Süer: Yüzde 10’luk teşvik sayesinde pancar daha çok kazandırıyor

Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Nayif Süer, A kotası pancar birim fiyatının yüzde 10'u oranında ilave pancar üretim teşvik priminin verilmesinin önemine değinerek, “Doğuya özel %10 prim desteği ile şimdi pancar daha çok kazand

TARIM VE HAYVANCILIK 18.02.2020 11:15:35 0
Süer: Yüzde 10’luk teşvik sayesinde pancar daha çok kazandırıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Erciş Şeker Fabrikası’nın bu yıl şeker ekecek üreticilerimize ton başına net 300 TL ilave olarak %10 daha (30 TL) prim desteği verecek.

    2020 yılı için firesi düşürülmüş yüzde 16 polar şeker ihtiva eden net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım avans fiyatı, 300 TL’dir. 16 polar değerden sonra her bir puan için 18.75 kr ilaveten para ödenir. Van gölü havzası ortalama şeker varlığı 16 ile 21 arası değişmektedir. Yaklaşık değer yüzde 18 civarındadır.

   Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Ticaret Borsası (VANTB) Başkanı Nayif Süer, A kotası pancar birim fiyatının yüzde 10'u oranında ilave pancar üretim teşvik primi verileceğini duyurdu.

   Süer, ortak çalışmaları neticesinde daha önce uygulanan 40 bin tonluk üretim kotasının 80 bin tona çıkartılmasının çiftçiler için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

   Göreve geldikleri ilk andan itibaren müşterek çalışma ve aklı önemseyerek kurum, kuruluş ve STK’lar ile sık sık bir araya geldiklerini vurgulayan Başkan Süer, bölgenin ancak çok çalışma ve üretimle kalkınabileceğini, alternatif ürün yetiştiriciliği ve devletimizin şeker fabrikalarına tanıdığı imtiyazlarla çiftçinin ekimden önce ne kazanacağını bildiğini belirtti. 

   Çiftçilere gübre, tohum, ekim, sulama, ilaç, çapa, söküm avansı ile nakliye avantajı sunulduğunu da belirten Başkan Süer, hayvancılıkla uğraşan üreticilere verilen ürünün % 17 si oranında küspe ücretsiz veriliyor. Küspe ihtiyacı olmayan üreticilere ise ton başına 2019 yılında uygulanan 90 TL’lik fiyat uygulanarak ek bir fırsat sağlandığına dikkat çekti.

   “DAHA FAZLA EKİM OLMALI”

   Daha fazla ekim olması gerektiğini belirten Süer, ‘Yüzde 10'luk pancar üretim teşvik priminin kalıcı olarak devam etmesi için fazla ekim yapılması lazım. Yeteri kadar ekim ve üretim olmaması durumunda bu teşvik primi sonraki yıllarda kaldırılabilir. Ayrıca üreticilerimizin küspe bedeli, şirketin ekonomik durumuna göre Mayıs veya Haziran ayı sonu itibariyle nakit olarak ödenecek. Çiftçilerimiz prim desteği ile ilgili ayrıntılı bilgiye Erciş Şeker Fabrikasından ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.