Özgökçe: Çiftçileri koruyacak önemlerler acilen açıklanmalıdır

Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, artan mazot ve gübre fiyatlarıyla KDV ve ÖTV’den dolayı çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek, “Devlet çiftçiyi koruyacak, üretimin sürekliliğini ve gıda güvenliği

TARIM VE HAYVANCILIK 29.03.2022 11:08:12 0
Özgökçe: Çiftçileri koruyacak önemlerler acilen açıklanmalıdır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bu yıl düşen yağış çiftçinin yüzünü güldürürken, diğer yandan da artan girdi maliyetleri çiftçiyi düşündürüyor.
Çiftçiler, özellikle artan mazot ve gübre fiyatları nedeniyle üretim yapmanın zor bir hale geldiğini, devletin mutlaka buna bir çözüm getirmesi gerektiğini söylüyor.

ZİRAAT ODASI, GİRDİ FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, girdi fiyatlarının çiftçi üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Çiftçinin zor durumda olduğunu belirten Özgökçe, şunları söyledi:
“Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı sayın Şemsi Bayraktar’ın ‘Tarımda milli seferberlik ilan edilmeli. Elimizde ne varsa ne yoksa bitkisel ve hayvansal üretim için kullanmalıyız’ dediğini unutmamalıyız. Tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre, yem, elektrik, ilaç ve diğer emtia fiyatlarındaki artışlardan dolayı çiftçi çok zor duruma düşmüştür. Tarımsal üretimde kullanılan mazot, son bir yılda yüzde 168 arttı, gübre fiyatları el yakmaktadır. DAP gübresinin tonu 12 bin 200 TL, üre gübrenin tonu 12 bin 600 TL olmuştur. Geçen yıla göre üre gübresi, yüzde 203, DAP gübresi yüzde 186, amonyum sülfat gübresi yüzde 274, amonyum nitrat gübresi yüzde 165 oranında artmıştır. Bu şartlar altında çiftçi, gübre alamaz duruma gelmiştir. Zaten sonbaharda çiftçinin çoğu tarlasına gübre atamadı. İlkbaharda da anlaşılan çiftçi bu fiyatlarda gübre alamayacaktır.”

“YEM FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”

Yem fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden Özgökçe, sözlerine şöyle devam etti:
“Yem fiyatları çok yüksektir. Besi yeminin torbası 260-270 TL, süt yeminin torbası 290-300 TL’ye çıkmıştır. Besici ve süt üreticileri çok zor durumdadır. Artan yem fiyatlarından dolayı üretici, dişi hayvanlarını kesime yollamaktadır. Artık besicilik yapmak çok zordur. Dişi hayvanların kesime gitmesi, önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha pahalı et ve süt alacağız anlamına gelmektedir. Üreticiler, kestikleri hayvanların yerine artık bakacak, besleyecek hayvan alamaz duruma gelmiştir. Bu gidişle hem ahır hem de ağıllar boşalacaktır. Acilen tarımsal üretim için yeni ekonomik paketler ve hibe destek programları açıklanmalıdır.” 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çiftçinin etkin bir üretime geçebilmesi için devletin çiftçiyi destekleyen önlemler alması gerektiğine vurgu yapan Özgökçe, odanın çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“*Bakanlığın verdiği mazot desteği yeterli değildir. Her geçen gün mazot fiyatları artmaktadır. Çiftçinin tarımsal üretimde kullandığı mazot desteği artırılmalı ve mazotta alınan ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. Aynı şekilde gübre desteği de çok yetersiz kalmaktadır, üretimin artması için gübre fiyatları makul seviyelere çekilmelidir.
*Hayvansal üretimin sürekliliği için dişi hayvanların kesimine sınırlama getirilmelidir. 
*Et ve sütte, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkına devlet acilen çözüm bulmalıdır. 
*Tarım ve Orman Bakanlığı şimdiden hububat alım fiyatlarını açıklamalıdır. TMO fiyatları piyasa için çok önemlidir. 
*Modern sulama destekleri artırılmalıdır. Vahşi sulamada hem su kaybı fazla oluyor hem de toprak çabuk çoraklaşıyor. Kapalı sisteme geçilmesi ve çiftçilere ücretsiz sulama destekleri verilmelidir. 
*Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında bir düzenleme yapılarak ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır. 
*Çiftçilere en az 2 yıl süreyle faizsiz krediler verilmelidir.”

“ÖNLEMLER ACİLEN AÇIKLANMALI”

Çiftçi için alınacak önlemlerin hemen açıklanması gerektiğini kaydeden Özgökçe, şöyle dedi:
“Ülkemizin her karış toprağının ekilmesi önemlidir ancak maliyetlerin de dikkate alınması ve çiftçilerin desteklemeleri gerekir. Devlet, çiftçiyi koruyacak, üretimin sürekliliğini ve gıda güvenliğini sağlayacak önlemleri acilen açıklamalıdır.”
Özel Haber: Adil Harmancı