'Sulak alanlar mutlaka korunmalıdır'

Vangölü Aktivistleri Derneği, başlattığı sosyal medya çalışmasında, ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ne dikkat çekti. Dernek, sokak alanların mutlaka korunması gerektiğinin altını çizdi.

TARIM VE HAYVANCILIK 2.02.2022 18:01:10 0
'Sulak alanlar mutlaka korunmalıdır'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her hafta Van’a ve havzaya ait bir değere ve günün anlamına ilişkin sosyal medyada farkındalık çalışması gerçekleştiren Vangölü Aktivistleri Derneği, bu hafta ‘2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’ dolayısıyla sulak alanlara dikkat çeken paylaşım yaptı.

Dernek üyeleri, doğaseverler ve çok sayıda kullanıcı, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımla farkındalık etkinliğinin yaygınlaşmasına destek verdi. 

"KORUNMALIDIR"

Sulak alanların korunması gerektiği ifade edilen paylaşımda, “Doğal yaşamın en temel gereksinimlerini sulak alanlar karşılamaktadır. Tüm canlı ekosistemine katkısı olduğu için bu alanların mutlaka korunması gerekmektedir.” denildi.

SULAK ALANLARIN ÖNEMİ

Sulak alanların yaşamımızdaki yerine ve önemine vurgu yapılan paylaşım değerlendirmesinde, “Sulak alanların çevreye ve topluma çok önemli katkıları vardır. Balıklar, su kuşları ve diğer vahşi yaşam için kritik bir yaşam alanı sunarlar, kirli suları arındırırlar ve sel ve fırtınaların yıkıcı gücünü kontrol etmeye yardımcı olurlar.” bilgisine yer verildi. 

YARATTIĞI FIRSATLAR

Sulak alanların insan ve diğer canlılara sunduğu fırsatların da olduğu belirtilen paylaşımda, şunlar aktarıldı:

“Fotoğrafçılık ve doğal yaşamı gözlemleme gibi çok çeşitli rekreasyon fırsatları sunmaktadır. Sulak alanlar, su ortamlarına benzersiz şekilde adapte olmuş birçok amfibi, sürüngen, kuş ve memeli türü için yaşam alanı sağlar, sulak alanlar genellikle yiyecek ve barınak için kullanır. Sulak alanlar, birçok göçmen kuş türü için özellikle hayati öneme sahiptir. Bu alanlar tüm canlılar için çok önemlidir. Mutlaka korunmalıdır.”

Haber: Adil HARMANCI