunun cevabını aramak lazım. Mesela, ilçenin bir şehir merkezi yok. Bunu nereye, nasıl yapmalı? Ya da İlçenin diğer ne gibi hizmetleri var? Bunları konuşmak, sormak daha iyi olur.” Dedi.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ