Girişimler sonuç verdi: Nemrut’ta betonlaşma olmayacak!

Ankara’da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştiren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Bitlis’in Tatvan ilçesinde Van Gölü kıyı

TUŞBA 5.04.2021 09:03:16 0
Girişimler sonuç verdi: Nemrut’ta betonlaşma olmayacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü havzasında önemli bir turizm alanı olan Nemrut dağı bölgesinde, 2019 yılında ziyaretçilere yönelik olarak bazı beton yapıların temeli atılmış, bazı yapılar bitme noktasına gelmişti.
Bu durum ise, Van ve Bitlis’te tepkilere neden olmuştu.
Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde birçok kez yapılan toplantılarda, üniversite ve STK’lar başta olmak üzere Van ve Bitlis’teki birçok kesim betonlaşma fikrine dair tepkilerini dile getirmiş ve alternatif çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekmişti.

GİRİŞİMLER SONUÇ VERDİ

Tarihi ve doğal yapısı gereği bölgenin en önemli turizm güzergahlarından biri olan Nemrut’taki betonlaşmaya yönelik bu tepkiler siyaseti de harekete geçirdi.
Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ile temasa geçerek Ankara’ya davet etti.

ANKARA’DAKİ TEMASLAR

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’ın daveti üzerine Ankara’ya gittiğini ve ilgili genel müdürlüklerle iki gün süren bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.  
Ankara’ya 25 STK’yı temsilen gittiğini ifade eden Özel, “Nemrut kalderasında dökülen bir beton vardı. Bu betonun orada olmamasıyla ilgili 25 sivil tolum kuruluşu daha önce bir araya geldik. Kaldırılması için girişimlerde bulunduk. Biz de Bitlis Milletvekili Cemal Taşar ile görüştük, onun daveti üzerine Ankara’ya gittim. Bu 25 sivil toplum örgütünü temsilen Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı olarak gittim tabi. Sayın vekilimizle birlikte Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman ile bir araya geldik.” dedi. 

BETONLAŞMA YERİNE KARŞILAMA MERKEZİ  

Yapılan görüşmeler sonunda hali hazırdaki betonlaşmaya son verilmesi ve Nemrut dağı ziyaretgah bölgesi dışında kalan bir bölgede karşılama merkezi kurulması kararı alındığını belirten Özel, şunları aktardı:
“Nemrut kalderası hem birçok statüde önemli bir yer hem UNESCO yolunda jeopark olacak çok özel bir yer. Dünyanın ikinci büyük krater gölünün olduğu bir yer. Bu önemli koruma alanlarının olmasından dolayı buranın doğal kalması ve kaldera dışında bir karşılama merkezinin yapılmasıyla ilgili bir çalışma yürütülmesine karar verildi. Bu çalışmada da yine bu 25 STK’yla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü teknik ekibi bir araya gelip burada bir çalışma yapacaklar. Kalderaya zarar vermeden kalderanın dışında bir karşılama merkezi olacak. İhtiyaç yeri, seyir terası şeklinde bir planlama üzerinde çalışma yapılacak. Bu konuda bize destek veren, şimdiye kadar bizimle birlikte hareket eden STK’lara, şahıslara ve sosyal medya kullanıcılarına çok teşekkür ediyoruz. Yine bizi Ankara’ya davet ederek bu hassas konuda desteklerini sunan, gerekli girişimlerde bulunan Cemal Taşar beyefendiye de teşekkür ediyoruz.” 

“NEMRUT PİKNİK ALANI OLMAYACAK!”

Nemrut bölgesinin turizm açısından önemine dikkat çeken Özel, turizme katkı yapması için bu bölgenin doğal kalması gerektiğini ifade etti.
Nemrut’un piknik alanı olarak düşünülmesinin hata olduğuna işaret eden Özel, şunları kaydetti:
“Orası bir piknik alanı olmayacak. Burası bütün doğallığıyla kalacak, insanlar ziyaret edecek, çıkıp gelecek. Karşılama alanında ihtiyaçlarını görecek, orada bilgilendirmeler yapılacak, sonra gidip ziyaretini gerçekleştirip çıkıp gelecek. Oranın doğasının bozulmasına yönelik herhangi bir girişim kesinlikle olmayacak. Burası gerçekten büyük bir zenginlik. Van Gölü havzasının en güzide yerlerindendir. Dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölünün olduğu bir turistik mekandır. Beş tane koruma statüsü var. Birinci derece sit alanıdır. RAMSAR alanıdır. Tabiat anıtıdır, solak alandır. İçindeki biyolojik çeşitlilik ve endemik türler barındıran çok özel bir yerdir. Buhar bacaları var, kaynayan su var, buz mağarası var, halen sönmemiş bir volkandır aslında. Yani jeolojik olarak dünyada ender yerlerden bir yerdir. Buranın turizme kazandırılması için bu özellikleriyle, bu doğallığıyla kalması gerekiyor.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi