Van'da “Teknoloji ve İnsan Zirvesi”

Teknolojinin insan hayatındaki önemi ve yapay zeka konusunun ele alındığı “1. Teknoloji ve İnsan Zirvesi” gerçekleştirildi.

TEKNOLOJİ 10.05.2022 11:11:05 0
Van'da “Teknoloji ve İnsan Zirvesi”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Elitte World Hotel’de düzenlenen zirveye Van Vali vekili Yavuz Arslan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat Yayla, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Türkiye Bilişim Derneği Van Şubesi Başkanı Kemal Aydın ve 250 dolayında öğrenci katıldı.  

AÇILIŞ KONUŞMALARI
Zirvede sunumlara geçmeden önce açılış konuşmaları yapıldı.
İlk konuşmayı yapan Türkiye Bilişim Derneği Van Şubesi Başkanı Kemal Aydın, katılımcılara teşekkür etti ve zirveyle ilgili bilgiler aktardı.  
Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe de, yaptığı konuşmada, çağımız teknolojik gelişmelerinde gençlerin yerine ve sorumluluklarına dikkat çekti.
Herkesten önce gençlere seslenmek istediğini belirten Aktepe, şunları söyledi:
“Görüyorum ki Van’da gençler ağırlıklı. Ben ağırlıklı olarak gençlere hitap etmek istiyorum. Tabi gençlere hitap etmek o kadar kolay değil. Artık gençler sorumludur. Eğer geleceği düşünüyorsak bugün biz ne yapıyoruz diye sormalıyız. Biz bunun hesabını vermek üzere yola çıktık. Biz STK olarak bu niyetle geldik. 10 ilde örgütlüyüz. 10 ilde gençlere bu dijital dünyayı anlatıyoruz. İyi oyunu top neredeyse orada oynar, mükemmel bir oyuncu ise topun nerede olacağını hesaplayarak orada olur. Bu küresel dünyada ülkelerin kendilerini konumlandırma sorunları da böyledir.”

“DEĞİŞİMİ GÖRMEK GEREKİYOR”

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da teknolojinin dünyada yarattığı değişime dikkat çekerek, “Yapay zekanın makaleler yazdığı hepimizin malumu. Bu değişimi görebilmek adına geçtiğimiz 10 yıla bakmak dahi yeterlidir. Değişim ve dönüşümü görmek ve gelecekle ilgili öngörüde bulunmaya ülke olarak ihtiyaç duyuluyor. Bunun için de beyin gücüne ve beşeri sermayeyi bu olana yatırmak gerekiyor. Bu zirveyi ülkemiz ve bölgemiz adına çok kıymetli buluyorum.” diye konuştu. 

“İNOVATİF DÜŞÜNCE BİR GEREKLİLİK” 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat Yayla ise, inovatif düşüncenin günümüzdeki etkisine vurgu yaptı.
İnsan hayatını yeni teknolojik gelişmelerin belirlediğini ifade eden Prof. Dr. Yayla, şunları kaydetti:
“Günümüzde değişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşmak artık çok kolay hale gelmiştir. İş hayatımızda karşılaştığımız sorunları aşmak için inovatif düşünce artık bir gereklilik oldu. İnsan hayatını her alanda kolaylaştıran, doğaya ve dünyanın ekolojik dengesine teknoloji temelli yeniliklerin bir ürünüdür. Güneş panalleri, telefonlar, sağlık alanındaki uygulamalar ve cihazlar birçok yenilik bu bilimsel düşüncenin ürünüdür.”

“ZİRVENİN VAN’DA OLMASI GURUR VERİCİ”

Van Vali Vekili Yavuz Arslan da şunları söyledi:
“Son 15 yıldır insan hayatına teknolojik gelişmeler çok açık bir şekilde etkide bulunuyor. İnsanların hem fiziksel hem zihinsel açıdan ilerleyen yıllara hazırlıklı olması gerekiyor. Bu zirvenin ilimizde tertiplenmesi ilimiz için gurur kaynağıdır. Buna olanak sağlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne teşekkürlerimi arz ediyorum. Önümüzdeki ay dünyanın farklı ülkelerinden onlarca inovatif projenin yarışacağı bir girişim zirvesine de yine Van ev sahipliği yapıyor. İlimizin, bölgemizin terörle değil de bilimle, huzurla, yatırımla konuşulması önemlidir. Bu programların başka programlara da kapı açacağını ümit ediyorum. Katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.” 

“DİJİTAL TEKNOLOJİYİ DAHA FAZLA KULLANACAĞIZ”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, zirve ile ilgili yaptığı değerlendirmede Van ve Hakkari’nin teknoloji konusundaki ilgisine dikkat çekti.
Bu iki ilde insanların teknoloji konusuna çok duyarlı olduğunu ifade eden Koç, şunları söyledi:
“Van ve Hakkari’yi özellikle çok seviyorum. Biz Van’da ve Hakkari’de bu heyecanı gördüğümüz zaman biz de heyecanlanıyoruz. Siber güvenlikten yapay zekaya farklı konularda konuşuyoruz. Dijital dönüşüm artık günümüzde olmazsa olmaz. Pandemi dönemiyle ilgili hızlı bir dijitalleşmeye gittik. Teknolojiyi daha fazla kullanmaya başladık. Ama pandeminin etkisi geçse bile artık biz bu dijital teknolojilerin faydalarını anladık. Böylece bundan sonra daha fazla kullanmaya devam edeceğiz. Sanayi devriminde de bu tür gelişmeler vardı ancak günümüzde daha hızlı olmaya başladı. Artık yapay zekadan bahsediyoruz. Aradaki fark 30 yıla kadar düşüyor. Siz gençler olarak bu treni kaçırmamanız gerekiyor.”

4 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yapılan açılış konuşmaları ardından oturumlara geçildi.
İlk oturumda ‘Dijital dönüşüm ve ötesi: Metaverse’ başlığıyla yazılım konusunda sunumlar yapıldı. 
İkinci oturumda ‘Eğitimde teknoloji entegrasyonu’ konusunda tartışmalar yürütüldü.
Üçüncü oturumda ise eğitmen Dilek Şen Sertkaya tarafından ‘Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimi’ ile ilgili bilgiler aktarıldı.
Dördüncü ve son oturumda eğitmen Furkan Sidal, ‘Bilgi güvenliği Farkındalık Eğitimi’ konusunda sunum yaptı.  
Zirve plaket sunumlarıyla son buldu.
Haber: Adil Harmancı