Van’da ekilen mısırlar silaj makineleri ile biçiliyor

Van’daki çiftçiler, hayvanlarının kış aylarında kaba yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri mısırları silaj makineleri ile biçmeye başladı.

TARIM VE HAYVANCILIK 26.08.2020 15:55:37 0
Van’da ekilen mısırlar silaj makineleri ile biçiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın Edremit İlçesi’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, dekara ortalama 4 ile 6 ton ürün aldıkları silajlık mısırda ilk hasadı yaptı. Köprüler Mahallesinde gerçekleştirilen hasada, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çağatay Mirahmetoğlu, Tuşba Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

“ÇİFTÇİLER TARAFINDAN DESTEKLENİYOR”

  Van’ Edremit ilçesinde ağustos sonlarındaki hasat için ekimler nisan ayının ortasında yapıldı. Tarımda makineleşmenin etkisiyle artık silajlık mısırlar da büyük makinelerle hasat ediliyor.

Boyları 3 metreyi aşan mısırlar, hasat makinesinden biçildikten sonra ya bozulmasın diye paketleniyor ya da kamyonlarla hayvan çiftliklerine gönderiliyor. Çiftliklerdeki çukurlara atılan mısırlar, besin değerleri yüksek olduğu için kış aylarında hayvanların yem ihtiyacını karşılıyor. Bu da hayvanda et ve süt veriminin yüksek olmasını sağlıyor. Bu yöntem özellikle yem maliyetlerini düşürdüğü için çiftçiler tarafından destekleniyor.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE: ÇİFTÇİLERİMİZ SİLAJLIK MISIR EKİMİNE RAĞBET GÖSTERSİN

   Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Edremit’te bu yıl ekilen silajlık mısırın bütün Van’a ve bölgedeki illere örnek olması gerektiğini söyledi.

   Silajlık mısırın besin değeri bakımından yüksek olduğunu ve bu ürünün hayvanın et ve süt verimine büyük katkı sunduğunu aktaran Başkan Özgökçe, “Verimli bir besicilik yapmanın en önemli şartlarından biri hayvanların dengeli beslenmesidir. Yeşil ve suca zengin bitkilerle beslenen hayvanların besi ve süt değerleri de yüksek olur. Besiciler hayvanlarını yeterli besleyebilmek için bitkiyi yeşil ve taze tutan silaj yem tercih etmekte. Silaj yem, yeşil yemlerin havasız ortamlarda sıkıştırılarak turşulaştırılmasıyla elde edilen bir yemdir. Silaj yem elde edilirken bitkilerin vitamin değerleri azalmamakta ve uzun süre tazeliğini korumakta. Batman’dan ilimize gelip silajlık mısır, tane mısır eken çiftçi kardeşimiz Selahattin Bey’e teşekkür ediyorum. Umarım bölgemizde önder çiftçiler başta olmak üzere tüm çiftçilerimiz silajlık mısır ekimine daha çok rağbet gösterir” dedi.