Van’da küçükbaş hayvan sayısında yüzde 17 artış oldu

Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2020 yılında küçükbaş hayvan sayısında yüzde 17 artış olduğu belirtildi. Müdürlük, küpe affı konusunda da çiftçilere kayıt başvurusunda bulunma çağrısı yapt

TARIM VE HAYVANCILIK 16.02.2021 11:23:08 0
Van’da küçükbaş hayvan sayısında yüzde 17 artış oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye genelinde küçükbaş hayvan üreticiliğinde uzun süredir başı çeken Van, 2020 yılında da sıralamayı bozmadı ve hayvan sayısı artış oranında başı çeken il oldu.

YÜZDE 17 ARTIŞ

Van’daki küçükbaş hayvan üreticiliğiyle ilgili bilgiler Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü resmi sitesinde yayınlandı.
Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, küçükbaş hayvan sayısında 2020 yılında yüzde 17 oranında bir artış gerçekleştiği belirtildi.

VAN BİRİNCİ SIRADA

Van’ın Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısıyla birinci sırada olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“2020 yılında küçükbaş hayvan varlığımız 3 milyon 166 bin 236 oldu. Bu alanda Türkiye'de birinci sıradayız. Bir önceki yıla göre küçükbaş hayvan sayımız 17 artış gösterdi.”

KÜPE AFFI AÇIKLAMASI

Müdürlük tarafından küpe affına ilişkin de bir açıklama yapıldı. 
28 Kasım 2020 tarihli ve 31318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile büyük ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınma sürelerinin uzatıldığı belirtilen açıklamada, yönetmelik hükümlerine uygun olarak tanımlanmayan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara 31.08.2021 tarihine kadar herhangi bir ceza bedeli ödenmeden küpe takılabileceği belirtildi.

ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI 

Küpe işlemlerini yapmaları için çiftçilere çağrı yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Van İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunun almış olduğu 2021/1 sayılı kararı ile ilimizin coğrafi yapısı, covit-19 pandemisi, personel ve araç durumu, iklim şartları, doğal afet, idare kaynaklı gecikmeler veya mücbir sebepler nedeniyle yönetmelik hükümlerine uygun olarak küpelenmeyen hayvanların yeniden küpelenmesine imkan sağlanmıştır. Bu kapsamda yönetmelik hükümlerine uygun olarak tanımlanmayan sığır cinsi hayvanların 6 aylık tanımlama süresine bakılmaksızın, koyun ve keçi türü hayvanların ise 12 aylık tanımlama süresine bakılmaksızın ve bu hayvanların annelerinin bireysel tanımlama numarası aranmaksızın 31.08.2021 tarihine kadar herhangi bir ceza bedeli ödenmeden tanımlamaları (küpelemeleri) yapılabilecektir. Küpe affından yararlanmak isteyen yetiştiricilerimizin 31 Ağustos 2021 tarihine kadar 2021 programı kapsamında mahallelerinde aşı ve kimliklendirme çalışması yapan Veteriner Sağlık Personelimize bildirmeleri veya ilgili İlçe Müdürlüğümüze dilekçe ile başvurmaları halinde hayvanlarına kimliklendirme yapılacaktır.”

Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi