Van’da Bireysel Sulama Sistemleri destekleme başvuruları başladı

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü %50 hibe destekli bireysel sulama sistemleri başvurularının başladığını duyurdu. Yapılan bilgilendirmede başvuruların 30 Mart 2021 tarihine kadar Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yapılabilece

TARIM VE HAYVANCILIK 3.03.2021 10:28:00 0
Van’da Bireysel Sulama Sistemleri destekleme başvuruları başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bireysel sulama sistemlerinin destekleme başvuruları başladığını duyurdu. Modern sulama sistemleri kurulmasına ilişkin yatırımlarda hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50'sine destek sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını ve kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Bu kapsamda, tarla içi damla, mikro yağmurlama, yüzey altı damla sulama ile yağmurlama sulama, lineer veya center pivot sulama, tamburlu sulama, güneş enerjili sulama sistemlerinin kurulmasına yönelik yatırımlar desteklenecek. Bakanlık tarafından oluşturulan güncel Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olmak şartıyla belirtilen yatırım konularında başvuru yapılabilecek.

“MODERN BİREYSEL SULAMA SİSTEMLERİ İÇİN 5 YIL HİBE DESTEĞİ VERİLECEK”

Konuyla ilgili Vanlı çiftçilere çağrıda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Tarımsal faaliyetlerde modern basınçlı bireysel sulama sistemleri kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla 1 milyon TL’ye kadar sulama yatırımına %50 hibe desteği verilecek. Başvurular 01 Mart itibariyle 30 gün içinde yapılabilecek. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (No: 2021/7) 25 Şubat 2021 Tarihli ve 31406 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Modern Bireysel Sulama Sistemleri için 5 yıl Hibe Desteği verilecek. Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkartılan Tebliğ, 30/1/2021 – 31/12/2025 tarihleri arasında, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor” ifadelerine yer verildi.

YATIRIM KONULARI

Program, tarla içi damla sulama sistemi kurulması, tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, lineer veya center pivot sulama sistemi kurulması, tamburlu sulama sistemi kurulması, güneş enerjili sulama sistemi kurulması olmak üzere yedi adet yatırım konusunda, tüm illerde uygulanacak. Bakanlık tarafından oluşturulan güncel Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmak şartıyla, başvuru sahibi belirtilen yatırım konularında başvuru yapabilecek. Başvurularının kabul edilmesi halinde; hibeye esas mal alım tutarının %50'si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı, referans fiyat farkını ve toplam mal alım tutarına ait KDV'nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü olacaklar.

HİBE DESTEĞİ TUTARI VE ORANI

Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50'sine hibe yoluyla destek verilecek. Hibeye esas mal alım tutarı 1.000.000-TL'yi geçemeyecek. Mal alım bedellerinin, bu miktarı aşması durumunda, aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacak. Başvuruları kabul edilen başvuru sahipleri, değerlendirme sonuçlarının il müdürlüğü internet sitesinde ve duyuru panolarında yayımlanmasının son gününden itibaren on gün içerisinde, il müdürlüğü ile hibe sözleşmesi imzalamak zorunda olacaklar. Süresi içerisinde hibe sözleşmesi imzalamayan başvuru sahipleri hibe desteğinden yararlandırılmayacaklar.