Özgökçe: Şeker Pancarı üreticisinin taşıma sorunu var

Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Erciş Şeker Fabrikası için pancar üreten çiftçinin taşıma ücretiyle ilgili itirazlarının olduğunu belirterek, çözüm üretilmesi için ilgili yerlere yazı yazdıklarını söyledi.

TARIM VE HAYVANCILIK 21.10.2020 11:40:09 0
Özgökçe: Şeker Pancarı üreticisinin taşıma sorunu var
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikası için üretilen pancarın bugünlerde sökümü gerçekleştiriliyor, bir süre sonra ise, sökülen pancarlar fabrikaya taşınacak.

FABRİKA FİYAT BELİRLEDİ

Edinilen bilgilere göre, Erciş Şeker Fabrikası, taşımayla ilgili olarak ücret belirleme yoluna gitti.
137 kilometre uzaklıktaki Abalı Mahallesinden taşıma ücretin ton başına 31 TL olmak üzere 25 ton için 776 TL, 74 kilometre uzaklıktaki Tevekli mahallesinden ise ton başına 22,82 TL olmak üzere 570 TL olarak belirlendi.  

ZİRAAT ODALARI ARAŞTIRDI

Fabrika tarafından taşıma ücretlerinin askıya çıkarılması ardından üreticiler ziraat odalarına başvurarak belirlenen taşıma ücretlerine itirazlarının olduğunu söyledi. 
Bunun üzerine Tuşba Ziraat Odası bir araştırma yaptı, ardından araştırmada, 74 kilometre uzaklıktaki bir yerden 570 TL’ye taşımanın mümkün olamayacağını açıkladı. Odanın tespitlerine göre, söz konusu taşıma ücretinin en az 1000 TL ile 1200 TL arasında olması gerekiyor. Üreticilerin en az 1 ya da 2 gün sırada beklediklerine de dikkat çekildi.

“FABRİKAYI AYAKTA TUTMAK GEREKİYOR”

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, şeker fabrikasının bölge için istihdam açısından önemine değinerek, “Şeker pancarı üretimi gittikçe azalıyor. Erciş Şeker Fabrikası Türkiye’de özelleştirilmeyen şeker fabrikaları arasında yer alıyor. Bölgemizde önemli bir istihdam kaynağıdır aynı zamanda. Çiftçiler, aileleri, çalışanlar, büyük bir nüfus için önemli bir istihdam kaynağıdır. Şu anda devlet yatırımları olarak Et Süt Kurumundan sonra faaliyette bulunan tek kuruluştur. Çok sayıda insan çalışıyor, burayı ayakta tutmamız gerekiyor. Fabrikanın ayakta kalması için de üretimin çok olması lazım.” dedi.

TAŞIMA SORUNU

Fabrika ile çiftçi arasında şu anda bir taşıma sorunu yaşandığını ifade eden Özgökçe, “Geçen yıl bazı teşvikler oldu. Şimdi pancar söküm zamanı. Bununla ilgili nakliye sorunu çıktı, bunun bir kısmını fabrika karşılıyor. Şu anda fabrikanın belirlediği ücretle piyasada nakliyeci bulmak zor. Üreticiler bu şartlar altında zor durumda. Kimse fabrikanın belirlediği fiyat üzerinden Abalı’dan 74 kilometre uzaklıktaki fabrikaya 25 ton taşıyamaz, en az iki katı para gerekiyor, üstelik uzun süre sırada da bekleyecek.” diye konuştu.

“ÇÖZÜM İSTEDİK”

Konuyla ilgili olarak ilgili kurumlara yazı yazdıklarını belirten Özgökçe, şunları söyledi:
“Bunu gidermek için Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğüne yazı yazdık. Konu ile ilgili genel merkezimize yazı yazdık. Çiftçinin bu yönde itirazları olduğunu belirttik. Bu şartlar altında hiçbir üretici pancarını fabrikaya götüremeyecektir. Ücretler piyasa koşullarına göre düzenlenmeli.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: