Tuşba Ziraat Odası: Tarım en önemli sektörler arasındadır

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yapan Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, tarımın en önemli sektörler arasında her zaman yerini aldığını belirterek; "Tarıma ve tarımsal üretimd

TARIM VE HAYVANCILIK 14.05.2019 12:30:22 0
Tuşba Ziraat Odası: Tarım en önemli sektörler arasındadır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası: Tarım en önemli  sektörler arasındadır

Bugün, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü. 
Gün dolayısıyla birçok yerde çeşitli açıklamalar ve etkinlikler yapılarak, çiftçilerin sorunlarına dikkat çekeliyor.
Van’da da, gün dolayısıyla açıklama yapan Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, bu konudaki görüşlerini gazetemize değerlendirdi.

TARIMIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Ekonomik yaşamda tarımın önemine değinen Özgökçe, şunları söyledi:
“14 Mayıs bütün dünyada ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de bu önemli gün kutlanmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemiz ve ilimizde de çiftçilerimizin sorunları ve sıkıntıları elbette vardır. Hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretiminde tarım en temel unsurdur. Dünya üzerinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hiç birisi tarımı göz ardı ederek kalkınmamışlardır. Tarım arazilerimizi koruyarak geleceğimizi garanti altına almalıyız. Tarım en önemli sektörler arasında her zaman yerini almıştır. Ülkemizde de tarıma ve tarımsal üretimde çalışan çiftçilerimize gereken değer verilmelidir.”

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLANDI
Çiftçilerin artan maliyetler karşısında zor günler yaşadıklarını ifade eden Özgökçe, şöyle devam etti:
“Son bir iki yıldır çiftçilerimiz artan mazot,  gübre, ilaç, yem, tarım alet ekipmanı vb. maliyetler karşısında oldukça zor günler geçirmektedirler. Bu yüksek maliyetlerle üretime devam etmek oldukça zordur. Acilen çiftçilere bu yüksek maliyetler karşısında eylem planları hazırlanmalı, çiftçilerin ayakta durmaları ve tarımın sürekliliği için mevcut hibe ve teşvik paketlerine ek olarak yeni hibe ve teşvik programları uygulamaya konulmalıdır. Beslenmemizi sağlayan, bizi aç bırakmayan, bütün zor şartlarda yağmur, çamur demeden çalışan çiftçilerimizin, emekçilerimizin alın terlerine saygı duyulmalı ve gereken önem verilmelidir. Çiftçilerimiz alın terlerinin karşılığını çoğu zaman alamamaktadırlar. Tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerimizin geçimlerini yapacak kadar para kazanmalıdırlar. Bu imkânlar sağlanmalıdır.”

ÇİFTÇİLERİN GÜNÜNÜ KUTLADI
Çiftçilerin gününü kutlayan Özgökçe, şunları kaydetti:
“Son yıllarda dünyada stratejik değeri daha iyi anlaşılan tarım sektörünün en zor şartlarda çok büyük emekler vererek üretim yapan değerli çiftçilerimizin sayesinde ülkemizin ekonomik büyüme sağladığı bilinmektedir. Tarım sektörü ülkemiz ekonomisinin en önemli temel taşlarındandır. Tarım sektörü önemli sayıda istihdam da sağlamaktadır. İlimizde çiftçilik yapmak oldukça zor olmasına rağmen Vanlı çiftçilerimiz küçükbaş hayvan üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Bu da bizi gururlandırmaktadır. Çiftçilerimizin toplumsal yapı ve ülke ekonomisinin içerisindeki yeri ve rolü çok önemlidir. Bu aşamada çiftçilerin yaşadığı sorunlara yönelik uzun vadeli çözümlerin üretilmesi gerekmektedir. Bu vesileyle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde, ilimizin kalkınmasında önemli rolü olan ve nasırlı elleriyle toprağa hayat veren tüm çiftçi kardeşlerimin bu anlamlı gününü kutlar, bol, bereketli bir yıl geçirmelerini dilerim.” 
Özel Haber:Adil HARMANCI                                 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: