Tuşba Ziraat Odası: Bitki boyu A4 kağıdını geçmiyor

Tuşba Ziraat Odası tarafından Van’da yaşanan kuraklıkla ilgili olarak rapor hazırlandı. Raporda, “Buğday ve arpada kardeşlenme zayıf bitki boyu kısa kalmıştır. Bitki boyu A4 kağıdını geçmemektedir.” tespiti yapıldı.

TARIM VE HAYVANCILIK 2.06.2021 09:54:04 0
Tuşba Ziraat Odası: Bitki boyu A4 kağıdını geçmiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanları Tuşba ve İpekyolu ilçeleri ardından Edremit ilçesinde de kırsal alandaki Köşk, Çiçekli, Andaç, Engilsu, Köprüler, Akın, Doğanlar, Elmalık, Yeni Cami ve Edremit merkez mahallelerinde arazi çalışmaları gerçekleştirdi.
Tarım danışmanları çiftçilere hem zararlılar hem de sulama konusunda bilgilendirmelerde bulunurken aynı zamanda arazi ve ekin durumunu yansıtan görüntüler de aldı. 

RAPOR OLUŞTURULDU

Uzman tarım danışmanlarının aldığı görüntüler ve edindiği bilgiler ışığında oda tarafından kuraklıkla ilgili rapor oluşturuldu.
Rapor, Tuşba Ziraat Odası’nın internet sayfasında paylaşıldı.

YÜZDE 50-60 ARASI KURAKLIK

Hububat ve yem bitkilerinin pozisyonuna dikkat çekilen raporda, “Tuşba Ziraat Odasının yaptığı saha çalışmalarında, muhtarlarla yapılan görüşmeler ve çiftçilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda ilimizde yaklaşık olarak yüzde 50- yüzde 60 arasında hububatta ve yem bitkilerinde bir kuraklık yaşanmaktadır.” denildi. 

“BİTKİ BOYU BİÇİLMEYECEK DURUMDA”

Yaşanan kuraklık nedeniyle bitki boyunun çok kısa kaldığı belirtilen raporda, “Buğday ve arpada kardeşlenme zayıf, bitki boyu kısa kalmıştır. Bitki boyu resimlerde de görüldüğü gibi A4 kağıdını geçmemektedir. Biçerdöverlerle biçilmeyecek durumdadır. Buğday ve arpada başaklanma başlamış ve bundan sonra da yağış olsa bile faydası olmayacaktır.” bilgisine yer verildi. 

“ÇİMLENME ORANI DÜŞÜK”

Raporda, yem bitkilerine ilişkin olarak da şu bilgiler aktarıldı: 
“Yem bitkilerinde ise yeni ekimlerde çimlenme oranı çok düşük kalmıştır. Kuru tarım yapılan alanlarda dekara verim düşecek, sulu tarım yapılan alanalarda barajlarda yeteri kadar su olamadığından ancak bir defa sulama yapılabilir buralarda verim kaybı yaşanacaktır. Şeker pancarı ekilen alanlarda da yeteri kadar sulama yapılamayacağından ürün kaybı yaşanacaktır. Pancardaki şeker oranı düşük kalacaktır.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi