Yağışlar ve destek açıklamaları pancar üreticisini cesaretlendirdi;

Van’da Erciş Şeker Fabrikası için pancar üretimi gerçekleştiren çiftçiler, pancara yapılan destek açıklaması ve kış mevsiminin yağışlı geçmesi ile birlikte hareketlendi. 2021 yılındaki kuraklığı gerekçe göstererek, uzun süred

TARIM VE HAYVANCILIK 28.01.2022 11:08:35 0
Yağışlar ve destek açıklamaları pancar üreticisini cesaretlendirdi;
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kuraklık nedeniyle 2021 yılını zararla kapatan Van’daki pancar üreticileri her yıl Erciş Şeker Fabrika ile Kasım ayında taahhüt işlemlerini tamamlarken, üreticilerin büyük bir kısmı 2022 sezonu için bu ayda taahhüt başvurusunda bulunmadı. 
Kasım ayında taahhüt başvurusunda bulunmayan şeker pancarı üreticisinin Aralık ayında da başvurmaması dikkat çekti.

PANCARA DESTEK AÇIKLAMASI 

Ancak bu arada 2022 sezonu için pancar üreticisini cesaretlendiren iki gelişme oldu. 
Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yapılan Kabine toplantısında pancar üreticilerine yapılan desteği açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı ardından yaptığı açıklamada, “Pancar üreticilerimize verilecek avans, kota tamamlama primi ve kota bedellerinde yüzde 100’e varan oranlarda artış yaptık. Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık. Böylece prim ve kota desteği ile birlikte önümüzdeki dönem için üreticilerimize ton başına 875 liralık bir pancar bedeli ortaya çıkıyor. Hasat döneminde bu rakamlar tekrar değerlendirilecektir. Çiftçilerimizi desteklemek için 2022 hasat döneminde imkânlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz.” dedi.

KAR YAĞIŞI AYRI BİR UMUT OLDU

Bir diğer gelişme ise, Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da Aralık ve Ocak ayının yağışlı geçmesi oldu.
2021 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle 2022 yılına soğuk bakan ve üretim yapmayı düşünmeyen pancar üreticisi için halen süren yağışlı durum ayrı bir umut oluşturdu. 
Uzmanlar da yaptıkları açıklamalarda, kar yağışının 2022 sezonu için pancar üretimini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

TAAHHÜTLER BAŞLADI

Bu her iki gelişmenin üreticiye cesaret sağladığı ve Ocak ayına kadar taahhütlerini yapmayan pancar üreticilerinin, Ocak ayı başlarında tekrar fabrikanın ilgili şubelerine başvurarak taahhütlerini yapmaya başladığı belirtildi.
Taahhüt başvurularının bu ayın sonuna kadar yapılabileceği öğrenildi.

Özel Haber: Adil HARMANCI