Son 32 yılın rekoru kırıldı

Van Erciş Şeker Fabrikası’nda 2020 yılında işlenen pancar miktarı ile son 32 yılın rekoru kırılırken, fabrika mühendislerinden Necmettin Yılmaz, 2021 yılında da yeni bir rekor hedefiyle çiftçiye yönelik bilgilendirme ve taahhüt kayd?

TARIM VE HAYVANCILIK 19.01.2021 11:43:21 0
Son 32 yılın rekoru kırıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2020 yılında fabrikayla sözleşmeli olan üreticilerin ürettiği 220 bin ton şeker pancarının 200 bin tonu işlenerek şekere dönüştürüldü. 
Yetkililer, bu rakamın son 32 yılın en yüksek rakamı olduğunu ve 2020 sezonunda büyük bir rekora imza atıldığını ifade etti. 
Kırılan rekor ise, üreticiden iyi bir taahhüt alınmasına ve iyi bir ekim gerçekleştirilmesine bağlandı.  

BİLGİLENDİRME VE TAAHHÜT KAYDI

Fabrika bünyesinde faaliyet gösteren mühendisler, 2021 yılı sezonunda gerçekleştirilecek üretim için hazırlıklarını şimdiden başlattı. 
Fabrika mühendislerinden Necmettin Yılmaz, mahalle mahalle dolaşarak bilgilendirme ve taahhüt kaydı işlemlerini yürüttüklerini söyledi.
Yılmaz, şu bilgileri verdi:
“Bilgilendirme çalışmalarımızı sürekli yapıyoruz. Geçen sene 40 bin kilometre yol yapmıştık. Köy köy, mahalle mahalle dolaşıyoruz, bazen 4 köyü bir araya getiriyoruz. Ziyaretlerimizi bitirdik, şimdi yeniden devam ettireceğiz. Hem taahhüt alıyoruz hem ilk başta bilgilendirmemizi yapıyoruz. Getirisi budur, götürüsü budur, kazancı budur diye. Yani artısını eksisini anlatıyoruz, ondan sonra yazmak isteyenler gelip yazıyorlar.” 

‘PANCAR İÇİN YAĞMUR ÖNEMLİ’

Bu yıl yaşanan kuraklığın nispeten pancar üretimini etkileyeceğini belirten Yılmaz, “Kuraklık böyle giderse biraz etkilenir. Kar değil de yağmur önemlidir pancar için. Ama belli olmaz, 2018’de ben bunu gördüm, önce yağmadı ama bahar aylarında çok yoğun yağdı, her yeri sel götürdü. O nedenle ilerisi ne olur bilinmez ama yağmur pancar ekiciliği için çok önemli.” dedi.

SU VE ELEKTRİK KONUSU 

Bazı fabrika çalışanları da pancar üreticileri için su ve elektrik sorununa dikkat çekti.  
Sulama kanallarında yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçilerin daha çok sondaj suyu kullandıklarını bunun için de ciddi bir elektrik maliyetinin ortaya çıktığını belirten çalışanlar, “Sulama birliklerinin biraz daha gayret içinde olması gerekiyor. Su kanallarıyla ilgili sorunların giderilmesi gerekiyor. Elektrik konusunda da tarım yapanların büyük bir kısmı sondaj suyu kullanmak zorunda ve önemli bir elektrik giderleri söz konusu. Pandemi şartları da gözetilerek elektrik kurumunun fiyatlama konusunda çiftçiye destek çıkması gerekiyor.” diye konuştu. 

FABRİKAYA PANCAR YETİŞTİREN BÖLGELER

Erciş Şeker Fabrikası’na, Van merkez Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçeleri ile Erciş, Gürpınar, Muradiye, Gevaş ilçeleri, Bitlis’in Tatvan, Adilcevaz, Ahlat ilçeleri ve Ağrı’nın Patnos ilçelerinde şeker pancarı üretimi gerçekleştiriliyor. 
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi