Tuşba Ziraat Odası: ‘Mutlaka sulu tarıma geçilmelidir’

Van Tuşba Ziraat Odası tarafından sahada yapılan incelemeler ışığında, iklim değişikliği nedeniyle bundan sonra izlenmesi gereken yol hakkında ve Van özelinde tarım alanında yaşanan problemlerle ilgili olarak bir rapor hazırlandı.

TARIM VE HAYVANCILIK 23.08.2021 09:33:05 0
Tuşba Ziraat Odası: ‘Mutlaka sulu tarıma geçilmelidir’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe ve oda bünyesinde çalışma yapan Tarım Uzmanları bu yıl ciddi bir kuraklık yaşanan Van’da farklı bölgelerdeki tarım alanlarında yer alan kanal, gölet, baraj ve kaynak suyu varlığı konusunda incelemelerde bulundu, çiftçilerin taleplerini dinledi.
Aynı zamanda DSİ Bölge Müdürlüğünden de bilgiler alınarak bir rapor oluşturuldu.

“SULU TARIMINA GEÇİLMELİ” 
Raporda, yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekildi ve bundan böyle ona göre önlem alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Suların etkin kullanılarak sulu tarıma geçilmesi, aynı zamanda su israfının önlenmesi için de önlem alınması gerektiği ifade edilen raporda, “Yeraltı ve yerüstü sularının etkin kullanımı sağlanarak ilimizde sulama yapılmayan ve sulamaya elverişli olan tarım alanlarında mutlaka sulu tarıma geçilmelidir. Yaşanan iklim değişiklikleri, yaşanan kuraklıklar nedeniyle suya olan ihtiyaçlar da her geçen gün artmaktadır. Su israfları önlenmelidir. Sulama suyunun kapalı yollarla taşınması hem suda yaşanan kayıpları önleyecek hem de ekonomik kullanımı sağlayacaktır” değerlendirmesi yapıldı.

“PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Raporda, DSİ Bölge Müdürlüğünün yatırım programına ilişkin bilgilere de yer verildi.
Müdürlüğün, yatırım programına alınması ve ihalelerinin yapılması için Van’daki birçok sulama göleti ve barajla ilgili Ankara’ya bilgi gönderdiği belirtilen raporda, Gevaş, Tuşba, Özalp ve İpekyolu ilçelerindeki göletlerin isimleri verilerek, “Bu yukarıda saydığımız projeler bir an evvel hayata geçirilmelidir. Sulama yatırımları bitirilmediği taktirde tarımda istenilen hedeflere ulaşma şansımız yoktur. Sulama yapılmadığından dolayı katma değeri yüksek ürün yetiştirmek imkânsızdır.” tespitinde bulunuldu.

“TARIMSAL ALANIN ANCAK 3’TE 1’İ SULANABİLİYOR”

Raporda, Van’da işlenen tarım alanı ile sulanabilen ancak sulanamayan alanların çapına ilişkin dikkat çekici bilgiler yer aldı.
“Bunun için yeni sulama projelerine ihtiyaç vardır” denilen raporda, işlenen tarım alanı ve sulanan alanla ilgili şu bilgiler yer aldı:
“İlimizde işlenen tarım alanı; 3 milyon 523 bin 243 dekar. Ekonomik olarak sulanabilen ancak sulanamayan, 2 milyon 31 bin 231 dekar. Sulanan tarımsal alan, 1 milyon 53 bin 24 dekar.”

SULAMA ÜCRETLERİNDE DÜZENLEME ÖNERİSİ
Tuşba Ziraat Odası’nın hazırladığı raporda, sulama giderlerine de yer verildi.
Ücretlerin çiftçiyi zorda bıraktığına dikkat çekilen raporda, şöyle denildi:
“DSİ kontrolünde verilen tarımsal sulama suyu ve Sulama Birlikleri tarafından verilen sulama suyunun dekar başına 2021 yılı için sulama ücreti 27 TL ile 45 TL arasında değişmektedir. İlimizin coğrafi durumu, ekonomik durumu, bir yılda alınan ürün adedi ve iklim şartları göz önüne alındığında bu ücretin çok yüksek olduğu görülmektedir. Sulamada kullanılan elektriğin KW saat ücretlerinde yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Su ücretleri çiftçinin ödeyebileceği makul fiyatlara çekilmelidir. Çiftçi bütün bu giderlerin altında ezilmektedir.”

VAN’DA KURUYAN SULAR

İklim değişikliği nedeniyle Van’da bazı alanlarda suların kuruduğuna işaret edilen raporda, “Dünyada yaşanan küresel ısınmadan dolayı iklimler her yıl biraz daha değişmektedir. Yani kuraklık artmaktadır. Saray ilçemizde derinliği 18 metre ve uzunluğu 6 kilometre olan Değirmi göleti kuraklıktan dolayı kurumuştur. Yine Saray ilçemizde Tuz göleti de kurumuştur. İlimizde buna benzer çok sayıda gölet, küçük akarsular, yer altı kaynakları ve dereler tamamen kurumuştur. Suya olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bunun için suyun tasarruflu kullanılması gerekmektedir. Ülkemizde suyun kullanımı konusunda yeni yasalar çıkarılmalıdır.”

NE TÜR ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Suyun tasarruflu kullanımı ve destekler konusunda alınacak önlemlerle ilgili önerilerin yer aldığı raporda, şu başlıklar öne çıktı:
“1-Basınçlı sulama desteği 50’den 75’e çıkarılsın,
2-DSİ mevzuatında kolaylıklar sağlansın,
3-Güneş enerjisi sistemleri destekleri 40’tan 60’lar seviyelerine çıkarılsın,
4-Tarım Bakanlığı bölgelere uyumlu ve dayanıklı tohum temininde çiftçilere yardımcı olmalıdır.   
5-İlimizde ormanlık alanlar çok azdır, 2 civarındadır. Ormanlık alanlar artırılmalıdır. 
6-Çiftçilere en az 50 sondaj desteği sağlanmalı, sondaj suyundan ücret alınmamalıdır. 
7-Tarımsal sulama ücretlerinin düşürülmesi vb.
8-Tarımsal suyun kapalı sistemlerle iletimi sağlanmalıdır.”

SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ

Raporun sonuç bölümünde, şu genel değerlendirme yapıldı:
“Sulama yatırımlarının tamamlanması ile birlikte yetiştirilen bitki çeşitleri artacak ve katma değeri yüksek olan alternatif ürün yetiştiriciliğine geçilecektir. İlimiz su bakımından zengin değildir. Mevcut bulunan su kaynakları korunmalıdır. Suyun ekonomik kullanılması için mevcut kanalların, göletlerin, arkların ve barajların bakımlarının her yıl düzenli olarak yapılması şarttır.”


Özel haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi