Pancar üreticisinin başı dertte!

Erciş Şeker Fabrikası’na şeker pancarı sağlayan Erciş ve Bitlis’in Ahlat ilçelerinde tarlalardaki ürünlerde yaprak kurdu türediği ve Ahlat’ta 3 bin dekar dolayında şeker pancarının tahrip olduğu, Erciş’te ayrıca intaş sorunu da

TARIM VE HAYVANCILIK 12.06.2019 00:04:47 0
Pancar üreticisinin başı dertte!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gevaş, Erciş, Gürpınar, Muradiye gibi Van ilçeleri ile Bitlis’e bağlı Ahlat, Adilcevaz ve Ağrı’ya bağlı Patnos ilçelerinde binlerce çiftçi geçimini şeker pancarı üreticiliği yaparak sağlıyor.

Çiftçiler ürünlerini, kota üzerinden yapılan anlaşma çerçevesinde sezon sonunda Erciş Şeker Fabrikası’na teslim ediyor.

BU SENE SIKINTILAR VAR

Pancar üreticisi her sene olduğu gibi bu sezon da ekim ve çapa işlerini tamamladı.

Ancak bu sene, beklenmedik birtakım sorunlar da pancar üreticisini hazırlıksız yakaladı.

Tarlalarda, pancarın en büyük düşmanı olan yaprak kurdu türediği belirtildi.

AHLAT’TA 3 BİN DÖNÜM TAHRİP OLDU

Erciş Şeker Fabrikası bünyesinde, teknik konularla ilgili olarak üreticilerin sorunlarına çözüm bulmakla yetkili olan mühendislerin gazetemize yaptıkları açıklamaya göre, Erciş Şeker Fabrikası’na pancarın büyük bir bölümünün sağlandığı Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaprak kurdu, 3 bin dönüm dolayında şeker pancarını tahrip etti.

ERCİŞ’TE İNTAŞ SORUNU VAR

Erciş’te de yaprak kurdunun türediğini ancak net zararı tespit edemediklerini belirten fabrika mühendisleri, durumu öğrenir öğrenmez, ilgili birimlerin harekete geçerek hem Erciş’te, hem Ahlat’ta ilaçlama faaliyetine başladığını ifade etti.

Erciş’te ayrıca intaş sorunu da yaşandığı, pancar tohumunun çıkışında eksiklik olduğu belirtildi. 

VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ

Erciş ilçesinde kotanın 48.000 ton olduğunu ifade eden yetkililer, yaşanan intaş ve yaprak kurdu gibi sorunlar nedeniyle sezon sonunda verimin 20-25.000 ton dolayında olacağını tahmin ediyor. 

SICAKLAR ETKİLİ OLDU

Yaprak kurdunun her yıl olabileceği ancak bu yıl beklentilerin çok üzerinde olduğunu belirten yetkililer, bunun en büyük nedeninin, ani bastıran sıcaklar olduğunu söyledi.

Yetkililer, “Yaprak kurdu sıcağı sever, geçen yıl bu dönem daha serin ve yağışlı geçti, ama bu sene sıcaklar aniden artınca kurtlar türedi ve bir gecede bir tarlayı tahrip edebiliyorlar, sonra da kelebeğe dönüşüp uçup gidiyorlar.” diye konuştu.

Fabrikanın ilgili mühendisleri, yaprak kurdunu önceden tahmin etmenin de mümkün olmadığını kaydetti.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi